Μετά την τρίτη νύχτα ανηλεούς βομβαρδισμού της Λωρίδας της Γάζας, το Ισραήλ ανακοίνωσε πως έχει ανακτήσει τον έλεγχο του μεθοριακού φράκτη στα σύνορα της Γάζας. Η Χαμάς είχε παραβιάσει τον φράχτη της Λωρίδας της Γάζας το Σαββατοκύριακο, όταν πραγματοποίησε μαζική εισβολή στο ισραηλινό έδαφος. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, ο στρατός ναρκοθετεί τα τμήματα στα οποία ο φράκτης είχε παραβιαστεί.

Ο υποναύαρχος Ντανιέλ Χαγκάρι δήλωσε πως από τη Δευτέρα δεν έχουν σημειωθεί νέες διεισδύσεις από τη Γάζα. Απαντώντας σε φήμες ότι ένοπλοι χρησιμοποίησαν σήραγγες για να περάσουν υπογείως τα σύνορα, ο εκπρόσωπος δήλωσε πως οι ένοπλες δυνάμεις δεν έχουν διαπιστώσει κάτι τέτοιο.

Τρίτη νύχτα βομβαρδισμών στη Λωρίδα της Γάζας

Το Ισραήλ συνέχισε για 3η συνεχή νύχτα τον ανηλεή βομβαρδισμό στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ και στη Δυτική Όχθη υπάρχουν επιχειρήσεις, με Παλαιστίνιους νεκρούς. 

Το Ισραήλ κλιμακώνει την πολιορκία της Γάζας, ενώ έχει καταστρώσει μεγάλης κλίμακας επιχείρηση, στον απόηχο του μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων από τη Χαμάς, την ίδια ώρα που ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι η Χαμάς ήθελε πόλεμο και θα τον έχει. Σε «πλήρη πολιορκία» η περιοχή, που είναι χωρίς ρεύμα, καύσιμα, τρόφιμα και νερό. 

Παράλληλα, η Χαμάς δείχνει να αφήνει περιθώρια για συνομιλίες, όμως παράλληλα απειλεί πως θα αρχίσει να εκτελεί έναν όμηρο για κάθε βομβαρδισμό. Αργά το βράδυ της Δευτέρας αξιωματούχος της Χαμάς δήλωσε ότι η οργάνωση είναι ανοιχτή σε «συζητήσεις για εκεχειρία», καθώς «εκπληρώθηκαν οι σκοποί της επίθεσης». Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, από τις ισραηλινές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής 687 άνθρωποι και άλλοι 3.726 τραυματίστηκαν. Μεταξύ των νεκρών υπάρχουν 140 παιδιά και 105 γυναίκες, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου.

Στο μεταξύ, έντονες είναι και οι διπλωματικές διεργασίες σε όλο τον κόσμο, ωστόσο δεν φαίνεται μέχρι στιγμής να προκρίνεται κάποια αποτελεσματική λύση που θα μπορούσε να λειτουργήσει εκτονωτικά για την κατάσταση. Τα ξημερώματα της Τρίτης, ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία και Ιταλία κάλεσαν το Ιράν να μην εξαπλώσει τη σύρραξη.

Σκληρή απάντηση στη Χαμάς ετοιμάζει το Ισραήλ

Το Ισραήλ ετοιμάζει σκληρή απάντηση στις επιθέσεις της Χαμάς, έχοντας αποκλείσει και σφυροκοπώντας από αέρος τη Γάζα, ενώ ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπενιαμίν Νετανιάχου, προειδοποιεί ότι τα χτυπήματα κατά της Χαμάς «είναι μόνο η αρχή».

Μιλώντας χθες με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, ο πρόεδρος του Ισραήλ τον ενημέρωσε ότι η χώρα του δεν έχει άλλη επιλογή από το να ξεκινήσει χερσαία επιχείρηση στη Γάζα. «Πρέπει να μπούμε μέσα», φέρεται να είπε ο Ισραηλινός ηγέτης, σύμφωνα με τα ξένα ΜΜΕ, ενώ τους συνιστά να ελέγξουν πού βρίσκεται το πλησιέστερο καταφύγιο και να διασφαλίσουν ότι έχουν προσβασιμότητα σε αυτό.

Σε διάγγελμά του, ο Νετανιάχου διαβεβαίωσε πως όταν αυτός ο πόλεμος τελειώσει, οι εχθροί του εβραϊκού κράτους θα συνειδητοποιήσουν πως «ήταν τρομερό λάθος να επιτεθούν στο Ισραήλ». «Αυτό που θα πάθουν θα τους συνετίσει για πολλές γενιές», υποστήριξε.

