Την ανάγκη να σταθούμε ακόμη πιο προσηλωμένοι στα μέτρα και στην αυστηρή τήρησή τους τώρα που τα κρούσματα μειώνονται, υπογράμμισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς κατά την ενημέρωση των συντακτών υγείας για την πορεία του κοροναϊού στη χώρα μας.

Ειδικότερα ο κ. Χαρδαλιάς υπογράμμισε πως η σημερινή ήταν μια δύσκολη ημέρα καθώς εντοπίστηκαν νέα κρούσματα λόγω της χαλαρότητας που υπήρξε. «Η νόσος είναι σε υποχώρηση αλλά δεν εξακολουθεί να υπάρχει».

Επανέλαβε ότι τα μέτρα παρατείνονται μέχρι της 4 Μαΐου, ενώ υπογράμμισε ότι η εκτίμηση της κατάστασης θα παραμένει συνεχής.

 «Θα γίνουν έλεγχοι για πιθανές ευθύνες στη δομή υγείας»

Ειδικότερα, αναφερόμενος στα κρούσματα σε δομή υγείας στο Περιστέρι και σε δομή μεταναστών ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε πως στη δομή υγείας, βρέθηκαν 28 κρούσματα 13 σε ασθενείς και 11 που αφορούσαν εργαζομένους. Η δομή τέθηκε σε καραντίνα. Ωστόσο, όπως διευκρίνισε θα υπάρξουν και έλεγχοι προκειμένου να διαπιστωθεί πως έγινε η μετάδοση του ιού και εάν υπάρχουν πιθανές ευθύνες ή αμέλεια όσων αφορά στην ευθύνη της τήρησης των μέτρων προστασίας.

 Ο κ. Χαρδαλιάς, στη διάρκεια της ενημέρωσης από το υπουργείο Υγείας, είπε ότι στη δεύτερη δομή κατέληξε ένας τρόφιμος που είχε επιβεβαιωθεί με κοροναϊό, ενώ ελέγχονται μαζικά οι 300 τρόφιμοι και οι 170 εργαζόμενοι. Τα πρώτα 92 δείγματα από εργαζόμενους έχουν βρεθεί αρνητικά.

 «Σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα»

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά η επόμενη φάση θα είναι σταδιακή επιστροφή στην καθημερινή κανονικότητα, μια σταδιακή αλλά ταυτόχρονα προσεκτική επιστροφή στην κανονικότητα, γιατί αυτό θα χρειαστεί χρόνο και διατήρηση στο ακέραιο της κοινωνικής ευθύνης, καθώς η διαδικασία δεν θα είναι εύκολη» ανέφερε περαιτέρω.

 Ο κ. Χαρδαλιάς επισήμανε ότι κάθε ημέρα παραμένει μια δύσκολη ημέρα, όπως η σημερινή, όσο κι αν φαίνεται πλέον ξεκάθαρο ότι μας φέρνει και πιο κοντά στη μερική άρση των μέτρων και στη σταδιακή και πολύ προσεκτική επιστροφή στη νέα κανονικότητα.

 Σε καραντίνα η Νέα Σμύρνη Λάρισας

Ανακοίνωσε ότι στην περιοχή Νέας Σμύρνης Λάρισας για προληπτικούς λόγους αποφασίστηκε ότι ένα τμήμα του οικισμού και ειδικότερα οι περιοχές που ανιχνεύθηκαν τα κρούσματα θα συνεχίσουν να παραμείνουν σε καραντίνα μέχρι τις 30 Απριλίου.

 Ενημέρωσε επίσης ότι ολοκληρώνεται αύριο η περίοδος αναστολής λειτουργίας των υπαίθριων αγορών σε όλη την Περιφέρεια Θεσσαλίας και οι λαϊκές αγορές θα επαναλειτουργήσουν από το Σάββατο 25 Απριλίου.

 Μεταξύ άλλων, ο κ. Χαρδαλιάς διαβεβαίωσε ότι συνεχίζονται οι έλεγχοι των εισερχόμενων πτήσεων. Υπενθύμισε ότι αύριο ολοκληρώνεται η καραντίνα της Δημοτικής Ενότητας Μεσοποταμίας.

 Σχετικά με τον δήμο Ερμιονίδας, και τα 177 τεστ ήταν αρνητικά και σημείωσε ότι η περιοχή παραμένει σε όρους περιορισμένης μετακίνησης.

 


ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΑΪΟ

Πόσο διαρκεί η επώαση του ιού και πότε εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα
Πώς γίνεται η διάγνωση και πώς μεταδίδεται;
Πού πρέπει να καλέσετε εάν παρουσιάσετε συμπτώματα
Τι κάνουμε αν ένα μέλος της οικογένειας εμφανίσει συμπτώματα