Ο ναρκέμπορας Ridouan Taghi κρατείται στην Ολλανδία ως ένας από τους 16 κατηγορούμενους στη δίκη Marengo, οι οποίοι κατηγορούνται ότι διέταξαν έξι δολοφονίες μεταξύ 2015 και 2017.

Σύμφωνα με το FBI, ο Taghi είχε τακτικά και «χωρίς επίβλεψη φυσικές ή/και ηλεκτρονικές επικοινωνίες» με συνεργάτες έξω από τη φυλακή υψίστης ασφαλείας όπου κρατείται χάρη στη βοήθεια «ενός ή περισσότερων διεφθαρμένων δεσμοφυλάκων».

Μηνύματα που ανακτήθηκαν από κρυπτο-τηλέφωνα δείχνουν ότι τον Νοέμβριο του 2020, ο Taghi είχε επαφή μέσα από τη φυλακή με τον Ιταλό  αρχιμαφιόζο Raffaele Imperiale, ο οποίος σήμερα βρίσκεται στα χέρια της Ιταλικής Δικαιοσύνης.

Η αστυνομία πιστεύει ότι η μεταξύ τους επικοινωνία αφορούσε συμφωνίες για ναρκωτικά ενώ από άλλες αναφορές συμπέρανε ότι ο γιος του Taghi είχε συχνή επαφή με τον Imperiale για λογαριασμό του πατέρα του.
italos
Ο Ιταλός ναρκέμπορας Raffaele Imperiale.

Επιπλέον, η ολλανδική έρευνα με κωδική ονομασία 26Velp αποκάλυψε ότι ο Jaouad F., ο μεγαλύτερος γιος της αδερφής του Taghi, προσπαθούσε να διαφθείρει φρουρούς στη φυλακή Nieuw Vosseveld μέσω «δωροδοκιών, εκβιασμών και απειλών» προκειμένου να περάσει λαθραία ένα τηλέφωνο στον Taghi.

Παρά τις προειδοποιήσεις του FBI, οι ολλανδικές αρχές επέτρεψαν στο δικηγόρο και ξάδερφο του Taghi, Youssef, να τον επισκεφτεί στη φυλακή και να μιλήσει μαζί του με την ιδιότητά του ως δικηγόρος. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Ασφάλειας δήλωσε ότι αρχικά δεν έβλεπαν το λόγο
να αρνηθούν την είσοδο του Youssef στη φυλακή.

Η πρώτη τους συνάντηση έγινε τον Μάρτιο του περασμένου έτους όμως ο Youssef συνελήφθη στη φυλακή τον Οκτώβριο με την κατηγορία ότι βοήθησε τον Taghi να σχεδιάσει απόδραση από τη φυλακή.

Η Εισαγγελική Υπηρεσία της Ολλανδίας δήλωσε στο ολλανδικό μέσο ενημέρωσης NRC ότι υπήρχαν ενδείξεις ότι ο Taghi μπορούσε να επικοινωνήσει με τον έξω κόσμο όμως δεν βρέθηκαν αδιάσειστα στοιχεία για το αν και πώς συνέβη αυτό. Σύμφωνα με την Εισαγγελία, δεν υπήρχε επαρκής νομική βάση για να αρνηθεί κανείς την είσοδο του Youssef στη φυλακή τον Μάρτιο του 2021.

Επίσης, τον περασμένο μήνα ξεκίνησε στο Άμστερνταμ η δίκη δύο ανδρών που κατηγορούνται για τη δολοφονία του διάσημου Ολλανδού δημοσιογράφου Peter R. De Vries και στην οποία ακούστηκαν τα γραπτά μηνύματα που αντάλλαξαν με τον ανώνυμο άνδρα που διέταξε την εκτέλεση του δημοσιογράφου.

Η αστυνομία υποπτεύεται ότι ο Taghi είναι αυτός που διέταξε τη δολοφονία του De Vries τον Απρίλιο του 2021.
3
Ο δημοσιογράφος Peter De Vries δολοφονήθηκε στο κέντρο του Άμστερνταμ στις 15 Ιουλίου2021. Ο De Vries ενεργούσε ως έμπιστος νομικός σύμβουλος του Nabil Bakkali που ήταν ο βασικός μάρτυρας σε υπόθεση εναντίον του Taghi. Φωτογραφία: Remko de Waal/ANP/AFP/Getty Images.

Ο Ολλανδός ναρκέμπορας είναι επίσης στενός συνεργάτης του Daniel Kinahan και ήταν καλεσμένος μαζί με τον Imperiale στο γάμο του Kinahan το 2017 στο Ντουμπάι. Λέγεται ότι οι τρεις τους δημιούργησαν ένα «σούπερ καρτέλ» το οποίο εισήγαγε στην Ευρώπη κοκαΐνη αξίας 23 δισεκατομμυρίων ευρώ. Από τους τρεις μόνο ο Kinahan παραμένει ελεύθερος.

4
Στη φωτογραφία ο ναρκέμπορας Ridouan Taghi (πάνω αριστερά) και ο Ιρλανδός συνεργάτης του Daniel Kinahan (κάτω αριστερά). Φωτογραφία: Sunday World.

Πηγή: Sunday World