Eίναι λανθασμένη η πεποίθηση πως το εμβόλιο του κοροναϊού προκαλεί τον ιό, όπως τόνισε η Πρόεδρος Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση για τον εμβολιασμό κατά του κοροναϊού στη χώρα.


«Έχουμε πει κατ’ επανάληψη ότι το μόριο του mRNA δεν μπορεί να προκαλέσει νόσο, επομένως αν κάποιος εμβολιασμένος νοσήσει, είναι είτε διότι η λοίμωξη του είχε μάλλον δρομολογηθεί στη φάση πριν από τον εμβολιασμό» εξήγησε συγκεκριμένα. «Το εμβόλιο δεν θετικοποιεί ούτε το rapid test ούτε τον μοριακό έλεγχο. Αν υπάρχει τέτοιο στοιχείο σημαίνει ότι ο εμβολιαζόμενος έχει μολυνθεί» διευκρίνισε.


Όπως ανέφερε η κ. Θεοδωρίδου, οι εμβολιασμοί παγκόσμια εξελίσσονται ανάλογα με την διαθεσιμότητα των εμβολίων. Μέχρι τώρα έχουν γίνει 140 εκατ. εμβόλια σε πάνω από 51 χώρες. Σε κάθε χώρα ο αρμόδιος τομέας, όπως ο ΕΟΦ (Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων) στην Ελλάδα, καταγράφει τα περιστατικά που αναφέρονται κατά τον εμβολιασμό και υφίσταται ενδελεχής έλεγχος.


«Ας μην ξεχνάμε ότι το κρύο είναι σύμμαχο του κοροναϊού» ανέφερε επίσης η κ. Θεοδωρίδου η οποία στη συνέχεια αναφέρθηκε στην παρακολούθηση ανεπιθύμητων ενεργειών «Στα εμβόλια η παρακολούθηση για ανεπιθύμητες ενέργειες συνεχίζεται και μετά την έναρξη της εφαρμογής τους ούτως ώστε να μπορέσει να ανιχνευθεί και η ανεπιθύμητη ενέργεια, μια σπάνια επιπλοκή που είναι της τάξεως του 1 στο εκατομμύριο» ανέφερε.


Αναφορικά με το γεγονός ότι ο εμβολιασμός του πληθυσμού ξεκίνησε από άτομα άνω των 85 ετών, εξήγησε ότι «το κριτήριο της επιλογής της ηλικίας είναι ο πολύ αυξημένος κίνδυνος. Σαφώς και υπερδεκαπλάσιος από άλλες ομάδες ηλικιών για θνητότητα από τη λοίμωξη από κοροναϊό».


Σε σχέση με τα δημοσιεύματα που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας για μια σειρά θανάτων στη Νορβηγία σε υπερήλικα άτομα σε σχέση με τον εμβολιασμό τόνισε πως «τα περιστατικά αυτά ο οργανισμός τα εξέτασε διεξοδικά και μόλις πριν λίγες ώρες εξέδωσε ανακοίνωση ότι δεν υπάρχει συσχέτιση του θανάτου με το εμβόλιο».


«Ο αριθμός των θανάτων δεν υπερβαίνει τον αναμενόμενο για αυτές τις ηλικίες. Ο αριθμός των θανάτων ανθρώπων που ζουν σε δομές στη Νορβηγία είναι περίπου 400 την εβδομάδα. Ανάλογα περιστατικά δεν έχουν παρουσιαστεί σε άλλα κράτη. Οσο αυξάνει ο αριθμός των εμβολιασμών τόσο αυξάνεται το ποσοστό να εμφανιστούν τέτοια περιστατικά».