Αυτή η ενέργεια αποτέλεσε την πρώτη σοβαρή προσπάθεια αποσόβησης κινδύνου από το διάστημα. Τα δυο τηλεσκόπια έστρεψαν τις κάμερες τους ταυτόχρονα και φωτογράφισαν την στιγμή της πρόσκρουσης της αμερικανικής διαστημοσυσκευής DART πάνω στον μικρό αστεροειδή Δίμορφο.

Οι συνδυασμένες παρατηρήσεις των δύο διαστημικών τηλεσκοπίων, τα οποία αποτελούν μια συνεργασία της αμερικανικής (NASA) και της ευρωπαϊκής διαστημικής υπηρεσίας (ESA), θα επιτρέψουν στους επιστήμονες να αποκτήσουν περισσότερες γνώσεις για τη φύση της επιφάνειας του Δίμορφου (διαμέτρου 160 μέτρων), ο οποίος αποτελεί δορυφόρο του μεγαλύτερου αστεροειδούς Δίδυμου (780 μέτρων), πόσος όγκος υλικού εκτοξεύτηκε στο διάστημα κατά την πρόσκρουση και πόσο γρήγορα

asteroid_2Προς διερεύνηση είναι, μεταξύ άλλων, κατά πόσο από το χτύπημα αποκολλήθηκαν μακριά μεγαλύτερα κομμάτια του Δίμορφου εκτός από λεπτά σωματίδια σκόνης. Όλες αυτές οι πληροφορίες θα βοηθήσουν να εξαχθούν συμπεράσματα στο κατά πόσο μια τέτοια πρόσκρουση, έχει αποτέλεσμα, και είναι σε θέση να τροποποιήσει την τροχιά ενός αστεροειδούς.

Το James Webb έκανε μία παρατήρηση πριν την πρόσκρουση και αρκετές παρατηρήσεις μετά από αυτήν, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες τους επόμενους μήνες. Μέχρι στιγμής οι παρατηρήσεις του Webb (με την κάμερά του στο υπέρυθρο τμήμα του φάσματος) περιλαμβάνουν δέκα φωτογραφίες και ξεπερνούν τις πέντε ώρες συνολικά.

asteroidis_3

 

Το Hubble, από την πλευρά του, έκανε παρατηρήσεις με την κάμερα του στο ορατό τμήμα του φάσματος, επίσης πριν από την πρόσκρουση, στη διάρκεια της, όσο και ξανά 15 λεπτά μετά από αυτήν. Συνολικά τράβηξε 45 εικόνες, ενώ θα ακολουθήσουν περισσότερες παρατηρήσεις τις επόμενες τρεις εβδομάδες.