Έπειτα από μόλις 45 ημέρες στην εξουσία, η πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Λιζ Τρας ανακοίνωσε την παραίτησή της, χθες, Πέμπτη.

H Τρας είναι η πρωθυπουργός με τη μικρότερη θητεία στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου. Έξι εβδομάδες αφού αναδείχθηκε πρωθυπουργός της Βρετανίας, η Τρας είδε το κύρος της να καταρρακώνεται, με την κοινή γνώμη να την απορρίπτει και βουλευτές από το ίδιο της το κόμμα να την αμφισβητούν. Είχε ήδη αναγκαστεί να εγκαταλείψει σχεδόν το σύνολο του οικονομικού της προγράμματος –αφού αυτό προκάλεσε τεράστια αναστάτωση στις αγορές– , είχε αποπέμψει τον υπουργό Οικονομικών της Κουάσι Κουάρτενγκ, ενώ την Τετάρτη «έχασε» και την υπουργό Εσωτερικών Σουέλα Μπρέιβερμαν.

Yπενθυμίζεται ότι η Τρας εξελέγη για να αντικαταστήσει τον Μπόρις Τζόνσον και στις 6 Σεπτεμβρίου έγινε επισήμως πρωθυπουργός, αφού πήρε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από την βασίλισσα Ελισάβετ Β’, δύο ημέρες πριν αυτή αποβιώσει.

Έτσι, η Τρας μιλώντας έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ, είπε ότι δεν μπορούσε να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις βάσει των οποίων εκλέχθηκε και για αυτόν ακριβώς τον λόγο αποχωρεί.

Σας θυμίζει κάτι; Δεν έχει περάσει, άλλωστε, και τόσος πολύς καιρός από τότε που ο Μπόρις Τζόνσον βρισκόταν στην ακριβώς ίδια θέση το περασμένο καλοκαίρι. Και, όμως, τώρα δεν αποκλείεται να είναι ένας από εκείνους που θα ριχθούν στη μάχη για την διαδοχή της Τρας, η οποία ξεκίνησε από το πρώτο λεπτό μετά την επίσημη ανακοίνωσή της παραίτησής της.

Μέχρι στιγμής, τουλάχιστον τρεις είναι οι πιθανοί υποψήφιοι, αν υπολογίσει κανείς και τον πρώην πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον. Παρότι κανείς δεν το έχει επισήμως επιβεβαιώσει από το περιβάλλον του, παρασκηνιακά ήδη διεξάγεται καμπάνια, ώστε να διασφαλίσει τη απαραίτητη στήριξη των 100 βουλευτών.

Οι πιθανοί υποψήφιοι για την ηγεσία των Τόρις και την πρωθυπουργία της Βρετανίας θεωρούνται οι εξής:

Ρίσι Σούνακ

risi-sunak

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας εμφανιζόταν ως ο πιο δημοφιλής υποψήφιος για να διαδεχθεί τον Μπόρις Τζόνσον πριν από την έναρξη της εσωκομματικής ψηφοφορίας. Ωστόσο, στον τελευταίο γύρο -- στον οποίο συμμετείχαν περίπου 170.000 μέλη του κόμματος -- ηττήθηκε από τη Λιζ Τρας.

Αρκετά μέλη δεν του συγχώρησαν την παραίτηση που υπέβαλε τον Ιούλιο, η οποία έφερε αναταραχή στους κόλπους των Τόρις και ακολούθησε τελικά η αποχώρηση του Μπόρις Τζόνσον από τον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ.

Ο Σούνακ είχε προειδοποιήσει πάντως για τους κλυδωνισμούς που θα μπορούσαν να προκαλέσουν στις χρηματαγορές οι φορολογικές περικοπές που είχε εξαγγείλει η Τρας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα The Telegraph, ο Ρίσι Σούνακ θεωρείται «βέβαιο» πως θα διεκδικήσει την ηγεσία των Τόρις.

Πένι Μόρντοντ

AP_17313526858869

Πρώην υπουργός Άμυνας, η Μόρντοντ υπήρξε ένθερμη υποστηρίκτρια του Brexit. Συμμετείχε στην προηγούμενη εσωκομματική διαδικασία για την ανάδειξη νέας ηγεσίας, φθάνοντας ένα βήμα πριν από τον τελικό γύρο.

