Ένα σχόλιο του Έλον Μασκ στο X, πρώην Twitter, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό που η διεθνής κοινότητα ζητεί την παραίτησή του.

Ειδικότερα, την άμεση παραίτηση του Έλον Μασκ ζήτησε ο συνιδρυτής του Facebook και διευθύνων σύμβουλος της Asana, Ντάστιν Μόσκοβιτς, αφότου ο πρώτος χαρακτήρισε μια αντισημιτική ανάρτηση στο X «πραγματική αλήθεια».

 «Καλώ τον Έλον Μασκ να παραιτηθεί», δήλωσε ο Μόσκοβιτς την περασμένη Τετάρτη σε ανάρτησή του στο Threads.

Αργότερα δημοσίευσε ότι θα πρέπει να παραιτηθεί «από τα πάντα». Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla έχει συμμετοχή σε έξι εταιρείες, μεταξύ των οποίων η SpaceX και η X, το πρώην Twitter.

Τα σχόλια του Μόσκοβιτς έγιναν ύστερα από μια ανταλλαγή απόψεων την Τετάρτη στο X, στην οποία ένας χρήστης ζήτησε να μπει τέλος στον αντισημιτισμό. 

Διαβάστε επίσης: Ελον Μασκ: Από την Tesla και την Χ, στην πολιτική - Γιατί πυκνώνει τις αναφορές του σε θέµατα κοινωνικά

Ένας άλλος χρήστης έκανε ένα αντισημιτικό σχόλιο ως απάντηση στην ανάρτηση, λέγοντας ότι «οι εβραϊκές κοινότητες» προωθούσαν «το μίσος κατά των λευκών». Ο χρήστης είπε ότι οι Εβραίοι της Δύσης υποστήριζαν «ορδές μειονοτήτων» που πλημμυρίζουν τις χώρες τους - και τώρα έχουν φθάσει στην «ανησυχητική συνειδητοποίηση» ότι αυτές οι μειονότητες δεν τους συμπαθούν και πολύ.

 «Είπατε την πραγματική αλήθεια», έγραψε ο Μασκ ως απάντηση στην αντισημιτική ανάρτηση.

Η ανάρτηση απηχεί τη «θεωρία της μεγάλης αντικατάστασης» στην οποία προσχωρούν πολλοί λευκοί ρατσιστές. Υποστηρίζει ότι οι μη λευκοί μετανάστες στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες της Δύσης αντικαθιστούν τους πληθυσμούς των λευκών. Η θεωρία αυτή καταφέρεται συχνά εναντίον των Εβραίων που υποστηρίζουν τη μετανάστευση.

Σωρεία αντιδράσεων για το σχόλιο του Έλον Μασκ

Οι αντιδράσεις στην προφανή υποστήριξη του Musk προς έναν χρήστη που υποστηρίζει μια τέτοια ρατσιστική θεωρία ήταν άμεσες.

Ο επενδυτής της Tesla Ρος Γκέρμπερ δήλωσε ότι σχεδιάζει να αντικαταστήσει το Model Y της Tesla με ένα Rivian ως αποτέλεσμα του σχολίου του Μασκ.

 «Λαμβάνω ένα σωρό μηνυμάτων από πελάτες που θέλουν να φύγουν από την Tesla και οτιδήποτε έχει σχέση με τον Έλον Μασκ», έγραψε ο Gerber στο X. «Πολλοί λένε ότι πουλάνε και τα αυτοκίνητά τους. Τι κάνει στην εταιρεία tesla;».

Ο συνιδρυτής της Wavelength Μαρκ Μπόντικ δημοσίευσε screenshot με το σχόλιο του Μασκ στο X και έγραψε: «Ο αντισημιτισμός του Elon εξακολουθεί να είναι σοκαριστικός».

Ο Ματ Μπλέιζ, καθηγητής της Επιστήμης των Υπολογιστών και του Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Georgetown, ανέφερε σε ανάρτησή του στο Mastodon ότι «η τελευταία αφιλτράριστη αποκάλυψη του χαρακτήρα του Μασκ (αντισημιτική έκδοση αυτή τη φορά) κάνει ακόμη πιο ατυχές το γεγονός ότι ορισμένες κοινότητες δεν έχουν ακόμη απομακρυνθεί από το Twitter/X/whateveritis».

Ο κεντρικός παρουσιαστής του CNN και συγγραφέας best seller στη λίστα της εφημερίδας New York Times, Τζέικ Τάπερ, δήλωσε στο Threads ότι ο Μασκ «προωθεί τον απροκάλυπτο αντισημιτισμό σε μια εποχή που ο αντισημιτισμός και η βία κατά των Εβραίων αυξάνονται».

