Στο στόχαστρο αγνώστων μπήκαν την Τετάρτη ορισμένοι από τους πλέον ηχηρούς επικριτές του προέδρου Τραμπ. Μπαράκ Ομπάμα, Χίλαρι Κλίντον και το τηλεοπτικό δίκτυο CNN έγιναν αποδέκτες «τρομοδεμάτων», με αποτέλεσμα να υπάρξει τεράστια κινητοποίηση του στη Νέα Υόρκη και την ομοσπονδιακή πρωτεύουσα.

Αντίστοιχα «πακέτα» εντοπίστηκαν εγκαίρως και δεν έφτασαν ποτέ στον πρώην Γενικό Εισαγγελέα Έρικ Χόλντερ, την βουλευτή των Δημοκρατικών Μαξίν Ουόλτερς, αλλά και τον τέως αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Συνολικά εστάλησαν οκτώ δέματα. 

Γραφήμα της βρετανικής Daily Mail:

Τη Δευτέρα είχε εντοπιστεί δέμα και στο γραμματοκιβώτιο του δισεκατομμυριούχου Σόρος στην οικία του στη Νέα Υόρκη. Ο Σόρος είχε χρηματοδοτήσει την εκστρατεία του Δημοκρατικού Τζον Κέρι το 2004 (έχασε τις εκλογές από τον Μπους) και της Χίλαρι Κλίντον το 2016 (έχασε από τον Τραμπ). Πάντως, οι Αρχές διαβεβαίωσαν ότι σε καμία περίπτωση δεν κινδύνευσαν οι ζωές των παραληπτών των «τρομοδεμάτων». Ούτε σημειώθηκε έκρηξη.

Στο CNN, η έδρα του οποίου βρίσκεται σε ουρανοξύστη του Μανχάταν, σήμανε συναγερμός. Το κτίριο εκκενώθηκε, η ευρύτερη περιοχή επίσης και έσπευσαν πυροτεχνουργοί για να συλλέξουν τον φερόμενο εκρηκτικό μηχανισμό. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι το πακέτο είχε παραλήπτη τον πρώην αρχηγό της CIA, Τζον Μπρέναν, ο οποίος επίσης έχει επικρίνει τον Τραμπ. 

Όλα τα πακέτα έχουν σταλεί στα εργαστήρια του FBI για ανάλυση. Ο ίδιος ο Τραμπ, ο αντιπρόεδρός του Μάικ Πενς, αλλά και η κόρη του Ιβάνκα Τραμπ ήταν από τους πρώτους που έσπευσαν να καταδικάσουν τα περιστατικά.

Πάντως, η συγκυρία που πραγματοποιήθηκαν αυτές οι ενέργειες προκαλούν ερωτήματα και ανησυχίες ειδικά στις τάξεις των Δημοκρατικών. Σε δύο εβδομάδες ανοίγουν οι κάλπες για τις κρίσιμες ενδιάμεσες εκλογές, τις οποίες ο Τραμπ έχει χαρακτηρίσει δημοψήφισμα για την προεδρία του. Είναι γεγονός ότι αν οι Ρεπουμπλικάνοι διατηρήσουν τον έλεγχο του Κογκρέσου, δύσκολα οι Δημοκρατικοί θα καταφέρουν να πάρουν πίσω τον Λευκό Οίκο το 2020.

Επιπλέον, όλα τα πακέτα είχαν ως αποδέκτες επικριτές του προέδρου και της πολιτικής του. Το CNN ως δίκτυο έχει μπει κατ’ επανάληψη στο στόχαστρό του, ενώ ο Μπαράκ Ομπάμα έχει ήδη πέσει στη μάχη για να κερδίσουν οι Δημοκρατικοί στις ενδιάμεσες εκλογές. Ο τέως πρόεδρος, αλλά και ο τέως αντιπρόεδρος Μπάιντεν είναι εξαιρετικά δημοφιλή πρόσωπα στις ΗΠΑ.

Ιδού ένα χαρακτηριστικό Tweet του Τραμπ για το CNN:

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης μίλησε για τρομοκρατικές πράξεις, ενώ σε ερώτηση δημοσιογράφου αν βλέπει σύνδεση των ενεργειών αυτών με τα «καλά λόγια» που είπε ο Τραμπ την περασμένη εβδομάδα σε πολιτικό του κόμματός του που επιτέθηκε σε δημοσιογράφο του Guardian, o Ντε Μπλάσιο απάντησε ότι «οι πολιτικοί δεν πρέπει να ενθαρρύνουν επιθέσεις στα ΜΜΕ».

Σκεπτικισμό για τη συγκυρία των περιστατικών εξέφρασε και η Χίλαρι Κλίντον. Άλλοι πολιτικοί μιλούν πιο ανοικτά για σύνδεση των επιθέσεων με τη διχαστική ρητορική του Τραμπ. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Μπρέναν της CIA, που επίσης υπήρξε παραλήπτης δέματος. «Κίνδυνο για τη Δημοκρατία» χαρακτήρισε τα περιστατικά ο Αλεξάντερ Σόρος, γιος του δισεκατομμυριούχου.

Ο ίδιος ο Τραμπ διαβεβαίωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η έρευνα του FBI για τον εντοπισμό των δραστών. Έκανε δε και κάλεσμα σε ενότητα, από το Ουισκόνσιν. Περιοδεύει και εκείνος εν όψει της κάλπης που θέλει οπωσδήποτε να κερδίσει σε δύο εβδομάδες.