Σε καθεστώς σκληρού lockdown φαίνεται πως θα επιστρέψει απο την ερχόμενη Δευτέρα 1/2 η Αττική, μετά τη σημαντική αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων και του ιικού φορτίου την τελευταία εβδομάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες αυτή ήταν η εισήγηση των λοιμωξιολόγων στην κυβέρνηση, οι οποίοι συνεδρίασαν το απόγευμα της Πέμπτης ενόψει των μέτρων που θα ισχύσουν από την ερχόμενη εβδομάδα. Στο επίκεντρο της συζήτησης ήταν τόσο το άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων τη Δευτέρα, 1η Φεβρουαρίου, όσο και η λειτουργία του λιανεμπορίου, με το click away να βρίσκεται και πάλι στο τραπέζι ως λύση.

Σημειώνεται πως η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θα πράξει ό,τι συστήσουν οι ειδικοί, τόσο για την δευτεροβάθμια εκπαίδευση, όσο και για την λειτουργία της αγοράς. Είναι χαρακτηριστικό ότι μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στην τηλεδιάσκεψη του υπουργικού συμβουλίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι η απάντηση της κυβέρνησης σε ενδεχόμενο επιδείνωσης της κατάστασης «θα είναι πάντα δυναμική». «Μένουμε σε διαρκή επιφυλακή ώστε να παρεμβαίνουμε όταν αυτό χρειάζεται. Δεν είναι δηλαδή πολιτική “βλέποντας και κάνοντας”, είναι ακριβώς το αντίθετο: βλέπουμε ώστε να ξέρουμε ακριβώς τι κάνουμε», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και υπογράμμισε στέλνοντας το σχετικό μήνυμα ότι: «Ανοίγουμε δραστηριότητες όταν τα κρούσματα υποχωρούν, τις περιορίζουμε όταν αυτά αναζωπυρώνονται. Κρατάμε τις απαραίτητες ισορροπίες ανάμεσα στις ανάγκες της δημόσιας υγείας και της εθνικής οικονομίας, αποφασίζοντας κάθε εβδομάδα ανάλογα με τα δεδομένα».

Ωστόσο ο καθηγήτής Νίκος Σύψας μιλώντας στον ΣΚΑΙ ήταν μάλλον απαισιόδοξος λέγοντας «Έχω εξαιρετικές αμφιβολίες με τα νούμερα που βλέπω να ανοίξουν γυμνάσια-λύκεια τουλάχιστον Αττική αλλά αν η Αττική μπει στο κόκκινο δεν θα ανοίξουν, όπως δεν έχουν ανοίξει σε καμία περιοχή της Ελλάδας» ενώ παράλληλα επισήμανε πως στο «κόκκινο» έχουν ήδη περάσει και οι όμορες περιοχές της Αττικής, δηλαδή αυτές της Βοιωτίας και της Εύβοιας, με όλη αυτή την περιοχή να μετατρέπεται «σε ένα hotspot, μια καυτή περιοχή της επιδημίας».

Απο την άλλη πλευρά, υπάρχουν και αρκετά μέλη της Επιτροπής που έχουν δημοσίως δηλώσει ότι θα προτιμούσαν άλλα περιοριστικά μέτρα, όπως για παράδειγμα μία απαγόρευση κυκλοφορίας από το απόγευμα, κατά το γαλλικό πρότυπο -και όχι την καθυστέρηση του ανοίγματος Γυμνασίων και Λυκείων, μιας και θεωρούν ότι η δια ζώσης συμμετοχή στο μάθημα είναι σημαντική για την ψυχολογία των μαθητών.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η επιδημιολογική κατάσταση στην Αττική -που θεωρείται πλέον στο «παρά ένα» για να χαρακτηριστεί «κόκκινη». Αντικείμενο της σύσκεψης θα είναι επίσης η κατάσταση σε Βοιωτία και Εύβοια, όπου καταγράφεται επίσης αύξηση κρουσμάτων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, μερίδα των ειδικών προτείνει την λήψη άμεσων, προληπτικών μέτρων, προκειμένου να μην «ξεφύγει» η επιδημία στα επίπεδα του περασμένου Νοεμβρίου. Συγκεκριμένα, αρκετά μέλη της επιτροπής μιλούν για την εμπειρία του φθινοπώρου, όταν η μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων είχε προκαλέσει σημαντική πίεση στο ΕΣΥ -και παρά το lockdown, ο ημερήσιος αριθμός των κρουσμάτων μειώθηκε με πολύ αργό ρυθμό.

Πως θα λειτουργήσει το λιανεμπόριο

Νωρίτερα πάντως, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 716 νέα κρούσματα κοροναϊού, αριθμός ελαφρά μειωμένος σε σχέση με την Τετάρτη, την ώρα που τα τεστ σε όλη τη χώρα παρέμειναν σε υψηλό αριθμό.

Επίσης, στην επιτροπή υπάρχει σκληρή αντιπαράθεση επιχειρημάτων για το λιανεμπόριο και τις υπόλοιπες δραστηριότητες. Πιθανότερο είναι να επιλεγεί η λύση του click away στο λιανεμπόριο, ενώ υπάρχουν και εισηγήσεις να επιλεγεί η λύση του ραντεβού για ένδυση και υπόδηση.

Γυμνάσια - Λύκεια

Το πότε θα ανοίξουν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια είναι ένα ζήτημα που απασχολεί τις οικογένειες αλλά και τους ίδιους τους εμπειρογνώμονες εν μέσω πανδημίας.

H αύξηση όμως των κρουσμάτων γενικά στη χώρα, αλλά κυρίως στην Αττική, προκαλεί δεύτερες σκέψεις

Κρίσιμη για τις εξελίξεις είναι η αποψινή σύσκεψη της υποεπιτροπής των Ειδικών που στις 19:00 θα εκτιμήσουν όλα τα τελευταία στοιχεία της εξέλιξης της πανδημίας στη χώρα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι σήμερα δεν θα πρέπει να αναμένουμε απόφαση για τα σχολεία, αλλά την αναλυτική «χαρτογράφηση» των κρουσμάτων που θα αποτελέσει τον «οδοδείκτη» της αυριανής εισήγησης της Επιτροπής των Ειδικών. Δηλαδή, θα εκτιμηθεί ποιες περιοχές οδεύουν προς το "κόκκινο" και ποια μπορεί να είναι η δυναμική της διασποράς των κρουσμάτων σε αυτές.

Την ίδια ώρα υπάρχει μερίδα ειδικών που φοβάται ένα νέο πιθανό πισωγύρισμα τώρα που άρχισαν να ανοίγουν κι άλλες δραστηριότητες.

Συγκεκριμένα ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης είπε μιλώντας στα Παραπολιτικα 90,1 ότι με τα σημερινά δεδομένα κι αν επαναλειτουργήσουν γυμνάσια και λύκεια, στα μέσα Μαρτίου θα φτάσουμε στα 1.670 κρούσματα την ημέρα και στους 600 διασωληνωμένους.