Αρκετές είναι οι αρκετές ευρωπαϊκές χώρες εν μέσω της πρωτοφανούς επιδημίας στην ήπειρο σπέδουν να εξασφαλίσουν εμβόλια για την ασθένεια της ευλογιάς.

Ειδικότερα, η Βρετανία ως η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που ανέφερε κρούσματα, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα διαθέσει το παλιό εμβόλιο της ευλογιάς σε ορισμένους υγειονομικούς υπαλλήλους και άλλα άτομα που ενδέχεται να εκτέθηκαν στον ιό. Παράλληλα, η Γερμανία παρήγγειλε «προληπτικά» 40.000 δόσεις του εμβολίου της Bavarian Nordic.

Όπως αναφέρει ο ΠΟΥ, το εμβόλιο για την ευλογιά είναι 85% αποτελεσματικό στην πρόληψη της ευλογιάς των πιθήκων, η οποία οφείλεται σε συγγενικό ιό.

Την ίδια στιγμή, στην Ισπανία όπου πλέον καταγράφονται 55 κρούσματα της ευλογιάς, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα αγοράσει το εμβόλιο της δανέζικης Bavarian Nordic, το οποίο έχει εγκριθεί για την ευλογιά στην Ευρώπη και για την ευλογιά και την ευλογιά των πιθήκων στις ΗΠΑ.

«Θα διανείμουμε το εμβόλιο αναλογικά ανάμεσα στις 17 ισπανικές επαρχίες» δήλωσε σύμφωνα με το Reuters η υπουργός Υγείας, Καρολίνα Ντάριας, χωρίς να διευκρινίσει τον αριθμό των δόσεων.

Στη Δανία, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να αγοράσει 2-3 χιλιάδες εμβόλια για την κάλυψη ανθρώπων που έχουν έρθει σε επαφή με κρούσματα. Για αρχή, η Δανία θα χρησιμοποιήσει 200 δόσεις που θα προσφέρει η Ολλανδία, δήλωσε στο κρατικό δίκτυο DR ο υπουργός Υγείας Μάγκνους Χόινικε. Θυμίζουμε ότι η χώρα έχει καταγράψει δύο κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων, τα οποία αφορούν ταξιδιώτες που επέστρεψαν από την Ισπανία. Ο ένας είχε επισκεφθεί τα Κανάρια Νησιά, όπου πραγματοποιήθηκε μεγάλο πάρτι Gay Pride στο οποίο αποδίδεται ένα μέρος των κρουσμάτων στην Ευρώπη.

Έως σήμερα έχουν αναφερθεί περισσότερα από 200 επιβεβαιωμένα ή ύποπτα κρούσματα σε Ευρώπη και Αμερική, ένα πρωτοφανές επιδημικό ξέσπασμα για μια ασθένεια που ενδημεί μόνο στην Αφρική.

Στην Ισπανία, 51 από τα 55 κρούσματα καταγράφηκαν στην περιοχή της Μαδρίτης και τα περισσότερα συνδέονται με σάουνα για ενήλικες που έκλεισε την περασμένη εβδομάδα. Τα υπόλοιπα τέσσερα συνδέονται με ταξίδι στα Κανάρια Νησιά. Ακόμη, η Μαδρίτη έχει επίσης εντοπίσει αρκετές ιδιωτικές κατοικίες όπου εκτιμάται ότι μεταδόθηκε ο ιός. Ορισμένες είχαν φιλοξενήσει επισκέπτες από τη Βρετανία, όπου καταγράφηκε το πρώτο ευρωπαϊκό κρούσμα στις 7 Μαΐου.

«Δεν τίθεται θέμα μαζικού εμβολιασμού» στην Ελλάδα

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 την Πέμπτη, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ερωτώμενος για το θέμα τόνισε πως η μεταδοτικότητα σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα είναι χαμηλή, επομένως δεν τίθεται ζήτημα μαζικού εμβολιασμού.

«Εάν χρειαστεί και η χώρα μας θα παραγγείλει μία παρτίδα εμβολίων στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μόνο άτομα τα οποία έχουν εκτεθεί, έχουν υπάρξει δηλαδή στενές επαφές με άτομο το οποίο έχει εκδηλώσει αυτά τα συμπτώματα. Άρα αφορά πολύ περιορισμένο πληθυσμό, δεν τίθεται θέμα υποχρεωτικότητας διότι η δυνατότητα που δίνεται είναι ότι αν εκτεθείς τότε μπορείς να εμβολιαστείς για να το αποτρέψεις. Οπότε μιλάμε για πολύ περιορισμένους εμβολιασμούς, είναι δηλαδή ένας εμβολιασμός που είναι πολύ κοντά και στην αντιμετώπιση προληπτικά, εάν τυχόν εκτεθείς. Δεν μας έχει δώσει μέχρι στιγμής δείγματα σοβαρής μετάδοσης, δηλαδή ακόμα και στις στενές επαφές θα υπάρξει μία μελέτη που θα γίνει τώρα που δείχνει ότι ένας στους πενήντα κόλλησε από πολύ στενή επαφή. Προσέξτε, από πολύ στενή επαφή», διευκρίνισε.

Την ίδια στιγμή, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών που συνεδρίασε τη Τρίτη αναφέρει πως δεν ενδείκνυται μέχρι στιγμής ανάγκη μαζικού εμβολιασμού, λόγω των επιδημιολογικών και κλινικών χαρακτηριστικών της νόσου. Σημειώνεται πως το πρώτο πιθανό κρούσμα στη χώρα μας που χτύπησε συναγερμό, ένας Βρετανός τουρίστας, βρέθηκε τελικά θετικός στην ανεμοβλογιά.

Όπως αποφάσισε η επιτροπή, ο εμβολιασμός μπορεί να γίνει επιλεκτικά και πιο συγκεκριμένα:

  • Μετά από έκθεση σε άτομα που είχαν στενή επαφή με κρούσμα όπως άτομα του στενού περιβάλλοντος και ιατρονοσηλευτικό προσωπικό. Η χορήγηση του εμβολίου θα πρέπει να γίνει εντός 4 ημερών από την έκθεση.
  • Προληπτικά σε άτομα που εργάζονται σε χώρους με αυξημένο επαγγελματικό κίνδυνο έκθεσης στον ιό της ευλογιάς των πιθήκων, όπως ερευνητικά εργαστήρια.