Τα ξημερώματα της Τρίτης, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως οι ΗΠΑ δεν έχουν καμιά πρόθεση να αναπτύξουν δυνάμεις στο πεδίο μετά την επίθεση εναντίον του Ισραήλ που εξαπέλυσε το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς. Ωστόσο, σύμφωνα με την ανακοίνωση, θα προστατεύσει τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή.

Την ίδια ώρα, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς απείλησε ότι θα αρχίσει να εκτελεί δημοσίως αιχμαλώτους Ισραηλινούς πολίτες, ως απάντηση σε τυχόν νέους ισραηλινούς βομβαρδισμούς σε κατοικίες στη Γάζα. 

Στη Μόσχα θα μεταβεί ο Μαχμούντ Αμπάς

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, αναμένεται να επισκεφθεί τη Μόσχα, μεταδίδουν ρωσικά μέσα ενημέρωσης. Να σημειωθεί ότι η Ρωσία έχει ιστορικά σχέσεις με αραβικές χώρες, το Ιράν, τη Χαμάς, καθώς και με το Ισραήλ και χθες καταδίκασε τη βία και κατηγόρησε την κυβέρνηση των ΗΠΑ πως αψηφά την ανάγκη να εγκαθιδρυθεί ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος.

Διαβάστε ακόμα: Μεσανατολικό: Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος καλεί τον ΟΗΕ να παρέμβει για να σταματήσει τη "συνεχιζόμενη ισραηλινή επίθεση"

Οδηγίες στους Ισραηλινούς: Διακόπτεται κάθε παροχή ενέργειας, νερού και τροφίμων

Η διοίκηση Εσωτερικού Μετώπου του Ισραηλινού Στρατού εξέδωσε οδηγίες στους πολίτες να βεβαιωθούν ότι είναι εφοδιασμένοι με τρόφιμα και νερό για τουλάχιστον 72 ώρες. «Η εκστρατεία μπορεί να είναι μεγάλη και είναι σημαντικό κάθε οικογένεια να διασφαλίσει ότι έχει νερό, τροφή, φάρμακα και απαραίτητο εξοπλισμό για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης», αναφέρει σε ανακοίνωσή της.

Οι Ισραηλινοί ανακοίνωσαν πως διακόπτουν κάθε παροχή ενέργειας, νερού, τροφίμων και ρεύματος στην περιοχή.

«Επιβάλλουμε απόλυτο αποκλεισμό στη Γάζα. Δεν θα υπάρχει ηλεκτρικό, φαγητό, νερό, καύσιμα, όλα κλείνουν. Μαχόμαστε με ανθρώπινα κτήνη και τα αντιμετωπίζουμε όπως τους αρμόζει» ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιόαβ Γκάλαντ.

Πάνω από 1.400 οι νεκροί στη σύρραξη Ισραήλ - Χαμάς

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, από τις ισραηλινές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής 687 άνθρωποι και άλλοι 3.726 τραυματίστηκαν. Μεταξύ των νεκρών υπάρχουν 140 παιδιά και 105 γυναίκες, πρόσθεσε. Οι νεκροί ξεπερνούν συνολικά τους 1.400. Πάνω από 900 είναι οι Ισραηλινοί και τουλάχιστον 560 οι Παλαιστίνιοι. 

Οι θάνατοι οφείλονται στις επιδρομές των ισραηλινών δυνάμεων ως «απάντηση» σε ένα μπαράζ ρίψης ρουκετών από τη Χαμάς στο Ισραήλ από το Σάββατο (7/10) και σε μια εισβολή μαχητών που άφησε εκατοντάδες νεκρούς.

Να σημειωθεί ότι στα σύνορα συνεχώς συγκεντρώνονται Ισραηλινοί στρατιώτες, με τους εφέδρους να ξεπερνούν τους 300.000. Από τη Γάζα εκτοξεύτηκαν νέες ρουκέτες σε πόλεις του Ισραήλ, με τις σειρήνες να ακούγονται ακόμα και στην Ιερουσαλήμ.

Διαβάστε ακόμα: Πόλεμος στο Ισραήλ: Εκατοντάδες νεκροί, αγνοούμενοι και όμηροι από δεκάδες χώρες

Η Χεζμπολάχ βομβάρδισε δύο ισραηλινούς στρατώνες

Ισραηλινά μαχητικά ελικόπτερα επιτέθηκαν σε λιβανέζικο έδαφος, με την ένοπλη σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ να εκτοξεύει ρουκέτες εναντίον του βορείου Ισραήλ, βομβαρδίζοντας δύο στρατώνες, «χρησιμοποιώντας κατευθυνόμενους πυραύλους και βλήματα όλμων που πέτυχαν τους στόχους τους», ως «απάντηση» στον θάνατο τουλάχιστον τεσσάρων μελών.

