«Η Πάτρα βιώνει την εισβολή του βρετανικού μεταλλαγμένου στελέχους του κοροναϊού», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, η πρόεδρος του ιατρικού Συλλόγου Πατρών, Άννα Μαστοράκου.

Η κ. Μαστοράκου ανέφερε πως όσοι υγειονομικοί δεν έκαναν το εμβόλιο θα πρέπει να περιμένουν καθώς η πλατφόρμα είναι ανελαστική.

Ακόμη σημείωσε πως έχουν ενισχυθεί τα πρωτόκολλα στο νοσοκομείο ενώ υπάρχει σύσταση προς τους πολίτες να φορούν διπλή μάσκα.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη της Άννας Μαστοράκου στα Παραπολιτικά 90,1:

«Αυτή τη στιγμή η Πάτρα βιώνει την εισβολή του βρετανικού μεταλλαγμένου στελέχους και η πρώτη παρουσία του ιού φάνηκε στο νοσοκομείο του Αγίου Ανδρέα και έχει πλήξει όχι μόνο ανεμβολίαστους συναδέλφους αλλά και εμβολιασμένους. Δηλαδή 5 στα 11 δείγματα που βγήκαν στην αρχή θετικά για τη μεταλλαγμένη μορφή του ιού ήταν εμβολιασμένοι, είχαν ήδη πάρει την πρώτη δόση», τόνισε μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 η πρόεδρος του ιατρικού Συλλόγου Πατρών.

Για την πλατφόρμα εμβολιασμών,
η κ. Μαστοράκου ανέφερε: «Πράγματι υπάρχει μια μικρή δυσκολία στην πλατφόρμα εμβολιασμών, όσοι δεν είχαν προλάβει στην αρχή να μπουν στην πλατφόρμα τώρα θα πρέπει να κάνουν άλλη διαδικασία , αναμονής δηλαδή στην αναβολή κάποιων ραντεβού για να μπουν στη διαδικασία εμβολιασμών και δεν είναι πλέον μια διαδικασία όπως έτρεξε στην αρχή μαζικού εμβολιασμού. Άρα όντως γίνεται σταδιακά ο εμβολιασμός ανάλογα με τις ακυρώσεις από το γενικό πληθυσμό. Η πλατφόρμα δυστυχώς είναι ανελαστική, δεν αφήνει βαθμούς ελευθερίας».

«Το ίδιο προβλημα αντιμετωπίσανε και οι γιατροί του ιδιωτικού τομέα όπου είχαμε πάρα πολλά προβλήματα και όσον αφορά την αναγνώριση των ΑΜΚΑ των γιατρών στην πλατφόρμα, αλλά και το γεγονός ότι πλέον μόνο μετά από ακυρώσεις από τα γενικά ραντεβού γίνεται δεκτός ο εμβολιασμός ενός γιατρού. Αυτό είναι μια διαδικασία η οποία είναι απαξιωτική για τους γιατρούς γιατί κανονικά θα έπρεπε αυτή η διαδικασία να έχει προταχθεί ώστε να μπορέσει ο γιατρός και το νοσηλευτικό προσωπικό να θωρακίσει το σύστημα και μετά να εμβολιάσει τον πληθυσμό», δήλωσε επιπρόσθετα.

Για το χαμηλή συμμετοχή του υγειονομικού προσωπικού στον εμβολιασμό,
ανέφερε: «Πράγματι στην αρχή δεν πήγανε και δεν πήγανε γιατί υπήρχε το εξής η πρώτη διαδικασία ήταν πάρα πολύ γρήγορη και δεν είχαν γίνει ακόμα γνωστά τα επιστημονικά δεδομένα, ήταν οι μέρες που ουσιαστικά πήραν έγκριση τα εμβόλια στην Αμερική και στην Ευρώπη και όλη η επιστημονική κοινότητα ήταν σε αναβρασμό για να δει τα δεδομένα. Άρα σε εκείνη την φάση πράγματι υπήρξε μια επιφύλαξη, αυτή τη στιγμή έχουν γίνει ήδη 9.000 εμβολιασμοί στην Πάτρα, έχουνε γίνει άψογα χωρίς καμία παρενέργεια, είναι ασφαλές το εμβόλιο και σιγά –σιγά όλη αυτή η διαδικασία αίρεται και όλο και περισσότεροι γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό ενδιαφέρονται. Απλά τώρα υπάρχει μια δυσκολία με την πλατφόρμα».

«
Εμείς ως ιατρικός σύλλογος έχουμε δώσει ισχυρή σύσταση στους γιατρούς να εμβολιαστούν και όχι μόνο αυτό έχουμε κάνει μια επιστημονική ημερίδα στα τέλη του Δεκέμβρη όπου προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε την επιστημονική γνώση ώστε να πεισθούν οι συνάδελφοι με επιστημονικούς όρους. Ήταν στην κατεύθυνση ότι ναι μεν έχετε το δικαίωμα να επιλέξετε αλλά τα επιστημονικά δεδομένα είναι αυτά και υπάρχει ισχυρή σύσταση, γιατί είμαστε στον κλάδο και πρέπει να προασπίσουμε τη δημόσια υγεία, να εμβολιαστείτε Αυτή ήταν η άποψη του ιατρικού συλλόγου από εκεί και πέρα όμως αν κάποιος αρνηθεί να εμβολιαστεί για τους δικούς του λόγους τότε εμείς θα το σεβαστούμε αλλά βεβαίως αυτός ο συνάδελφος θα πρέπει να προασπίσει και τον εαυτό του αλλά και τους γύρω του με ενισχυμένα μέτρα προστασίας», υπογράμμισε η ίδια.

«Είναι άδικο, δεν είναι πολύ ωραίο να στοχοποιείται ένα νοσοκομείο, οι άνθρωποι αυτοί με μεγάλο φιλότιμο και με αυτοθυσία ανταποκρίνονται αυτη τη στιγμή στην πανδημία άρα δεν είναι ωραίο αυτό που γίνεται αυτή τη στιγμή. Αυτή τη στιγμή έχει ενισχυθεί το υγειονομικό πρωτόκολλο του Αγίου Ανδρέα και μάλιστα υπάρχει ισχυρή σύσταση αυτή τη στιγμή στην Πάτρα όλοι οι πολίτες να φορούν διπλή πάνινη μάσκα, ή χειρουργική από κάτω και πάνινη από πάνω γιατί πρέπει να ενισχύσουμε το υγειονομικό πρωτόκολλο. Οι πολίτες πρέπει να προσέχουν πάρα πολύ τον αερισμό των εσωτερικών χώρων, να φορούν διπλή μάσκα και να τηρούν όλα τα μέτρα προστασίας», κατέληξε.