Μια ιδιωτική πτήση τσάρτερ με ναυλωμένο αεροσκάφος, που μετέφερε επτά άτομα και τρία μέλη του πληρώματος, συνετρίβη την Τετάρτη 23 Αυγούστου καθώς κατευθυνόταν προς την Αγία Πετρούπολη από τη Μόσχα, κοντά στην πόλη Tver. Οι αναφορές μιλούσαν για τον θάνατο του αρχηγού της ρωσικής μισθοφορικής ομάδας Wagner, Γεβγένι Πριγκόζιν.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορικών Μεταφορών της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι έχει ξεκινήσει έρευνα για το αεροπορικό δυστύχημα και πρόσθεσε ότι το όνομα του Πριγκόζιν ήταν στη λίστα των επιβατών της πτήσης που συνετρίβη, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Tass, ενώ τον θάνατο του αρχηγού της Wagner επιβεβαίωναν και τα μεγάλα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων. Η αρχή Πολιτικής Αεροπορίας της Ρωσίας, επίσης, ανέφερε πως ο Πριγκόζιν επέβαινε στην πτήση, η οποία βρισκόταν στον αέρα για λιγότερο από μισή ώρα όταν φάνηκε να αντιμετωπίζει δυσκολίες. Μέλη του Gray Zone, ενός καναλιού Telegram που σχετίζεται με τη Wagner, ισχυρίστηκαν ότι οι κάτοικοι της περιοχής άκουσαν δύο δυνατούς κρότους λίγο πριν από τη συντριβή, ενώ ρωσικό μέσο μετέδωσε πως η σορός του Γ. Πριγκόζιν αναγνωρίστηκε από το κομμένο του δάχτυλο, όπως και του υπαρχηγού του, Ντμίτρι Ούτκιν, από το τατουάζ.

Μία ημέρα μετά σε τηλεοπτική του εμφάνιση ο Βλ. Πούτιν εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των 10 θανόντων ενώ τον Γ. Πριγκόζιν τον χαρακτήρισε «ταλαντούχο επιχειρηματία», «έναν άνθρωπο με περίπλοκη μοίρα, ο οποίος έκανε σοβαρά λάθη στη ζωή του», ενώ του αναγνώρισε τη συμβολή του στον κοινό σκοπό, αναφερόμενος στην εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Πριγκόζιν ήταν ο επικεφαλής του Ομίλου Wagner, της παραστρατιωτικής ομάδας μισθοφόρων που γιγαντώθηκε ξαφνικά με στενούς δεσμούς με το ρωσικό κράτος. Συνήθως δραστηριοποιούνταν σε μέρη της Αφρικής, όμως ο Ομιλος Wagner είχε συγκεντρώσει σχεδόν όλες τις δυνάμεις του για να υποστηρίξει την εισβολή Πούτιν στην Ουκρανία.

Η είδηση θανάτου του Πριγκόζιν ήρθε λίγες μέρες αφότου ο αρχηγός της Wagner έκανε την πρώτη του εμφάνιση σε βίντεο μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος. Στις 24 Ιουνίου ο Πριγκόζιν ανακοίνωσε ότι θα κινηθεί με τους μισθοφόρους του κατά του Κρεμλίνου, μετά την αυξανόμενη δυσαρέσκεια και την κόντρα που είχε με τους κορυφαίους αξιωματούχους της άμυνας της Ρωσίας, τους οποίους κατηγορούσε για την παράβλεψη των αναγκών της μισθοφορικής ομάδας. Η προφανής απόπειρα πραξικοπήματος ακυρώθηκε εντός ημερών και ο Πριγκόζιν κατέφυγε στη γειτονική Λευκορωσία.

Εκτοτε επέμενε ότι η αντίθεσή του ήταν με μέλη της ρωσικής στρατιωτικής ιεραρχίας, αλλά η κίνηση θεωρήθηκε στις περισσότερες πλευρές ως άμεση αμφισβήτηση της εξουσίας του ίδιου του Πούτιν. Κάποτε στενός συνεργάτης του προέδρου της Ρωσίας, έγινε πλούσιος ολιγάρχης αποκομίζοντας κερδοφόρα συμβόλαια τροφοδοσίας με το Κρεμλίνο, κερδίζοντας το ψευδώνυμο «Ο σεφ του Πούτιν». Το γεγονός όμως παραμένει. Πολλοί Ρώσοι ολιγάρχες και επιχειρηματίες έχουν πεθάνει σε περίεργες συνθήκες. Ενας ακόμα είναι ο Πριγκόζιν;

Ρώσοι επιχειρηματίες

Οι εντάσεις εντός της Ρωσίας έχουν αυξηθεί μετά την εισβολή στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022. Παράλληλα με τις σοβαρές στρατιωτικές απώλειες στο πεδίο της μάχης, έχει σημειωθεί απότομη αύξηση των απροσδόκητων θανάτων μεταξύ επιχειρηματιών και πολιτικών υψηλού προφίλ στη Ρωσία. Το φαινόμενο ονομάστηκε από Δυτικούς αναλυτές, που διέθεταν χιούμορ είναι η αλήθεια, «Σύνδρομο Αιφνίδιου Ρωσικού Θανάτου». Το σύνδρομο αυτό έχει γίνει ολοένα και πιο συνηθισμένο, καθώς ο πόλεμος παρατείνεται και η αντίθεση στον Πούτιν έχει γίνει πιο έντονη.

Το NBC αναφέρει ότι τουλάχιστον 32 αξιοσημείωτες προσωπικότητες, εκτός από τον Πριγκόζιν, έχασαν τη ζωή τους σε ασυνήθιστες ή ύποπτες συνθήκες τους τελευταίους 18 μήνες. Ενας από αυτούς ήταν ο Alexander Tyulakov, αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Ενιαίου Διακανονισμού της Gazprom, ο οποίος βρέθηκε νεκρός στο γκαράζ του στην Αγία Πετρούπολη την επομένη της εισβολής. Ενώ πιο πρόσφατα, η Kristina Baikova, η οποία ήταν αντιπρόεδρος της Loko Bank της Ρωσίας, έπεσε από ένα παράθυρο από το διαμέρισμά της, που βρισκόταν στον 11ο όροφο.

Δημοσιεύτηκε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ στις 26/8