Στο μουντό και βροχερό Λονδίνο έφτασε χθες η σορός της Ελισάβετ. Ο καιρός στη γενέτειρα της Βασίλισσας ήταν απόλυτα εναρμονισμένος με το γενικότερο κλίμα συγκίνησης και κατάνυξης που επικρατεί από τη στιγμή που έγινε γνωστός ο θάνατός της. «Η βρετανική πρωτεύουσα την υποδέχθηκε, όπως της αρμόζει», σχολίασε ο κεντρικός παρουσιαστής του BBC.

Τη στιγμή που οι πύλες των ανακτόρων άνοιγαν, ώστε να εισέλθει η νεκρική πομπή, την σιωπή «έσπασε» ο ήχος των ελικοπτέρων, ο ήχος των χιλιάδων κινητών που κράταγε το πλήθος ψηλά και οι ψιχάλες της βροχής. Η Βασίλισσα Ελισάβετ επέστρεψε στην επίσημη κατοικία της για μία τελευταία φορά. Κάτι περίεργο, όμως, συνέβη. Ξαφνικά το πλήθος ξέσπασε σε χειροκροτήματα και ευφημισμούς. Μία αυθόρμητη ένδειξη αγάπης και θαυμασμού στη μνήμη της Ελισάβετ. Μία αναγνώριση του έργου και της κληρονομιάς της. Για την οικογένειά της που υποδέχθηκε τη νεκροφόρα, η χθεσινή βραδιά ήταν μία στιγμή ιδιωτικού πένθους. Όλα τα μέλη της είχαν συγκεντρωθεί στο παλάτι, παρουσία του αγήματος της Φρουράς του Βασιλιά. Το φέρετρο τοποθετήθηκε στην αίθουσα Bow Row του Μπάκιγχαμ για να έχει την ευκαιρία η οικογένεια, αλλά και το προσωπικό του παλατιού να πει το τελευταίο του αντίο στην βασίλισσα.


Σήμερα, η σορός θα ξεκινήσει για το βρετανικό κοινοβούλιο όπου θα τοποθετηθεί στην κεντρική του αίθουσα για λαϊκό προσκύνημα. Το φέρετρο θα μεταφερθεί πάνω σε κιλλίβαντα συνοδεία στρατιωτικού αγήματος. Θα το συνοδεύουν επίσης συγγενείς της βασίλισσας Ελισάβετ. Το λαϊκό προσκύνημα θα ολοκληρωθεί το πρωί της ημέρας της κηδείας, στις 19 Σεπτεμβρίου.

Την προηγούμενη, ημέρα Κυριακή 18 του μηνός, ο βασιλιάς Κάρολος Γ' θα παραχωρήσει δεξίωση σε όλους τους ηγέτες που θα έρθουν να παρακολουθήσουν από κοντά την νεκρώσιμη ακολουθία. Μεταξύ αυτών, ο Αμερικανός πρόεδρος, ο πρόεδρος της Βραζιλίας Μπολσονάρου και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η εκκλησία χωράει 2.000 άτομα και δεν είναι λίγοι εκείνοι που δεν θα καταφέρουν να βρεθούν στη λίστα. Όπως είναι φυσικό, το παρών θα δώσουν μέλη και άλλων βασιλικών οίκων της Ευρώπης και όχι μόνο. Πρόκειται, πάντως, για τη μεγαλύτερη κρατική κηδεία στη χώρα από το 1965, τότε που κηδεύθηκε ο Ουίνστον Τσόρτσιλ. Ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό, ανακοίνωσε πως η ημέρα της κηδείας της βασίλισσας Ελισάβετ θα αποτελέσει εθνική αργία.