Ενα τεράστιο σκάνδαλο έχει δει το φως της δηµοσιότητας τις τελευταίες ηµέρες, µε αφορµή τον πόλεµο ανάµεσα σε Ισραήλ και Παλαιστίνη, και αφορά την Υπηρεσία Αρωγής στους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες του ΟΗΕ (UNRWA), µε την κατηγορία της εµπλοκής 12 εργαζοµένων της στην επίθεση της «Χαµάς» στις 7 Οκτωβρίου. Η υπηρεσία, παρά το ότι διέταξε έρευνα για τα όσα έγιναν γνωστά, δεν έχει διευκρινίσει το οτιδήποτε για τις κατηγορίες εις βάρος των εργαζοµένων, µε την είδηση να ενεργοποιεί άµεσα τα αντανακλαστικά των χωρών που συνεισέφεραν στη χρηµατοδότησή της. Κυβερνήσεις, όπως των ΗΠΑ, του Καναδά, της Μεγάλης Βρετανίας και της Γερµανίας, πήραν αυτήν την απόφαση, µε το Ισραήλ να γνωστοποιεί ότι δεν επιθυµεί καµία υπηρεσία αρωγής του ΟΗΕ να διαδραµατίζει ρόλο για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες στη Γάζα µετά τον πόλεµο.

Στο µικροσκόπιο

Σύµφωνα µε το Reuters, οι ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών συνέταξαν έναν εξασέλιδο φάκελο σε σχέση µε µέλη του προσωπικού της υπηρεσίας που φέρεται να εµπλέκονται σε απαγωγές και δολοφονίες κατά τη διάρκεια επιδροµής της «Χαµάς». Στον φάκελο διατυπώνονται ισχυρισµοί πως εµπλοκή δεν έχουν µόνον 12, αλλά 190, κάνοντας λόγο για αντάρτες της «Χαµάς» και της Ισλαµικής Τζιχάντ που διαδραµάτιζαν και δεύτερο ρόλο ως υπάλληλοι της UNRWA, περιλαµβάνοντας 11 ονόµατα και φωτογραφίες αυτών. Στο παρελθόν, οι Παλαιστίνιοι έχουν κατηγορήσει το Ισραήλ περί πλαστογράφησης πληροφοριών µε σκοπό τη δυσφήµηση της υπηρεσίας. Η πηγή που έδειξε τον εν λόγω φάκελο στο Reuters παραµένει αγνώστων στοιχείων, τονίζοντας όµως πως συµπληρώθηκε από τις υπηρεσίες πληροφοριών του Ισραήλ και µοιράστηκε από τις ΗΠΑ. Επισηµαίνεται ότι τα 190 µέλη που θεωρούνται ότι συµµετείχαν στην εισβολή αντιπροσωπεύουν περίπου το 15% των υπαλλήλων της υπηρεσίας στη Γάζα, µε εκπρόσωπο της UNRWA να αποφεύγει σχόλια και διευκρινίσεις για το ζήτηµα, µε επιχείρηµα την εν εξελίξει έρευνα από τον ΟΗΕ. Την ίδια στιγµή, πάνω από 10 κράτη-µέλη αναθεωρούν ή έπαυσαν τις χρηµατοδοτήσεις τους στην οργάνωση, ενώ η Κοµισιόν υπέβαλε αίτηµα προς την Υπηρεσία Αρωγής του ΟΗΕ για να γίνει άµεσα οικονοµικός έλεγχος από εµπειρογνώµονες της Ε.Ε. Ο γενικός γραµµατέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, παρενέβη άµεσα µετά τη γνωστοποίηση των κατηγοριών, δηλώνοντας ότι όποιος έχει πιθανή ανάµιξη θα λογοδοτήσει, κάνοντας ταυτόχρονα έκκληση στις κυβερνήσεις για συνέχιση της χρηµατοδότησης στην UNRWA. Συµπλήρωσε ότι από τους 12 εµπλεκόµενους έχει τερµατιστεί η συνεργασία µε τους εννέα, έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος ενός και µένει να διευκρινιστεί η ταυτότητα των υπόλοιπων δύο. Ταυτόχρονα, ο επικεφαλής της υπηρεσίας, Φιλίπ Λαζαρινί, σε σκληρό τόνο επεσήµανε ότι «θα ήταν ιδιαιτέρως ανεύθυνο» να τιµωρείται µία ολόκληρη κοινότητα εξαιτίας ισχυρισµών για ποινικές ενέργειες εις βάρος ορισµένων προσώπων, σε περίοδο πολέµου.

75 χρόνια ιστορίας

Μετά τα όσα έλαβαν χώρα, µε νέα της ανακοίνωση περί του ζητήµατος η UNRWA έκανε γνωστό ότι η διακοπή της χρηµατοδότησης θα καταστήσει ανέφικτη, από το τέλος Φεβρουαρίου, τη συνέχιση των υπηρεσιών της στη Λωρίδα της Γάζας και την περιοχή εν γένει. Η UNRWA ιδρύθηκε το 1949 µε ψήφισµα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, µετά τον πρώτο Αραβοϊσραηλινό Πόλεµο, µε σκοπό την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους Παλαιστίνιους πρόσφυγες που κατεγράφησαν στη ζώνη επιχειρήσεων της υπηρεσίας, όταν 700.000 Παλαιστίνιοι διέφυγαν ή εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους. Η υπηρεσία αρωγής έχει τον ρόλο του µόνου εγγυητή του καθεστώτος του πρόσφυγα στο οποίο υπάγονται οι Παλαιστίνιοι και οι απόγονοί τους, ενώ δρα σε εδάφη όπως ο Λίβανος, η Συρία και η Ιορδανία. Απασχολεί άµεσα 30.000 Παλαιστίνιους που εξυπηρετούν τις ανθρωπιστικές ανάγκες 5,9 εκατ. απογόνων αυτών των προσφύγων στη Λωρίδα της Γάζας, στη ∆υτική Οχθη, αλλά και σε τεράστιους καταυλισµούς σε γειτονικές αραβικές χώρες. Μόνο στη Γάζα απασχολεί 13.000 άτοµα, ενώ οι εγγεγραµµένοι επωφελούνται υγειονοµικής περίθαλψης, εκπαίδευσης, επείγουσας βοήθειας σε περιόδους πολέµων, ενώ πάνω από 540.000 παιδιά φοιτούν στα σχολεία που λειτουργούν µε ευθύνη της υπηρεσίας του ΟΗΕ. Από την έναρξη των επιχειρήσεων του Ισραήλ, µετά την επίθεση της «Χαµάς» , σχεδόν το 45% του πληθυσµού του θύλακα στη Γάζα κατέφυγαν σε σχολεία, κλινικές και άλλα κτίρια της UNRWA. *Δημοσιεύθηκε την Απογευματινή της Κυριακής