Την ίδια ώρα, τουλάχιστον τρεις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από πυρά μελών του στρατού του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη, παλαιστινιακό έδαφος κατεχόμενο από το 1967. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής, ένα από τα θύματα ήταν 18χρονος που προσπάθησε να ρίξει αγροτικό μηχάνημα σε εβραϊκό οικισμό. Άλλο ένα θύμα ήταν έφηβος 16χρονος που υπέκυψε σε τραύματα που υπέστη κατά τη διάρκεια επεισοδίων με τον ισραηλινό στρατό την Κυριακή.

Ανατριχιαστική είναι η αποκάλυψη ότι τουλάχιστον 100 σοροί ανασύρθηκαν από το Beeri, κιμπούτς στο νότιο Ισραήλ, που καταλήφθηκε από τη Χαμάς κατά την εισβολή το περασμένο Σάββατο (7/10).

Ο εβραϊκός οικισμός είναι μία από τις δύο περιοχές όπου ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι επικρατεί κατάσταση πολιορκίας και η Χαμάς έθεσε υπό ομηρία πολύ κόσμο.

Νετανιάχου: «Δεν αρχίσαμε τον πόλεμο, αλλά εμείς θα τον τελειώσουμε»

Διάγγελμα παραχώρησε το βράδυ της Δευτέρας ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, μετά τις νέες επιθέσεις από τη Χαμάς, επιβεβαιώνοντας ότι η εισβολή στη χώρα του συνεχίζεται, καθώς σημαντικός αριθμός Παλαιστινίων βρίσκεται ακόμη στο Ισραήλ.

«Δεν αρχίσαμε εμείς αυτόν τον πόλεμο, αλλά εμείς θα τον τελειώσουμε», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας, μεταξύ άλλων, ότι όλοι οι εχθροί μας γνωρίζουν ότι ήταν τρομερό λάθος να επιτεθούν στο Ισραήλ. «Αυτό που θα κάνουμε τις επόμενες ημέρες θα μείνει στην Ιστορία». Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ είπε ότι οι αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα ήταν «μόνον η αρχή» και πρόσθεσε ότι οι Αρχές κάνουν «τα πάντα για τους Ισραηλινούς που κρατούνται αιχμάλωτοι στη Γάζα». 

Επίσης, ο Νετανιάχου κάλεσε ακόμα μια φορά τα κόμματα της αντιπολίτευσης να σχηματίσουν «κυβέρνηση εθνικής ενότητας», υπενθυμίζοντας τον Πόλεμο των Έξι Ημερών (1967). Νωρίτερα, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε πως το Ισραήλ «θα αλλάξει τη Μέση Ανατολή», στο πλαίσιο του πολέμου με τη Χαμάς, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του.

ΕΕ: Θα συνεχιστεί η ανθρωπιστική βοήθεια στην Παλαιστίνη - Αναθεωρεί τη χρηματοοικονομική βοήθεια

H Κομισιόν ανακοίνωσε χθες ότι ξεκινά επείγουσα επανεξέταση της χρηματοοικονομικής βοήθειας της ΕΕ για την Παλαιστίνη, υπογραμμίζοντας ότι καταδικάζει απερίφραστα τις τρομοκρατικές επιθέσεις που πραγματοποίησε η Χαμάς κατά του Ισραήλ το Σαββατοκύριακο.

Εκτός από τις υπάρχουσες διασφαλίσεις, στόχος αυτής της αναθεώρησης είναι να διασφαλίσει ότι καμία χρηματοδότηση της ΕΕ δεν επιτρέπει έμμεσα σε καμία τρομοκρατική οργάνωση να πραγματοποιήσει επιθέσεις κατά του Ισραήλ, σημειώνει ανακοίνωση της Κομισιόν.

Η Επιτροπή θα επανεξετάσει εξίσου εάν υπό το φως των μεταβαλλόμενων συνθηκών επί τόπου, τα προγράμματα στήριξής της προς τον παλαιστινιακό πληθυσμό και την Παλαιστινιακή Αρχή πρέπει να προσαρμοστούν.

Η Επιτροπή θα διενεργήσει αυτή την επανεξέταση το συντομότερο δυνατό και θα συντονίσει με τα κράτη-μέλη και τους εταίρους κάθε αναγκαία συνέχεια δράσης. Ωστόσο, καθώς δεν είχαν προβλεφθεί πληρωμές, δεν θα υπάρξει αναστολή πληρωμών.

