«Υπάρχουν αυξημένες συγκεντρώσεις ψυχοδραστικών ουσιών στα λύματα», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοαραή, ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Νικόλαος Θωμαΐδης .

Αναφορικά με τον κοροναϊό, ο κ. Θωμαΐδης σημείωσε πως «τα λύματα δείχνουν μείωση».

Την ίδια στιγμή ο καθηγητής ζήτησε την πιστή τήρηση των μέτρων ώστε να μην υπάρξει αναζωπύρωση της πανδημίας.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Νίκου Θωμαΐδη στα Παραπολιτικά 90,1:

Αναφορικά με τα ευρήματα στα λύματα της Αττικής, ο καθηγητής σημείωσε ότι «υπάρχουν αυξημένες συγκεντρώσεις ψυχοδραστικών ουσιών».

«Γύρω στις 5 Νοεμβρίου είδαμε το πικ στα λύματα, από τις 20 Οκτωβρίου είχαμε δει τη μεγάλη άνοδο του ιικού φορτίου. Με το που έγινε το lockdown και αρχίσανε τα μέτρα να τηρούνται τις επόμενες τρεις εβδομάδες είχε πέσει το ιικό φορτίο περίπου 70% στην Ψυτάλλεια από την κορύφωση εκείνη και στη συνέχεια υπήρξε μια επιπέδωση. Την προηγούμενη εβδομάδα είδαμε μια μικρή μείωση. Αυτό μας δίνει μια αισιοδοξία ότι πέφτει η διασπορά στην κοινότητα. Εγώ έχω πει πολλές φορές ότι είμαστε ικανοποιημένοι για το Λεκανοπέδιο με την έννοια ότι είμαστε 5 εκατομμύρια κάτοικοι που κυκλοφορούνε, δεν είναι lockdown τύπου Μαρτίου επομένως είναι λογικό να υπάρχει διάδοση και κάποια κρούσματα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Εμείς συνεχίζουμε να παρακολουθούμε το φαινόμενο, κάθε μέρα παίρνουμε δείγματα θα δούμε με το ''άνοιγμα'' των καταστημάτων και της δραστηριότητας αυτή την περίοδο πως θα πάει», υπογράμμισε ο κ. Θωμαΐδη.

Για τα κρούσματα στην Αττική, διευκρίνισε: «Εμείς πιστεύουμε ότι σε δέκα μέρες και σε μια εβδομάδα ενδεχομένως να έχουμε και κάτω από 100 αλλά θα πρέπει να δούμε πως τηρούνται τα μέτρα. Αν τηρηθούν τα μέτρα ευλαβικά πιστεύω ότι ελέγχεται η κατάσταση. Εμείς στέλνουμε καθημερινά τα αποτελέσματα στην επιτροπή των ειδικών».

«Θα πρέπει να κάνουμε υπομονή, θα πρέπει να τηρούμε ευλαβικά τα μέτρα γιατί αν κάνουμε το λάθος να αντιδράσουμε στα μέτρα και ξεφύγει η κατάσταση ξέρετε καλά ότι μετά θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα», τόνισε ο ίδιος.