«Η αύξηση αυτή είναι αποτέλεσμα της δραστηριότητας που έχει αναπτυχθεί τις τελευταίες εβδομάδες με την επιστροφή των εργαζομένων στους χώρους εργασίας», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Κεντρικό Μαγκαζινο» με την δημοσιογράφο Ανδριάνα Ζαρακέλη, ο καθηγητής αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης, αναφορικά με την μεγάλη αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα της Αττική.

«Δεν εφαρμόζεται καθολικά η τηλεκπαίδευση, προσπαθούμε να συζητήσουμε τι γίνεται στα σχολεία, τι γίνεται στο λιανεμπόριο αλλά ξεχνάμε τους συνωστισμούς στο δρόμο και ξεχνάμε και τους χώρους εργασίας. Επομένως αυτή η εποχή είναι ιδανική για μετάδοση ιώσεων οπότε θα πρέπει να προσέξουμε να τηρούμε τα μέτρα κατά γράμμα για να μπορέσουμε να περάσουμε αυτή την περίοδο η οποία θα ακολουθήσει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Θωμαΐδης.

Ειδικότερα ο καθηγητής επισήμανε ότι 42% μέσα σε μια εβδομάδα αύξηση είναι αρκετά μεγάλο ποσοστό. «Το θέμα είναι ότι στο τέλος της 3ης εβδομάδας του Οκτωβρίου είχε παρατηρηθεί και τότε μια πολύ μεγάλη αύξηση στο ιικό φορτίο που ήταν προάγγελος αυτού που ακολούθησε το Νοέμβριο», τόνισε ο ίδιος.

Αναφερόμενος στο εργαλείο της επιδημιολογίας λυμάτων, ο κ. Θωμαΐδης εξήγησε ότι «είναι ένα συμπληρωματικό εργαλείο όλων των υπόλοιπων επιδημιολογικών εργαλείων που έχουν στα χέρια τους οι εθνικές επιτροπές υγείας για να αποφασίζουν. Ουσιαστικά δείχνει τη διασπορά στην κοινότητα πως εξελίσσεται, πόσο θα απλωθεί. Αυτό που φαίνεται ουσιαστικά είναι μια μεικτή εικόνα αυτών που κολλάνε τώρα αλλά και αυτών οι οποίοι νοσούν ή συνεχίζουν να αποθέτουν ιικό φορτίο ακόμα και αν φαίνεται να έχουν αποθεραπευτεί. Είναι λοιπόν μια πολύ μικτή εικόνα».

«Ωστόσο επειδή μας ενδιαφέρει η τάση από μέρα σε μέρα, από εβδομάδα σε εβδομάδα η τάση δείχνει ότι τις τελευταίες πέντε εβδομάδες έχουμε μια αύξηση, αυτή η αύξηση φαίνεται να κινείται προς το να ξεφύγει. Αυτό που παρατηρούμε είναι ότι βλέπαμε τη διασπορά να αυξάνεται και στις δύο προηγούμενες εβδομάδες άρα τις επόμενες εβδομάδες φυσιολογικά θα λέγαμε ότι εκτιμούμε ότι θα αυξηθούν τα κρούσματα στην Αττική», δήλωσε επιπρόσθετα.

Ερωτηθείς αν επανέρχεται η συζήτηση για το τρίτο κύμα της πανδημίας, ο καθηγητής απάντησε: «Φυσικά και επανέρχεται. Αν κάποιος μελετούσε διαχρονικά αυτή την εποχή θα έβλεπε ότι είναι η εποχή του δεύτερου κύματος των ιώσεων. Το πρώτο κύμα είναι τον Δεκέμβριο το δεύτερο κύμα είναι τον Φεβρουάριο, αρχές Μαρτίου».