Αντιμέτωπη με τους βουλευτές θα έρθει σήμερα (19/10) για πρώτη φορά μετά την εγκατάλειψη του οικονομικού της προγράμματος, η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Λιζ Τρας, σε μια τεράστια δοκιμασία, που θα κρίνει αν μπορεί να ανακάμψει και να διατηρήσει τη θέση της. Πρόκειται για την τρίτη φορά που θα κληθεί να απαντήσει σε ερωτήσεις των Βρετανών βουλευτών, αλλά το ζήτημα της πολιτικής επιβίωσης της Τρας ήδη έχει τεθεί.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός έχει δει το κύρος της να καταρρακώνεται, με την κοινή γνώμη να την απορρίπτει και βουλευτές από το ίδιο της το κόμμα να την αμφισβητούν έπειτα από μόλις έξι εβδομάδες στην εξουσία.

Σε μια προσπάθεια να καταλαγιάσει την οικονομική και πολιτική θύελλα που προκλήθηκε, η 47χρονη Τρας αναγκάστηκε να πάρει πίσω τις μεγάλες μειώσεις φόρων που είχε υποσχεθεί στη διάρκεια της προεκλογικής της εκστρατείας το καλοκαίρι.

Στη σημερινή συνεδρίαση του κοινοβουλίου η Τρας θα μιλήσει για πρώτη φορά μετά τη συνέντευξη που παραχώρησε τη Δευτέρα στο BBC, στην οποία δήλωσε ότι «λυπάται» για «τα λάθη» της, όμως υπογράμμισε ότι είναι αποφασισμένη να παραμείνει στην πρωθυπουργία.

Τα γκάλοπ

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του YouGov, μόνο ένας Βρετανός στους δέκα έχει θετική άποψη για την Τρας και ένας στους πέντε ψηφοφόρους των Συντηρητικών. Το 55% των μελών του κόμματός της εκτιμούν ότι η Βρετανίδα πρωθυπουργός θα πρέπει να παραιτηθεί, με μόλις το 38% να επιθυμεί να μείνει στη θέση της. Το 32% δήλωσε ότι θα ήθελε να επιστρέψει στην πρωθυπουργία ο Μπόρις Τζόνσον, ενώ το 23% θα προτιμούσε τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Ρίσι Σούνακ.