Με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ συναντάται την Τετάρτη η Τερέζα Μέι, προκειμένου να ρυθμίσει τις τελευταίες λεπτομέρειες του «διαζυγίου» με την ΕΕ, που τόση θύελλα προκάλεσε στο Λονδίνο. Η πρωθυπουργός προσπαθεί να πάρει την πρωτοβουλία των κινήσεων και να εκμεταλλευθεί τη συγκυρία, πράγμα που για την ώρα έχει φέρει αποτέλεσμα.

Όπως άλλωστε προκύπτει, οι ευρωσκεπτικιστές στους Συντηρητικούς δεν προχωρούν με την πρόταση μομφής. Είτε γιατί δεν συγκέντρωσαν τις απαραίτητες 48 επιστολές, είτε -και αυτό είναι το σημαντικότερο- διότι δεν βρίσκουν τους 158 βουλευτές του κόμματος που θα υπερψηφίσουν την πρόταση μομφής και θα ρίξουν την πρωθυπουργό. Σημειώνεται ότι αν κατατεθεί πρόταση μομφής και αποτύχει, η επόμενη δεν μπορεί να κατατεθεί αν δεν περάσουν 12 μήνες.

Ο βουλευτής των Συντηρητικών Ρις Μογκ που πρωτοστάτησε από την πρώτη στιγμή στην αμφισβήτηση της Μέι, αρνήθηκε να αποκαλύψει αν υπήρξε εμπλοκή με τις 48 απαραίτητες επιστολές: «Η υπομονή είναι αρετή και η αρετή είναι χάρη» απάντησε με νόημα.

Στις Βρυξέλλες βιάζονται να ολοκληρωθούν οι επαφές, καθώς συγκαλείται έκτακτη σύνοδος κορυφής για τις 25 Νοεμβρίου. Οι «27» πρέπει να εγκρίνουν το σχέδιο, αλλά ήδη εμφανίστηκε η πρώτη ρωγμή: Η Ισπανία δεν βλέπει με θετικό μάτι τα όσα αναφέρει το σχέδιο για την περίπτωση του Γιβραλτάρ και απειλεί με «όχι».

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Λονδίνο, το θέμα του Γιβραλτάρ ενδεχομένως να ξεκαθαριστεί στη συνάντηση της πρωθυπουργού με τον Γιούνκερ. Άλλα ζητήματα, ωστόσο, όπως το καυτό θέμα της Βορείου Ιρλανδίας που απέβη μοιραίο για την Μέι (έχασε τέσσερις υπουργούς) θα χρειαστεί ακόμα χρόνο. Κοινώς, θα λυθεί (αν λυθεί) στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων που θα ανοίξουν για τη μελλοντική σχέση της Βρετανίας με την ΕΕ. Δηλαδή αφού τα δύο μέρη χωρίσουν.

Φυσικά το μεγάλο πρόβλημα για την πρωθυπουργό είναι να ψηφιστεί η Συμφωνία από τη Βουλή των Κοινοτήτων, όπου οι Συντηρητικοί δεν έχουν την πλειοψηφία και εξαρτώνται από το βορειοϊρλανδικό κόμμα DUP που ακόμα αντιδρά. Κατά της Συμφωνίας έχουν ταχθεί ήδη οι Εργατικοί και το σκωτικό SNP.