Oκτώ ημέρες απομένουν για να στεφθεί βασιλιάς ο πρωτότοκος γιος της Ελισάβετ Β’. Ο Κάρολος ανέβηκε στον θρόνο μετά τον θάνατο της μητέρας του, τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους, καθιστώντας τον, τον γηραιότερο νέο μονάρχη στην βρετανική ιστορία.

Η εφημερίδα «Telegraph», αναφέρει ότι τα σχέδια έχουν εκπονηθεί με την κωδική ονομασία «Operation Golden Orb» και θα αντικατοπτρίζουν το όραμα του νέου ηγεμόνα για «μια πιο σύγχρονη μοναρχία».

Η τελετή στέψης θα ξεκινήσει στις 11.00 το πρωί του Σαββάτου 6 Μαΐου στο Αβαείο του Γουέστμινστερ.

Ήδη, το Αβαείο έχει κλείσει τις πόρτες του στους επισκέπτες, ενώ ο χώρος της στέψης και ο θρόνος θα παραμείνουν στο Αβαείο ώστε όταν ανοίξει ξανά στις 8 Μαΐου.

Το προφίλ του Καρόλου

Από παιδί, ο Κάρολος ετοιμαζόταν για την ημέρα της στέψης του. Όπως έχει ο ίδιος δηλώσει, αισθανόταν αόρατος μέσα στην οικογένειά του.

Γεννήθηκε στις 14 Νοεμβρίου 1948 και ήταν μόλις 3,5 ετών όταν η μητέρα του έγινε βασίλισσα.

Ως παιδί ήταν έξυπνος και συνεσταλμένος, αλλά υπέφερε από τις διαρκείς απουσίες της μητέρας του και από τον «αδικαιολόγητα σκληρό» πατέρα του.

Ήταν ο πρώτος διάδοχος του βρετανικού βασιλικού θρόνου που φοίτησε σε σχολείο και ο πρώτος που έχει πτυχίο πανεπιστημίου.

Υπήρξε περιζήτητος εργένης αλλά ο γάμος του με τη Λαίδη Νταϊάνα Σπένσερ ήταν ένα μεγαλειώδες φιάσκο. Η εξωσυζυγική του σχέση με την Καμίλα και ο θάνατος της Νταϊάνα είναι ένα βαρίδι από το οποίο δύσκολα θα απαλλαγεί.

Ωστόσο, κατάφερε να παντρευτεί τον έρωτα της ζωής του, 35 χρόνια μετά την πρώτη τους γνωριμία.

Οι επικριτές του τον χαρακτηρίζουν «αλαζόνα», αλλά οι φίλοι του κάνουν λόγο για έναν άντρα ευαίσθητο, με πάθος για τις τέχνες και το περιβάλλον.

Ο Κάρολος, που φέτος θα κλείσει τα 75, είναι ο γηραιότερος μονάρχης στον θρόνο της Μεγάλης Βρετανίας, στα 1.000 χρόνια ιστορίας του θεσμού.