Να σημειωθεί ότι η αναθεώρηση δεν αφορά την ανθρωπιστική βοήθεια που παρέχεται στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων πολιτικής προστασίας και ανθρωπιστικής βοήθειας.

ΗΠΑ: «Αγριότητα επιπέδου ISIS η επίθεση της Χαμάς»

Οι ΗΠΑ αποκάλεσαν την επίθεση της Χαμάς «αγριότητα επιπέδου ISIS», σύμφωνα με συνέντευξη Τύπου του Λευκού Οίκου τη Δευτέρα 9 Οκτωβρίου.

Ανώτερος αξιωματούχος στον τομέα της άμυνας είπε: «Θέλω να διαφοροποιήσω την περίπτωση αυτή από άλλες που έχουμε δει μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς». Πρόκειται για μια «αγριότητα επιπέδου ISIS», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο αξιωματούχος είπε ότι πρόκειται για μια «άνευ προηγουμένου επίθεση στο Ισραήλ», με σπίτια να καίγονται ολοσχερώς και νεαρούς ανθρώπους να σφαγιάζονται σε ένα μουσικό φεστιβάλ.

Υποψίες περί ρωσικού «δακτύλου» στον πόλεμο στο Ισραήλ

Κοινές τακτικές πολέμου με τους Ρώσους φέρεται πως έχει η Χαμάς, καθώς αυξάνονται οι υποψίες περί «δακτύλου» της Μόσχας στον πόλεμο στο Ισραήλ.

Ενδεικτικό είναι βίντεο που δείχνει drone της Χαμάς το οποίο καταστρέφει ένα ισραηλινό άρμα μάχης Merkava 4 εκτοξεύοντας μικρή βόμβα. Σύμφωνα με τη «Haaretz», η εν λόγω αντιγραφή τακτικών από τη Χαμάς φέρεται να αιφνιδίασε το Ισραήλ.

Για την ώρα, δεν αποδεικνύεται πως ο ρωσικός στρατός ή μέλη της Ομάδας Wagner «εκπαίδευσαν» τους τρομοκράτες της Χαμάς. Το πιθανότερο σενάριο είναι πως πήραν μόνοι τους ιδέες βάσει πληροφοριών από το Διαδίκτυο.

Να σημειωθεί πως η Ουκρανία καταγγέλλει πως η Χαμάς έχει προμηθευτεί δυτικά όπλα τα οποία ήταν λάφυρα στα χέρια των Ρώσων. 

Όσον αφορά τα Merkava 4, είναι από τα καλύτερα προστατευμένα για το πλήρωμά τους άρματα με ενεργά συστήματα που εξουδετερώνουν απειλές, όπως τους αντιαρματικούς πυραύλους, σε κλάσματα δευτερολέπτου.

Οι Ουκρανοί χρησιμοποιούν drones κατά του άρματος στον πόλεμο κατά των ρωσικών δυνάμεων.

Όπως δείχνει το παρακάτω βίντεο, ένα μικρό drone πλησιάζει από πάνω το ρωσικό άρμα μάχης και το χτυπά στο αδύνατο σημείο κάθε άρματος, τον πύργο και το πάνω τμήμα. Το πλήρωμά του επέζησε, αλλά συνελήφθη από ενόπλους της Χαμάς. 

Η τακτική αυτή είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική, καθώς ένα drone που κοστίζει λίγες εκατοντάδες ευρώ και τροποποιείται εύκολα, μπορεί να βγάζει εκτός μάχης ένα άρμα πολλών εκατομμυρίων.

Δραματική είναι η κατάσταση στο Ισραήλ, μετά την τρομοκρατική επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς τα ξημερώματα του Σαββάτου 7/10, με τους νεκρούς να ξεπερνούν ήδη τους 1.600.

Στη συνέχεια, η οργάνωση Χεζμπολάχ δήλωσε τη στήριξή της στη Χαμάς και από χθες ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η Χαμάς τα ξημερώματα του Σαββάτου 7/10 εξαπέλυσε χιλιάδες ρουκέτες κατά του Ισραήλ, ενώ έκανε «ντου» και σε πάρτι όπου βρίσκονταν νεαροί, σκοτώνοντας και απαγάγοντας όποιον έβρισκαν μπροστά τους.

Με τη σειρά της, η Χεζμπολάχ έθεσε στη διάθεση της Χαμάς τα δικά της όπλα και τις ρουκέτες στον κοινό πόλεμο εναντίον του Ισραήλ.

