Από κωμικός, πρόεδρος της Ουκρανίας. Ο λόγος για τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στον οποίο οι Ουκρανοί έδωσαν τα ηνία της χώρας τους για τα επόμενα πέντε χρόνια. Το ποσοστό με το οποίο εξελέγη είναι πραγματικά εντυπωσιακό: 73% των πολιτών, «μαυρίζοντας» κυριολεκτικά τον νυν πρόεδρο Ποροσένκο, τον άνθρωπο που κάποτε ήρθε στην εξουσία για να σώσει την Ουκρανία από τη ρωσική επιρροή.

Το ποσοστό που έλαβε ο νεαρός Ζελένσκι, αλλά και το γεγονός ότι το μόνο που ξέρει από πολιτική είναι οι τηλεοπτικοί του ρόλοι, δείχνουν το βαθμό απογοήτευσης των πολιτών της χώρας από την κατάσταση που επικρατεί: Διαφθορά, οικονομικά προβλήματα, ο πόλεμος στα ανατολικά της χώρας, η διαρκής μάχη κατά (ή υπέρ) της ρωσικής επιρροής.

«Δεν είμαι ο αντίπαλός σου, είμαι η ποινή σου» ήταν το σύνθημα που χρησιμοποίησε ο Ζελένσκι, απευθυνόμενος στον Ποροσένκο στη διάρκεια του τηλεοπτικού τους ντιμπέιτ. Ένας ακόμα μη πολιτικός που υπόσχεται να χτυπήσει το σύστημα, ακριβώς γιατί δεν είναι πολιτικός. Σημείο των καιρών που κερδίζει διαρκώς έδαφος σε όλο τον κόσμο.

Ο Ποροσένκο, αναγνώρισε την ήττα του, αλλά δήλωσε ότι θα παραμείνει στην πολιτική. Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας επιτέθηκε με σφοδρότητα στον αντίπαλό του, λέγοντας ότι πίσω του κρύβονται ολιγάρχες, ακόμα και ο ίδιος ο Πούτιν. Χρησιμοποίησε τον «μπαμπούλα» του Κρεμλίνου, αλλά μάταια...

Και πώς να τους πείσει, όταν ο μέσος μισθός δεν ξεπερνά τα 300 ευρώ το μήνα, όταν εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν φύγει από τη χώρα προς αναζήτηση καλύτερης τύχης. Σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας που επικαλείται η ισπανική El Pais, το 2018, τα εμβάσματα από τους πολίτες που εργάζονται στο εξωτερικό έφτασαν τα 13 δισ. δολάρια...

Το μέγα ζητούμενο για την Ευρώπη και τις ΗΠΑ είναι προς τα πού θα κοιτάξει ο νέος πρόεδρος: Ανατολικά ή Δυτικά; Ο ίδιος δηλώνει φιλο-ευρωπαίος, αλλά και οπαδός της διαπραγμάτευσης με την Ρωσία, ώστε να λήξει οριστικά ο πόλεμος στα ανατολικά. 

Μένει να φανεί πόσο θέλει να διαπραγματευτεί με τον Πούτιν και πού ακριβώς θα φτάσει αυτή η «διαπραγμάτευση». Αυτό θα περιμένουν στη Δύση που κυριολεκτικά λαχτάρησαν μέχρι να δουν το Κίεβο να στρέφεται στην Ευρώπη.

Οι πολίτες βέβαια που τον ψήφισαν με «σοβιετικό» (περίπου) ποσοστό, θα περιμένουν αποτελέσματα στην τσέπη τους.

Οι πρώτες δηλώσεις από Μόσχα

«Υπάρχει ακόμα η ευκαιρία να βελτιωθεί η συνεργασία με τη χώρα μας. Τι χρειάζεται για αυτό; Ακεραιότητα και μια ρεαλιστική και υπεύθυνη προσέγγιση που λαμβάνει υπόψη όλες τις πολιτικές πραγματικότητες στην Ουκρανία. Εύχομαι την ύπαρξη κοινής λογικής στη νέα ουκρανική ηγεσία. Και βέβαια, την κατανόηση της αξίας των σχέσεων μεταξύ των λαών των χωρών μας, η οποία πρέπει να είναι υψηλότερη από την πολιτική» έγραψε ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως μετέδωσε το Sputnik.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε επίσης την πεποίθησή του, ότι ο Ζελένσκι θα παραμείνει προσηλωμένος στη ρητορική της προεκλογικής του εκστρατείας για τις σχέσεις Κιέβου-Μόσχας.