Μετά από μία θυελλώδη εβδομάδα, οι εξελίξεις των τελευταίων 24ωρων - όταν είχε επανέλθει, από το πουθενά, το ενδεχόμενο τελικά όντως να υπάρξει πολιτική κυβέρνηση- τα πράγματα στη Ρώμη φαίνονται να κινούνται ταχύτατα: Το απόγευμα της Πέμπτης μοιάζουν όλα να είναι έτοιμα για την τελική συμφωνία Πέντε Αστέρων και Λέγκα να φτιάξουν κυβέρνηση, με πρωθυπουργό τον Τζουζέπε Κόντε (εκείνον που είχε επιστρέψει την κυβερνητική εντολή επειδή ο πρόεδρος Ματαρέλα είχε μπλοκάρει την επιλογή του για υπουργό Οικονομικών, τον «εχθρό του ευρώ» Πάολο Σαβόνα).

Ο Κόντε αναμένεται να ανέβει εντός ωρών στο προεδρικό μέγαρο για να πάρει εκ νέου εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Οι αρχηγοί των δυό κόμματών, Λουίτζι ντι Μάιο (Πέντε Αστέρια) και Ματέο Σαλβίνι (Λέγκα) συνομίλησαν το απόγευμα της Πέμπτης στη Βουλή για να βάλουν τις τελευταίες πινελιές στο σχέδιο της συμφωνίας.

Λίγη ώρα αργότερα, βγήκε ο λευκός καπνός: Τα δύο κόμματα ενημέρωσαν πως κατέληξαν σε συμφωνία και στην στελέχωση του κυβερνητικού τους σχήματος.

Για το υπουργείο Οικονομικών οδεύει ο καθηγητής οικονομικών Τζοβάνι Τρία. Ο οικονομολόγος Πάολο Σαβόνα -η πέτρα του σκανδάλου- μετακινείται στο υπουργείο Ευρωπαϊκών υποθέσεων.

Για το υπουργείο Εξωτερικών προορίζεται ο Έντσο Μοάβερο Μιλανέζι.

 Σύμφωνα επίσης με τα όσα διέρρευσαν στα ιταλικά ΜΜΕ, το κόμμα «Αδέλφια της Ιταλίας» (FdI), σύμμαχος της Λέγκα, θα συνεργαστεί αλλά δεν θα συμμετέχει με υπουργούς στο κυβερνητικό σχήμα (και σκοπεύει να απέχει από την ψήφι εμπιστοσύνης.