«Δυστυχώς γενικότερα σε εποχές που υπάρχει κάποιος περιορισμός αυξάνονται τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Αυτή η μάσκα μένει» με την δημοσιογράφο Ντέπυ Γκολεμά, η γενική γραμματέας Ισότητας Φύλων και Κοινωνικής Πολιτικής, Μαρία Συρεγγέλα.

Ερωτηθείσα αν υπάρχει έξαρση της ενδοοικογενειακής βίας, η κ. Συρεγγέλα απάντησε: «Δυστυχώς γενικότερα σε εποχές που υπάρχει κάποιος περιορισμός, δηλαδή αυτό μας λένε οι ψυχολόγοι και οι κοινωνικοί λειτουργοί, συνέβαινε και στο παρελθόν τότε δεν υπήρχαν οι περιορισμοί κυκλοφορίας αλλά υπήρχαν οι εποχές που λόγω εορτών ή διακοπών που το ζευγάρι περνούσε πολύ χρόνο μαζί αυξάνονταν και τα περιστατικά αυτά».

«Όπως επίσης όταν γινόντουσαν κάποιες καμπάνιες ενημέρωσης που κυρίως γίνονται κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου με αποκορύφωμα την 25η Νοεμβρίου που είναι η παγκόσμια μέρα για την εξάλειψη της βίας των γυναικών τότε παρατηρούνταν αύξηση των καταγγελιών», δήλωσε επιπρόσθετα.

«Δυστυχώς και στο προηγούμενο lockdown και τώρα υπάρχει αύξηση των καταγγελιών, αυτή την περίοδο όχι τόσο όσο την προηγούμενη φορά βέβαια δεν έχουμε τα πλήρη στοιχεία γιατί δεν έχει λήξει ο Νοέμβριος, τα στοιχεία βγαίνουν κάθε Νοέμβριο αλλά σε κάθε περίπτωση το μήνυμα που πρέπει να δώσουμε είναι ότι οποιαδήποτε γυναίκα είναι θύμα τέτοιων συμπεριφορών να ξέρει ότι μπορεί να βρει ψυχική, κοινωνική και νομική στήριξη στις δομές στήριξης της Γενικής Γραμματείας, οικογενειακής πολιτικής και ισότητας των φύλλων. Μπορεί είτε να καλέσει στη γραμμή 15900 είτε να απευθυνθεί σε οποιονδήποτε συμβουλευτικό κέντρο σε όλη την Ελλάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείσα αν υπάρχουν κάποια επίσημα στοιχεία, απάντησε: «Τα στοιχεία του Νοεμβρίου δεν τα έχουμε, από την αρχή του έτους έχουμε στοιχεία ειδικά κατά την περίοδο του περιορισμού η αύξηση ήταν σχεδόν τετραπλάσιες οι καταγγελίες από ότι ήταν πριν τον περιορισμό. Αυτό δεν σημαίνει ότι γίνανε όλοι βίαιοι από τη μια μέρα στην άλλη, αυτές οι καταστάσεις προϋπάρχουν και αυτό μας λένε και οι ειδικοί ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί ότι προϋπήρχαν και γινόντουσαν πιο έντονες. Πολλές γυναίκες απευθύνθηκαν σε εμάς και μάλιστα και πολλές γυναίκες απευθύνθηκαν και για πρώτη φορά που αυτό είναι θετικό ότι η καμπάνια ενημέρωσης που έγινε, αυτός ήταν και ο στόχος μας , να φτάσει και στο πιο απομακρυσμένο χωριό».

ΔΗΜ: Είναι θέμα της πόλης, της επαρχίας, που συναντάμε μεγαλύτερη έξαρση αυτού του κοινωνικού φαινομένου

«Τη συναντάμε παντού. Δυστυχώς είναι ένα φαινόμενο που δεν έχει ούτε γεωγραφικούς περιορισμούς, ούτε ιδεολογικούς περιορισμούς, ούτε
οικονομικούς περιορισμούς, ούτε πνευματικούς ή εκπαιδευτικούς περιορισμούς δηλαδή συναντάται σε όλα τα κοινωνικά στρώματα», διευκρίνισε η ίδια.

