Τη στήριξή της στον Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος αντιμετώπισε τη μεγαλύτερη πρόκληση στα 23 χρόνια που κυβερνά τη Ρωσία, έδειξε η Κίνα.

Ειδικότερα, τη στήριξη της Κίνας στον Ρώσο πρόεδρο διατράνωσε με δηλώσεις του στενός συνεργάτης του Κινέζου ηγέτη Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος εξήρε τον «επί μακρόν σύμμαχο» της χώρας.

Η πολυαναμενόμενη παρέμβαση του Πεκίνου ανέφερε ότι «πρόκειται για εσωτερικό ζήτημα της Ρωσίας» και ότι η «ως φίλος σύμμαχος της Ρωσίας και στρατηγικός σύμμαχος με κατανόηση της σύμπλευσης στη νέα εποχή, η Κίνα υποστηρίζει τη Ρωσία στην διατήρηση εθνικής σταθερότητας και την επίτευξη ανάπτυξης και ευημερίας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η δήλωση του Πεκίνου είναι πολύ προσεκτικά διατυπωμένη, καθώς ο Σι Τζινπίνγκ επιχειρεί να διατηρήσει χαμηλούς τόνους και να διατηρήσει μια σταθερά βελτιούμενη προοπτική στις σχέσεις της Κίνας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, χωρίς να απεμπολήσει τις συμμαχίες της, κυρίως με το Κρεμλίνο.

Πρόκειται για μια συμμαχία που έδειξε να ενδυναμώνεται ιδιαίτερα μετά από την επίσκεψη- αστραπή του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Αντρέι Ρουντένκο, στο Πεκίνο όπου συναντήθηκε με Κινέζους αξιωματούχους, χθες, σε μια προσπάθεια επιβεβαίωσης της στενής συνεργασίας και πολιτικής αμοιβαιότητας των δύο πλευρών.

Την ίδια ώρα, πάντως, οι φόβοι για τις συνέπειες που θα έχει η ανταρσία του Γεβγκένι Πριγκοζίν και της Βάγκνερ ενάντια στον Πούτιν «απλώνεται» και στην αγορά ενέργειας, καθώς οι τιμές του πετρελαίου ανεβαίνουν σήμερα, εν μέσω φόβων ότι θα επέλθει πολιτική αποσταθεροποίηση στη Ρωσία -έναν από τους μεγαλύτερους πετρελαιοπαραγωγτούς του πλανήτη. Το WTI ανέβηκε κατά περίπου 1% πλησιάζοντας τα 70 δολάρια το βαρέλι, ενώ και το μπρεντ σημείωσε περίπου ίδια άνοδο, στο 0,95%.


Η ανταρσία της Βάγκνερ αναμένεται να κυριαρχήσει στο συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ

Η ανταρσία της εταιρείας μισθοφόρων Βάγκνερ στη Ρωσία αναμένεται να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον του σημερινού συμβουλίουτων υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συναντώνται στο Λουξεμβούργο, μολονότι στην ατζέντα βρίσκονταν διάφορες άλλες κρίσεις.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Τζουζέπ Μπορέλ διαβουλευόταν με Ευρωπαίους υπουργούς το προηγούμενο τριήμερο, καθώς οι μισθοφόροι κινούνταν προς τη Μόσχα, με σκοπό να απομακρύνουν τη ρωσική στρατιωτική ηγεσία προτού κάνουν αναστροφή.

Οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ, στο συμβούλιο των οποίων αναμένεται να συμμετάσχει μέσω βιντεοσύνδεσης ο Ουκρανός ομόλογός τους Ντμίτρο Κουλέμπα, αναμένεται να εκφράσουν για ακόμη μια φορά την αλληλεγγύη τους στο Κίεβο και να αποτιμήσουν την πορεία του σχεδίου η Ευρώπη να προμηθεύσει με 1 εκατομμύριο οβίδες τον ουκρανικό στρατό και της πρωτοβουλίας για την εκπαίδευση 24.000 Ουκρανών ως το τέλος της χρονιάς.

*Πληροφορίες: protothema.gr