Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ προχώρησαν χθες Δευτέρα στην εξουδετέρωση 40 ισλαμιστών στη Σομαλία. Ειδικότερα, η επιχείρηση στόχευε μέσα σε χρονικό διάστημα τεσσάρων ημερών να πετύχει πέντε καίρια πλήγματα, τα οποία στοχοθέτησαν μέλη της οργάνωσης Αλ Σεμπάμπ, η οποία πρόσκειται στην Αλ Κάιντα, καθώς και τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Η αλ Σεμπάμπ προσπαθεί από το 2007 να ανατρέψει τη σομαλική κυβέρνηση, η οποία υποστηρίζεται από τη διεθνή κοινότητα. Το 2010, η οργάνωση ορκίστηκε πίστη στην αλ Κάιντα, στην οποία ανακοίνωσε πως εντάχθηκε το 2012, όμως ορισμένοι από τους μαχητές της αποσκίρτησαν και ορκίστηκαν πίστη στο ΙΚ. Αυτοί δρουν κυρίως στην ημιαυτόνομη περιοχή Πούντλαντ, στο βόρειο τμήμα της Σομαλίας, και ηγέτης τους είναι ο Άμπντουλ Καντίρ Μουμίν, ο οποίος προστέθηκε τον Αύγουστο του 2016 στον κατάλογο των «ξένων τρομοκρατών» τον οποίο καταρτίζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δοθεί στο γεγονός ότι οι τέσσερις από αυτές τις επιδρομές έγινε γνωστό ότι έγιναν από την αμερικανική διοίκηση που είναι αρμόδια για την Αφρική (AFRICOM).

Τέλος, οι αεροπορικές επιδρομές εναντίον του ΙΚ στη Σομαλία ξεκίνησαν στις αρχές του Νοεμβρίου, όταν με τη σύμφωνη γνώμη του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ το Πεντάγωνο προέβη σε αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις -αεροπορικές ή και χερσαίες- με σκοπό να υποστηρίξει τη σομαλική κυβέρνηση.