Την πρόθεση της Τουρκίας να ξεκινήσει τις γεωρτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ εξέφρασε εκ νέου ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας στον Οίκο Διεθνών Σχέσεων.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, «επιθυμούμε να λυθεί το Κυπριακό με ειρηνικό τρόπο, ωστόσο δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια στις γεωτρήσεις που ξεκινά η ελληνοκυπριακή πλευράς στη δυτική Μεσόγειο. Εκεί έχουν δικαιώματα και η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου, αλλά και η Τουρκία».

«Και στο παρελθόν το Barbaros Hayrettin Paşa έχει πραγματοποιήσει εκεί μόνο σεισμικές έρευνες, όμως σήμερα έφτασε μία πλατφόρμα μας, η Alanya1. Η δεύτερη πλατφόρμα μας αναμένεται τις επόμενες ημέρες και θα ξεκινήσιυμε κι εμείς τις γεωτρήσεις στις περιοχές που έχει αδειοδοτήσει η «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου», αλλά και στην κυπριακή ΑΟΖ. Δεν έχει σημασία τι θα πει ο οποιοσδήποτε. Η Τουρκία δεν είναι μόνο για τον εαυτό της, αλλά ενεργεί επιχειρηματικά και για λογαριασμό όλων των καταπιεσμένων λαών του κόσμου», συμπλήρωσε ο Τσαβούσογλου.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Τσαβούσογλου σχολίασε και την απόσυρση των ΗΠΑ από τη Συρία.

«Σε περίπτωση που προσπαθήσετε να διεξάγετε ή να διαχειριστείτε την απόφαση αξιολογώντας ένα βήμα παραπέρα θα αποτύχετε. Προσπαθούμε να διεξάγουμε αυτό με όλους μαζί σκεπτόμενοι επτά, οκτώ, εννιά, δέκα βήματα παραπέρα», σημείωσε ο Τούρκος υπουργός.

Επισημαίνοντας πως κάθε χώρα άρχισε να διεξάγει διαφορετικές πολιτικές μετά από την απόφαση απόσυρσης των ΗΠΑ, είπε: «Αλλά η δικιά μας πολιτική είναι πάντοτε ίδια. Οι τρομοκράτες θα εκκαθαριστούν από τη Συρία, θα έρθει ειρήνη και σταθερότητα στη Συρία. Θα υπάρξει πολιτική λύση. Θα γίνει ό,τι πει ο συριακός λαός».

Ο Tσαβούσογλου στην ομιλία του, αφού τόνισε πως η καταπολέμηση της τρομοκρατίας είναι πολιτική προτεραιότητα για την Τουρκία, υπογράμμισε πως θα συνεχίσουν τον αγώνα κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων σε όποιο σημείο του κόσμου και να βρίσκονται.