Στην ερώτηση αν εξαρτάται από την παιδεία που κάθε ανθρώπου, η κ. Συρεγγέλα ανέφερε: «Όχι και η γυναίκα που δέχεται τη βία πολλές φορές είναι γυναίκα ανώτερης ή ανώτατης εκπαιδευτικής μόρφωσης σε αρκετά μεγάλο ποσοστό και δυστυχώς την υπομένει και για αυτό θέλουμε να βρει τη δύναμη να την καταγγείλει. Σαφώς όταν απειλείται η σωματική της ακεραιότητα θα πρέπει να καλέσει άμεσα το 100, αν όμως θέλει να έχει αυτή την ψυχολογική στήριξη, τη νομική στήριξη γιατί πολλές γυναίκες δεν γνωρίζουν και τα δικαιώματά τους. Δεν γνωρίζουν ότι υπάρχουνε νόμοι και στην Ελλάδα έχουμε καλούς νόμους που μπορούνε να τις στηρίξουνε και εμείς στα συμβουλευτικά κέντρα προσφέρουμε και νομική στήριξη στις γυναίκες αυτές ανεξαρτήτων εισοδηματικών κριτηρίων γιατί όπως ξέρετε υπάρχει και οικονομική βία . Δηλαδή υπάρχει το φαινόμενο μια γυναίκα να δουλεύει, να παίρνει έναν αξιοπρεπή μισθό ο οποίος όμως ποτέ να μην πηγαίνει στο λογαριασμό το δικό της αλλά να πηγαίνει στο λογαριασμό του ανδρός της».

ΔΗΜ.: Ο περίγυρος συνήθως μιλά ή σιωπά; Έχουμε ακούσει περιπτώσεις «όλοι το ξέραμε στη γειτονιά αλλά κανείς δεν μιλούσε», από αυτό τί συμπέρασμα έχουμε βγάλει.

«Από τα στοιχεία που έχουμε αυτή τη στιγμή το καλό είναι ότι έχουν αρχίσει σιγά σιγά και μιλάνε, μιλάνε και τα λεγόμενα τρίτα πρόσωπα, είτε είναι το ευρύτερο οικογενειακό περιβάλλον είτε είναι ο γείτονας ή γειτόνισσα, είτε είναι ο φίλος ή η φίλη. Άλλωστε και μες στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας ή στο womansos.gr μπορούν να βρουν και πληροφορίες για το πώς να διαχειριστούν τα λεγόμενα τρίτα πρόσωπα αυτές τις καταστάσεις», επισήμανε.

Ερωτηθείσα αν βοηθούν τα τρίτα πρόσωπα, απάντησε: «Σε πολλές περιπτώσεις βοηθούν και ήδη και στη γραμμή καταγγελιών στο 15900 έχουμε μια αύξηση καταγγελιών από τα τρίτα πρόσωπα. Το τηλέφωνο 15900 είναι η επίσημη εθνική γραμμή για τις καταγγελίες για τις κακοποιημένες γυναίκες, λειτουργεί 24 ώρες το 24τετραώρο εκεί είναι ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί για να μιλήσουνε με τη γυναίκα ή και με τα τρίτα πρόσωπα για το τι οδηγίες θα πρέπει να ακολουθήσουν, και φυσικά υπάρχουν και τα συμβουλευτικά Κέντρα που είναι σε συνεργασία είτε με τους δήμους είτε με το Κέντρο Ερευνών Θεμάτων Ισότητας για όλη την Ελλάδα που μπορούν να τα βρουν στο isotita.gr ή στο womansos.gr για το που βρίσκονται κατά τόπους σε όλη την Ελλάδα».

«Υπάρχουν οι ξενώνες φιλοξενίας σε συνεργασία με τους δήμους όπου όταν μια γυναίκα πρέπει να απομακρυνθεί από το περιβάλλον της μπορούμε να τη φιλοξενήσουμε εκεί, και όπως επίσης και κατά τη διάρκεια του προηγούμενου lockdown και τώρα έχουμε βάλει έκτακτα καταλύματα γιατί για να μπει μια κυρία μέσα σε κάποιο ξενώνα, που μπουν να φιλοξενηθούν και τα ανήλικα παιδιά της, θα πρέπει να έχει κάνει κάποιες απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις όχι μόνο λόγω covid και προ covid. Αν πρέπει να απομακρυνθεί άμεσα έχουμε και έκτακτα καταλύματα», πρόσθεσε.

