"Ο Mεξικανός "βαρώνος" των ναρκωτικών, Χοακίν "Ελ Τσάπο" Γκουσμάν, κατάφερε να δραπετεύσει από τη φυλακή υψίστης ασφαλείας της χώρας του για δεύτερη φορά μέσα σε 14 χρόνια", ανακοίνωσαν οι αρχές.

Ισχυρό πλήγμα για τον Πρόεδρο Πένα Νιέτο, οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Γαλλία. "Ο Γκουσμάν θεάθηκε για τελευταία φορά το βράδυ του Σαββάτου κοντά στην αίθουσα των ντους των φυλακών Αλτιπλάνο (90 χλμ. δυτικά της πρωτεύουσας)", ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Εθνική Επιτροπή Ασφαλείας. "Αφού διαπιστώθηκε ότι δεν είχε επανεμφανιστεί, σήμανε συναγερμός και η απόδρασή του επιβεβαιώθηκε", διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Για τον εντοπισμό του ξεκίνησαν έρευνες στην περιοχή, καθώς και στους δρόμους των γειτονικών πολιτειών. Οι πτήσεις από το γειτονικό αεροδρόμιο της Τολούκα αναστάληκαν. Η επιτροπή δεν έδωσε προς το παρόν περισσότερες λεπτομέρειες για την απόδραση του Γκουσμάν, αλλά αναμένεται αργότερα να δώσει συνέντευξη Τύπου.

Οι κυριότεροι επικεφαλής των καρτέλ κρατούνται στις φυλακές υψίστης ασφαλείας Αλτιπλάνο. Ο "Ελ Τσάπο", υποκοριστικό του "chaparro" ("κοντοπίθαρος" – το ύψος του είναι ένα μέτρο και 64 εκατοστά), είχε δραπετεύσει από μία φυλακή υψίστης ασφαλείας το 2001 κρυμμένος σε ένα καλάθι με άπλυτα ρούχα! 'Επειτα από προσπάθειες 13 χρόνων, οι στρατιωτικοί κατάφεραν να τον συλλάβουν τον Φεβρουάριο του 2014 κατά τη διάρκεια νυχτερινής επιδρομής στο παραθαλάσσιο θέρετρο Μασατλάν, στην πολιτεία Σιναλόα!

Ο 58χρονος Γκουσμάν θεωρείτο ως ο πλέον καταζητούμενος έμπορος ναρκωτικών στον κόσμο, επικεφαλής του ισχυρού καρτέλ Σιναλόα. Είχε επικηρυχθεί έναντι 5 εκατομμυρίων δολαρίων από τις Ηνωμένες Πολιτείες και 2,2 εκατομμυρίων δολαρίων και πλέον από το Μεξικό.

Αυτή η δεύτερη απόδραση του Γκουσμάν είναι ένα ισχυρό πλήγμα για τον Πρόεδρο του Μεξικού, Πένα Νιέτο, ο οποίος πραγματοποιεί τετραήμερη επίσκεψη αρχής, γενομένης από σήμερα. Η Κυβέρνησή του είχε δεσμευθεί να συλλάβει τον ισχυρό βαρόνο, που έγινε ένα από τα σύμβολα του λαθρεμπορίου ναρκωτικών εναντίον του οποίου ο τότε πρόεδρος (2006-2012) Φελίπε Καλδερόν είχε αναπτύξει στρατεύματα.

Μετά τη σύλληψή του πέρυσι οι αρχές επέδειξαν μπροστά στις κάμερες αυτόν τον μικρόσωμο άνδρα με μουστάκι και φορώντας λευκό πουκάμισο, να στέκεται ανάμεσα σε δύο μεξικανούς πεζοναύτες. Περιλαμβανόταν τακτικά στον κατάλογο των πιο πλούσιων ανθρώπων του πλανήτη που δημοσιεύεται από το περιοδικό Forbes, μέχρι που το περιοδικό ανακοίνωσε ότι τού ήταν αδύνατο να υπολογίσει το ύψος της περιουσίας του.

Το καρτέλ της Σιναλόα διεξήγαγε έναν αιματηρό πόλεμο εναντίον των ενόπλων δυνάμεων και εναντίον αντίπαλων καρτέλ, μεταξύ των οποίων εκείνων των Σέτας. Από το 2006, περισσότεροι από 80.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε επεισόδια βίας που συνδέονται με το λαθρεμπόριο ναρκωτικών στο Μεξικό.

Ο τρόπος που δραπέτευσε

"Οι μεξικανικές αρχές εντόπισαν μία σήραγγα έκτασης άνω του ενάμισι χιλιομέτρου, την οποία χρησιμοποίησε ο "βαρώνος" των ναρκωτικών Χοακίν "Ελ Τσάπο" Γκουσμάν για να αποδράσει από τη φυλακή υψίστης ασφαλείας όπου κρατείτο", ανέφερε σήμερα ο επίτροπος Εθνικής Ασφάλειας της χώρας.

"Η σήραγγα, που ξεκινούσε από το κελί του, οδηγούσε σε ένα κτίριο έξω από τα τείχη της φυλακής", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Μόντε Αλεχάντρο Ρούμπιδο.

Ο Ρούμπιδο είπε πως 18 άνθρωποι έχουν μεταφερθεί στην Πόλη του Μεξικού προκειμένου να ανακριθούν για την απόδραση του Γκουσμάν, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται εντατικές έρευνες για τον εντοπισμό του.

Προς το παρόν οι έρευνες έχουν αποβεί άκαρπες. Διεθνή μέσα ενημέρωσης έδωσαν στη δημοσιότητα εικόνες από την εξέλιξη των ερευνών, όπως και από τη σήραγγα από την οποία φέρεται να διέφυγε ο κακοποιός.

Έρευνες για να διαπιστωθεί ποιοί βοήθησαν τον "Ελ Τσάπο" να αποδράσει

Ο Πρόεδρος του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο δήλωσε χθες ότι ζητεί πλήρη έρευνα για την απόδραση του Μεξικάνου "βαρώνου" των ναρκωτικών , για να διαπιστωθεί εάν κρατικοί υπάλληλοι έχουν αναμειχθεί στην επιχείρηση.

Ο Ενρίκε Πένια Νιέτο βρισκόταν εν πτήσει προς τη Γαλλία, όπου θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη, όταν έφθασε η είδηση της απόδρασης. Σε δήλωσή του προς μεξικανικό τηλεοπτικό δίκτυο, ο Μεξικανός Πρόεδρος δήλωσε ότι έχει την πεποίθηση ότι οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας του θα τον συλλάβουν και πάλι.