Η Κάρα Σουίζερ, δημοσιογράφος που καλύπτει τον κλάδο της τεχνολογίας και podcaster που ασκεί κριτική στον Μασκ για χρόνια, δήλωσε ότι «προωθεί το μίσος. Υπάρχει διαφορά μεταξύ της ελευθερίας του λόγου και του λόγου που έχει σχεδιαστεί για να βλάψει ανθρώπους», δήλωσε.

Έχουν αυξηθεί τα αντισημιτικά σχόλια στο X

Σε μια σειρά αναρτήσεων στο X αργότερα την περασμένη Τετάρτη, ο Μασκ εξαπέλυσε επίθεση στην Anti-Defamation League (ADL), μια ομάδα την οποία ο δισεκατομμυριούχος απείλησε να μηνύσει τον Σεπτέμβριο, όταν η ADL υποστήριξε ότι έχει αυξηθεί η ρητορική μίσους στο X μετά την εξαγορά από τον Musk.

 «Με τον κίνδυνο να επαναλαμβάνομαι, είμαι βαθιά προσβεβλημένος από τα μηνύματα της ADL και οποιωνδήποτε άλλων ομάδων που προωθούν εκ των πραγμάτων τον αντι-λευκό ρατσισμό ή τον αντι-ασιατικό ρατσισμό ή τον ρατσισμό οποιουδήποτε είδους. Έχω βαρεθεί. Σταματήστε τώρα», έγραψε ο Μασκ στο X.

Ο ίδιος είπε επίσης ότι τα σχόλιά του «δεν εκτείνονται σε όλες τις εβραϊκές κοινότητες, αλλά δεν περιορίζονται επίσης μόνο στην ADL».

Ένας εκπρόσωπος της ADL παρέπεμψε σε μια ανάρτηση του διευθύνοντος συμβούλου της ADL Τζόναθαν Γκρίνμπλατ στο X.

 «Σε μια εποχή που ο αντισημιτισμός εκρήγνυται στην Αμερική και αυξάνεται σε όλο τον κόσμο, είναι αναμφισβήτητα επικίνδυνο να χρησιμοποιεί κανείς την επιρροή του για να επικυρώνει και να προωθεί αντισημιτικές θεωρίες», έγραψε ο Γκρίνμπλατ στο X. Ο ίδιος έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι η συμπεριφορά του Μασκ είναι επικίνδυνη και βαθιά ανεύθυνη.

 «Χρειαζόμαστε υπεύθυνους ηγέτες να βγουν μπροστά, να σταματήσουν να υποδαυλίζουν το μίσος και να απομακρυνθούν από το χείλος του γκρεμού πριν να είναι πολύ αργά», είχε δηλώσει τον Σεπτέμβριο.

Ο Μασκ αντέδρασε στις επικρίσεις γύρω από τον αντισημιτισμό στο X. Κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης διάρκειας άνω της μιας ώρας που φιλοξένησε ο Μπεν Σαπίρο στο X τον Σεπτέμβριο, ο Μασκ δήλωσε ότι δεν θα μπορούσε να είναι αντισημίτης επειδή είναι «φιλόδοξος Εβραίος» και έχει πάει στο Ισραήλ.

Νωρίτερα τον Νοέμβριο, η ADL δήλωσε στο Insider ότι η μη κερδοσκοπική οργάνωση έχει καταγράψει σχεδόν 400% αύξηση των αντισημιτικών περιστατικών σε όλες τις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των αναφερόμενων επιθέσεων, παρενοχλήσεων και βανδαλισμών, από τότε που η Χαμάς εξαπέλυσε τρομοκρατικές επιθέσεις στο Ισραήλ τον Οκτώβριο.

Η ADL κατέγραψε συνολικά 312 αντισημιτικά περιστατικά μεταξύ 7 και 23 Οκτωβρίου, 190 από τα οποία, όπως είπε, συνδέονταν άμεσα με τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς. Μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, η ADL κατέγραψε 54 αντισημιτικά περιστατικά σε σχολικές εγκαταστάσεις, 43 από τα οποία, σύμφωνα με την οργάνωση, θα μπορούσαν επίσης να συνδεθούν άμεσα με τον πόλεμο.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Μόσκοβιτς ασκεί κριτική στον Μασκ. Έχει αποκαλέσει την Tesla και τη SpaceX «απάτες» με τις οποίες ο Μασκ τη γλίτωσε νωρίτερα φέτος.