Κατά του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και στις αποφάσεις του παραμένει σταθερός ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, υποστηρίζοντας ότι δεν πρόκειται να τηρήσει κάποια απόφαση.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ είναι ξεκάθαρος ότι το Ισραήλ δεν πρόκειται να υπακούσει σε καμία απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης, καθώς, όπως σημειώνει, δεν θα επηρεάσει τις ενέργειες των στρατιωτών του.

Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ αναφέρει πως «το Ισραήλ δεν θα δεχθεί ποτέ οποιαδήποτε προσπάθεια του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης να υπονομεύσει το θεμελιώδες δικαίωμά του να υπερασπίζεται τον εαυτό του» και σύμφωνα με τον ίδιο τέτοιου είδους αποφάσεις θα «δημιουργήσουν ένα επικίνδυνο προηγούμενο», προσθέτοντας ότι «η απειλή εναντίον στρατιωτών και δημοσίων προσώπων του Ισραήλ, της μοναδικής δημοκρατίας στη Μέση Ανατολή και του μοναδικού εβραϊκού κράτους στον κόσμο, είναι σκανδαλώδης. Δεν θα υποχωρήσουμε σε αυτή».

Συμπληρωματικά είπε: «Το Ισραήλ θα συνεχίσει μέχρι τη νίκη στον δίκαιο πόλεμό μας ενάντια στους αποτρόπαιους τρομοκράτες που επιδιώκουν να μας καταστρέψουν. Δεν θα σταματήσουμε ποτέ να υπερασπιζόμαστε τον εαυτό μας».

Τέλος, ο Νετανιάχου ανέφερε ακόμα ότι το δικαστήριο δεν θα έχει καμία εξουσιαστική επίπτωση στις ενέργειες του Ισραήλ στον πόλεμο, αλλά «θα δημιουργήσουν ένα επικίνδυνο προηγούμενο που απειλεί τους στρατιώτες και τα δημόσια πρόσωπα κάθε δημοκρατίας που μάχεται την εγκληματική τρομοκρατία και την επικίνδυνη επιθετικότητα».




Προσφυγή για γενοκτονία που πραγματοποιεί το Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο μήνα η οργάνωση «Νόμος για την Παλαιστίνη» υπέβαλε την πρώτη από μια σειρά προσφυγών στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, κατηγορώντας τους Ισραηλινούς ηγέτες για τη διάπραξη του εγκλήματος της γενοκτονίας των Παλαιστινίων.

Όπως έγραψαν οι Ανίσα Πάτελ και Χασάν Μπεν Ιμράν της ομάδας σε άρθρο γνώμης που δημοσιεύθηκε από το Al Jazeera: «Το έγγραφο 200 σελίδων, που συντάχθηκε από 30 δικηγόρους και νομικούς ερευνητές απ' όλο τον κόσμο και εξετάστηκε από περισσότερους από 15 εμπειρογνώμονες, αποτελεί ένα αδιάσειστο επιχείρημα για την πρόθεση γενοκτονίας, καθώς και για την πολιτική δίωξη που έχει ακολουθήσει το δικαστήριο σε άλλες υποθέσεις».

Κλείνοντας ανέφεραν: «Εάν το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο δεν δράσει για άλλη μια φορά, κινδυνεύει να υπονομεύσει το ίδιο του το κύρος ως θεσμού της διεθνούς δικαιοσύνης και το διεθνές νομικό καθεστώς στο σύνολό του».