ΔΗΜ: Σε χρονικό διάστημα μιας εβδομάδας σε τι ποσοστό είναι αυτές οι καταγγελίες ή τι ποσοστό ανθρώπων κακοποιείται με αυτό τον τρόπο. Είναι περισσότερο οι γυναίκες, είναι τα παιδιά γιατί φαντάζομαι ανδρικός πληθυσμός δεν θα υπάρχει σε αυτη την κατηγορία

«Μπορεί να υπάρξουν και περιπτώσεις κακοποίησης ανδρών, σε κάθε περίπτωση όμως η συντριπτική πλειοψηφία είναι γυναίκες, ακολουθούν παιδιά, μετά είναι σε μεγάλη σε ηλικία γιατί έχουμε και γυναίκες μεγάλης ηλικίας που παίρνουν είτε οι ίδιες να καταγγείλουν», εξήγησε η ίδια.

ΔΗΜ: Που συνήθως κακοποιούνται από τα παιδιά τους

«Ναι υπάρχει και αυτή η κατηγορία και στο τέλος είναι οι άνδρες. Εμείς κυρίως είμαστε στις τρεις πρώτες κατηγορίες και όσον αφορά και για τα παιδιά συνεργαζόμαστε και με το Χαμόγελο του παιδιού δηλαδή έχει γίνει ένα μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των δύο γραμμών ότι αν έχουνε καταγγελίες από γυναίκες να δίνουν τη γραμμή τη δική μας στο Χαμόγελο του Παιδιού, αν αντίστοιχα για τα παιδιά, εμείς, στο Χαμόγελο του παιδιού», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στην ερώτηση αν η κακοποίηση όταν εξακριβωθεί είναι κακούργημα ή πλημμέλημα, απάντησε: «Σύμφωνα με τον 3500 όταν γίνει καταγγελία στην Αστυνομία και εξακριβωθεί ότι υπάρχει σωματική κακοποίηση δεν χρειάζεται μετά να κάνει μήνυση η γυναίκα, αυτεπάγγελτα γίνεται μήνυση».

ΔΗΜ: Είστε ευχαριστημένη από τα αποτελέσματα; Έχει αποτέλεσμα ή έχουμε δρόμο ακόμα.

«Δυστυχώς έχουμε δρόμο μπροστά μας, το καλό όμως είναι ότι ήδη οι γυναίκες έχουν αρχίσει και μιλούν και έχουν αρχίσει και δεν θεωρούν το θέμα αυτό ταμπού, και δεν το θεωρούν μόνο οι γυναίκες ταμπού αλλά και τα τρίτα πρόσωπα γιατί στο παρελθόν υπήρχε και το άμεσο συγγενικό περιβάλλον που προσπαθούσε να επηρεάσει τη γυναίκα ώστε να μην... Έχει αρχίσει και δεν θεωρείται ταμπού ότι δέχεται μια γυναίκα ψυχολογική ή σωματική βία και σε κάθε περίπτωση αυτό είναι το θετικό. Επίσης και η Ελληνική Αστυνομία έχει φτιάξει συγκεκριμένα εξειδικευμένα τα λεγόμενα τμήματα αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής βίας που είναι διάσπαρτα και αυτά σε όλη την Ελλάδα οπότε και εκεί μπορούν οι γυναίκες να πάνε να καταγγείλουν ιδιαίτερα όταν απειλείται η σωματική ακεραιότητα, απάντησε.

ΔΗΜ: Άρα έχουμε ένα ανοιχτό πεδίο καταγγελίας και το μήνυμα που πρέπει να δώσουμε είναι κυρίως οι γυναίκες και τα παιδιά να μην φοβούνται να καταγγέλλουν την προσπάθεια ή την απόπειρα κακοποίησης.

«Αυτό ακριβώς, να μην φοβούνται να γίνουν η δύναμή τους και υπάρχουν οι δομές στήριξης για αυτές», υπογράμμισε.