Ελληνοφρένεια
Ελληνοφρένεια Θύμιος Καλαμούκης Αποστόλης Μπαρμπαγιάννης
china
Διεθνή

Financial Times: Έρευνα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για πιθανή στρατιωτική σύγκρουση στην Ταϊβάν - Οι ΗΠΑ προειδοποιούν την ΕΕ

Η Ουάσιγκτον χρησιμοποιεί την έκθεση για να τονίσει στις ευρωπαϊκές χώρες ότι η σύγκρουση στην Ταϊβάν θα έχει σοβαρές συνέπειες

Παγκόσμιο συναγερμό σήμανε η απόφαση του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ να θέσει τα στρατεύματα της χώρας του σε αυξημένο καθεστώς προετοιμασίας «για κάθε πόλεμο».

Ιδιαίτερη ανησυχία προκάλεσε η κίνησή του στις ΗΠΑ. Όπως αναφέρουν αναλυτές στόχος του Πεκίνου δεν είναι άλλος από την Ταϊβάν, την οποία θεωρεί κινεζικό έδαφος και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να δεχθεί την εμπλοκή, καθ' οιονδήποτε τρόπο, της Ουάσινγκτον στην περιοχή. Σήμερα, οι Financial Times αποκαλύπτουν ότι οι ΗΠΑ προειδοποίησαν την Ευρώπη για μία πιθανή στρατιωτική σύγκρουση στην Ταϊβάν, κάνοντας λόγο για «παγκόσμιο οικονομικό σοκ».

Σύμφωνα με δημοσίευμα των FT το Στέιτ Ντιπάρτμεντ μοιράστηκε έρευνα με εταίρους και συμμάχους για έναν πιθανό κινεζικό αποκλεισμό της Ταϊβάν, ο οποίος θα προκαλούσε οικονομική ζημιά 2,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Τα δεδομένα βασίζονται σε έκθεση της ερευνητικής εταιρείας Rhodium Group.

Η προειδοποίηση διαβιβάστηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και σε Ευρωπαίους κυβερνητικούς αξιωματούχους, καθώς οι ΗΠΑ και οι εταίροι τους αρχίζουν να εξετάζουν πώς θα μπορούσαν να αποφασίσουν κυρώσεις κατά της Κίνας, σε περίπτωση στρατιωτικής ενέργειας κατά της Ταϊβάν. Η Ουάσιγκτον χρησιμοποιεί την έκθεση για να τονίσει στις ευρωπαϊκές χώρες ότι η σύγκρουση στην Ταϊβάν θα έχει σοβαρές συνέπειες.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι ΗΠΑ και η ΕΕ έχουν ξεκινήσει συνομιλίες για το πώς να προετοιμαστούν για μια πιθανή σύγκρουση για την Ταϊβάν.

Ορισμένοι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η προετοιμασία σχεδίων έκτακτης ανάγκης και η δημοσιοποίησή τους θα μπορούσε να είναι μέρος μιας στρατηγικής για τον περιορισμό της Κίνας.

Οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν επίσης το παράδειγμα του πολέμου στην Ουκρανία για να τονίσουν την ανάγκη να εξεταστούν όλα τα ενδεχόμενα. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρνήθηκε να σχολιάσει την έκθεση. Εκπρόσωπος των ΗΠΑ είπε ότι η Ουάσιγκτον ενδιαφέρεται για την ειρήνη και τη σταθερότητα στα στενά της Ταϊβάν.

Ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ συνέκρινε τη διάδοση της έκθεσης με μια κίνηση των ΗΠΑ πέρυσι να διαδώσουν πληροφορίες σχετικά με τη στρατιωτική συσσώρευση της Ρωσίας γύρω από την Ουκρανία, όταν ορισμένες πρωτεύουσες της ΕΕ απέρριψαν την ιδέα μιας εισβολής.

Με άλλα λόγια, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος ζήτησε να ληφθεί σοβαρά υπόψιν το ενδεχόμενο μία πολεμικής σύρραξης στην Ταϊβάν και να μην επαναληφθεί το λάθος με τη Ρωσία, η οποία τελικά επιβεβαίωσε την Ουάσινγκτον, εισβάλοντας στην Ουκρανία.