*Διαβάστε εδώ: Τέταρτη μέρα πολέμου στο Ισραήλ: Σε πλήρη πολιορκία η Γάζα, ολονύχτιοι βομβαρδισμοί - "Αυτό που θα κάνουμε θα μείνει στην Ιστορία", λέει ο Νετανιάχου


Ποιες είναι οι οργανώσεις Χαμάς και Χεζμπολάχ

Η Χαμάς είναι μία ριζοσπαστική ισλαμική τρομοκρατική οργάνωση, η ονομασία της οποίας προέρχεται από το ακρώνυμο του πλήρους ονόματός της, που σημαίνει Ισλαμικό Κίνημα Αντίστασης.

Ιδρύθηκε το 1987 από δύο πρώην μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας της Αιγύπτου, τον σεΐχη Αχμέντ Γιασίν και τον Μαχμούντ Αλ Ζαχάρ. Αποτελεί μια προέκταση της ιδεολογίας και της πρακτικής του κινήματος της ισλαμιστικής φονταμενταλιστικής Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Η Χαμάς αποτελείται από μια πολιτική και από μια στρατιωτική πτέρυγα. Η στρατιωτική της πτέρυγα φέρει την ονομασία «Ταξιαρχίες Ιζεντίν Αλ Κασάμ» και διαθέτει περίπου 20.000 μέλη στους κόλπους της.

Η βάση της Χαμάς είναι στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά η πολιτική ηγεσία βρίσκεται τόσο στη Συρία όσο και στη Γάζα. Χρηματοδοτείται, οπλίζεται και εκπαιδεύεται από το Ιράν, ενώ υποστηρίζεται από το καθεστώς της Συρίας. Η Χαμάς απορρίπτει την ειρηνευτική διαδικασία και την ύπαρξη του Ισραήλ.

Τον Αύγουστο του 1988, η Χαμάς δημοσίευσε τον καταστατικό της χάρτη, που ξεκαθαρίζει ότι η οργάνωση αντιτίθεται στην ύπαρξη του Ισραήλ με οποιονδήποτε τρόπο. Αναφέρει ότι δεν υπάρχει «καμία λύση για το παλαιστινιακό ζήτημα πέρα από την Τζιχάντ (σ.σ. τον ιερό πόλεμο)». Η πλατφόρμα της Χαμάς προβλέπει την ίδρυση μιας ισλαμικής δημοκρατίας στην Παλαιστίνη που θα αντικαταστήσει το Ισραήλ.

Για την επίτευξη των στόχων της, η Χαμάς υποστηρίζει τις τρομοκρατικές ενέργειες εναντίον αθώων Ισραηλινών πολιτών.

Η Χεζμπολάχ ή Χεζμπολά αποτελεί σιιτική στρατιωτική και πολιτική οργάνωση με ορμητήριο τον Λίβανο. Συμμετέχει στην κυβέρνηση και στο κοινοβούλιο της χώρας.

Η ένοπλη πτέρυγα της οργάνωσης θεωρείται κίνημα αντίστασης στον αραβικό κόσμο, ενώ οι ΗΠΑ, η Ολλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστραλία, ο Καναδάς και το Ισραήλ την κατατάσσουν στις τρομοκρατικές οργανώσεις.

Στηρίζεται οικονομικά από το Ιράν, ενώ πολιτική στήριξη παρέχει και η Συρία. Οι ένοπλες μονάδες της οργανώθηκαν και εκπαιδεύτηκαν από τμήμα του ιρανικού στρατού των «Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης». Το στρατιωτικό τμήμα της οργάνωσης παρέχει υποστήριξη με μαχητές στις δυνάμεις του Άσαντ στη Συρία κατά του ισλαμικού κράτους.

Η Χεζμπολάχ σχηματίστηκε με αφορμή την ισραηλινή επέμβαση στον Λίβανο το 1982, ενώ η επίσημη ίδρυσή της ως πολιτικής οργάνωσης έγινε το 1985.

Οι Μουτζαχεντίν μαχητές της Χεζμπολάχ πολέμησαν εναντίον σερβικών δυνάμεων κατά τη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας.

Τον Μάρτιο του 2016, ο Αραβικός Σύνδεσμος κατέταξε τη Χεζμπολάχ στη λίστα με τις τρομοκρατικές οργανώσεις.

Πρώτος αρχηγός της Χεζμπολάχ ήταν ο Αμπάς αλ Moυσάβι, ένας Λιβανέζος σιίτης κληρικός, συνιδρυτής και γενικός γραμματέας της Χεζμπολάχ, ο οποίος σκοτώθηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας του Ισραήλ το 1992. Αρχηγός της Χεζμπολάχ από το 1992 είναι ο Χασάν Νασράλα.