Ο γενικός διευθυντής WWF Ελλάς, κος Δημήτρης Καραβέλλας, μίλησε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Στον αέρα» με τη δημοσιογράφο Νίκη Λυμπεράκη.

Μεταξύ άλλων, δήλωσε

Αναφορικά με την Σύνοδο στην Αίγυπτο για την κλιματική κρίση, σημείωσε: «Είναι ένα πολύ σύνθετο τοπίο γιατί μέσα στον τελευταίο χρόνο έχουν συμβεί πολλά σε σχέση με την ενεργειακή κρίση, σε σχέση με τον πόλεμο, με την πανδημία και με πολλά άλλα παρόλα αυτά μέσα στον τελευταίο χρόνο έχουμε ζήσει παντού κλιματικές καταστροφές και έχουμε μια πολύ δύσκολη κατάσταση όπου οι ηγέτες καλούνται να πάρουν αυτές τις δύσκολες αποφάσεις οι οποίες αφορούν όχι μόνο το από πού θα βρούμε την ενέργεια μας τον επόμενο μήνα ή το επόμενο εξάμηνο αλλά να δούμε πως επιτέλους θα ανατρέψουμε αυτή την κρίση. Η διαδικασία είναι πολύ σύνθετη και τεχνικά και πολιτικά παρόλα αυτά μπορούμε και να την απλουστεύσουμε και να πούμε το πολύ ξεκάθαρο στοιχείο, αυτο είναι ότι γνωρίζουμε πολύ καλά ότι αν θέλουμε να ελπίζουμε για ένα βιώσιμο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας η θερμοκρασία πλαφόν είναι αυτό το κρίσιμο στοιχείο των 1,5 βαθμών Κελσίου. Δεν έχει χαθεί ακόμα αυτό το στοίχημα, οι εκθέσεις των ΟΗΕ και του διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας δείχνουν ότι υπολειπόμαστε πολύ από αυτό αυτή τη στιγμή, ειμαστε πιο κοντά στους 2,5 παρά στον 1,5 βαθμό παρόλα αυτά οι ίδιες οι εκθέσεις είναι και πάρα πολύ σαφείς ότι μπορούμε να το πετύχουμε αυτό αν και εφόσον είμαστε διατεθειμένοι να πάρουμε μέτρα εδώ και τώρα. Τα μέτρα που θα συζητηθούν μέσα στις επόμενες δέκα μέρες είναι πολλά και διάφορα και πάλι όμως στην απλούστερή τους μορφή αφορούν τα μέτρα τα οποία από τη μια πλευρά θα μετριάσουν τις εκπομπές μας δηλαδή θα κατεβάσουν το επίπεδο του διοξειδίου του άνθρακα και των αερίων του θερμοκηπίου πολύ περισσότερο από ότι βρίσκονται σήμερα και αυτό σημαίνει απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα. Ο «ελέφαντας στο δωμάτιο» είναι τα ορυκτά καύσιμα, αν ο πόλεμος και η ενεργειακή κρίση μας έδειξε κάτι είναι ότι δεν μπορούμε να έχουμε την εξάρτηση αυτή από το φυσικό αέριο το οποίο κάποτε μπορεί να θεωρούσαμε ότι ήταν άφθονο. Αν οι χώρες είχανε προ δεκαετίας κινηθεί πολύ πιο επιθετικά σε ότι αφορά την εξοικονόμηση ενέργειας και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σήμερα δεν θα είχαμε την ενεργειακή κρίση».

Ερωτηθείς αν είναι αισιόδοξος για το μέλλον, απάντησε: «Πρέπει κανείς να διατηρεί μια αισιοδοξία η οποία πηγάζει από την ίδια τη δράση και από τις απαιτήσεις και τα θέλω της ίδιας της κοινωνίας. Νομίζω ότι και στην Αίγυπτο θα δούμε μια πολύ δυναμική κοινωνία των πολιτών, θα δούμε τις φτωχές χώρες και μην ξεχνάμε ότι γίνεται σε μια ήπειρο στην Αφρική η οποία πληρώνει ήδη το μάρμαρο και το στοιχείο αυτό των απωλειών και των ζημιών είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο. Εκεί θα δούμε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες οι οποίες απαιτούνε πλέον ειδικά από τις χώρες του G20 που έχουν το 80% των εκπομπών παγκοσμίως, να λάβουν μέτρα εδώ και τώρα. Επίσης ένα μεγάλο κομμάτι της συζήτησης αφορά πως θα δοθεί οικονομική βοήθεια σε αυτές τις χώρες γιατί έχουν πλέον να προσαρμοστούν σε μια εξαιρετικά σκληρή πραγματικότητα και την έχουν μπροστά τους».

Και συνέχισε: «Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat η χώρα μας σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι αυτή η οποία έχει γνωρίζει τις υψηλότερες οικονομικές απώλειες από την κλιματική κρίση ανά κάτοικο. Αυτό δεν είναι κάτι το οποίο μπορούμε να αγνοήσουμε, είναι κάτι το οποίο μας επηρεάζει άμεσα, επηρεάζει τις ζωές μας, επηρεάζει τις τσέπες μας και άρα πρέπει και εμείς ως πολίτες αυτης της χώρας να πιέσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο για δραστικά μέτρα».

Αναλυτικά οι δηλώσεις του