Η Μόρντοντ απέσπασε θετικά σχόλια με την ομιλία της στο κοινοβούλιο τη Δευτέρα, όταν υπερασπίστηκε την κυβέρνηση παρότι ανέτρεψε πολλές από τις πολιτικές της. Φέρεται να έχει «ευρεία απήχηση» λόγω της ικανότητάς της να διατηρεί φιλίες με συναδέλφους της από διαφορετικές πτέρυγες των Συντηρητικών.

Μπόρις Τζόνσον

Από τότε που ανέλαβε δήμαρχος του Λονδίνου (2008), ο Μπόρις Τζόνσον κέρδισε πόντους και έγινε ολοένα και πιο δημοφιλής και το 2019 έγινε πρωθυπουργός της Βρετανίας ύστερα από έναν εκλογικό θρίαμβο.

Ο Τζόνσον ήταν πρωταγωνιστής στη διαδικασία που οδήγησε τελικά στο Brexit, κερδίζοντας ψήφους σε περιφέρειες που δεν είχαν ψηφίσει ποτέ στο παρελθόν Συντηρητικούς. Αναγκάστηκε τελικά να εγκαταλείψει την εξουσία υπό το βάρος μιας σειράς σκανδάλων.

Πηγές του περιβάλλοντός του ανέφεραν ότι, επί του παρόντος, ο Μπόρις Τζόνσον ενδιαφέρεται περισσότερο να κερδίσει χρήματα από ομιλίες του παρά να επιστρέψει στο πολιτικό προσκήνιο.

Οι Times του Λονδίνου εκτιμούν ότι τελικά θα είναι υποψήφιος για την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος. Ο Μπόρις Τζόνσον θεωρεί ότι αυτό «είναι ζήτημα εθνικού συμφέροντος», σύμφωνα με τον πολιτικό συντάκτη των Times Στίβεν Σουίνφορντ.

μπορις

Στη λίστα έχε προστεθεί και η Σουέλα Μπρέιβερμαν, η οποία ήταν υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας και παραιτήθηκε μία ημέρα πριν την Λιζ Τρας.

Η διαδικασία και το κρίσιμο χρονολόγιο

Οι δηλώσεις υποψηφιότητας για την ηγεσία των Τόρις έχει ήδη ανοίξει από το βράδυ της Πέμπτης και η διαδικασία θα ολοκληρωθεί στις 14:00 τη Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2022. Οι υποψήφιοι θα πρέπει να αποσπάσουν τη στήριξη τουλάχιστον 100 βουλευτών για να προχωρήσουν προς την κάλπη.

Στην περίπτωση που δύο υποψήφιοι καταφέρουν να αποσπάσουν τις 100 ψήφους που χρειάζονται, θα υπάρξει ενδεικτική ψηφοφορία των βουλευτών. Η πρώτη ψηφοφορία των βουλευτών θα διεξαχθεί στη συνέχεια μεταξύ 15:30 και 17:30 στις 24 Οκτωβρίου.

Εάν υπάρχουν τρεις υποψήφιοι, ο υποψήφιος με τις λιγότερες ψήφους θα απορριφθεί. Το αποτέλεσμα θα ανακοινωθεί στις 18:00.

Εάν χρειαστεί δεύτερη ενδεικτική ψηφοφορία, αυτή θα διεξαχθεί μεταξύ 18:30 και 20:30 της ίδιας ημέρας και το αποτέλεσμα θα ανακοινωθεί στις 21:00.

Μετά την ολοκλήρωση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, το Κόμμα των Συντηρητικών θα αναλάβει την ευθύνη για τη διαδικτυακή ψηφοφορία των μελών του, εφόσον παραμείνουν δύο υποψήφιοι. Η ψηφοφορία των μελών του κόμματος θα διεξαχθεί μέσω ασφαλούς διαδικτυακής ψηφοφορίας, η οποία θα κλείσει στις 11:00 την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου και το αποτέλεσμα θα ανακοινωθεί αργότερα την ίδια ημέρα.

Χωρίς προηγούμενο στη Βρετανία η διαδικτυακή ψηφοφορία

Σημειώνεται πως αν τελικά η Βρετανία οδηγηθεί σε διαδικτυακή ψηφοφορία για την ανάδειξη του νέου αρχηγού των Τόρις και κατ' επέκταση νέου πρωθυπουργού, δημιουργείται ένα πολύ σοβαρό προηγούμενο. Κι αυτό γιατί, όπως αναφέρουν τα βρετανικά ΜΜΕ, οι Τόρις ήταν το πρώτο ηγετικό κόμμα που άρχισε να επιλέγει ηγέτες επιτρέποντας στα μέλη του να αποφασίσουν στα τέλη της δεκαετίας του '90.