Αποκαλυπτικά για την πολύ υψηλή επίπτωση του τρίτου επιδημικού κύματος στη χώρα μας είναι τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ) για το ιικό φορτίο στα αστικά λύματα εννέα μεγάλων πόλεων της χώρας.

Συγκεκριμένα, το πλέον ανησυχητικό στοιχείο είναι το γεγονός ότι στην Αττική, η οποία εμφανίζει καθημερινώς πολύ υψηλό επίπεδο ημερησίων κρουσμάτων του νέου κοροναϊού, δεν παρατηρείται μείωση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα μεγαλύτερο από… 3%, ενώ σταθεροποιημένο με αυξητικές τάσεις εμφανίζεται επίσς στο ιικό φορτίου στα αστικά λύματα της Θεσσαλονίκης, το οποίο αυξάνεται την τελευταία εβδομάδα κατά 10%.

Δραματική, όμως, δείχνει η σχετική κατάσταση στην Κρήτη, με το ιικό φορτίο στα αστικά λύματα σε τέεσερις πόλεις του νησιού να προειδοποιεί για νέα δραστική αύξηση της επίπτωσης από το τρίτο επιδημικό κύμα του νέου κοροναϊού.

Έτσι, κατά… 199% εμφανίζεται την τελευταία εβδομάδα αυξημένο το ιικό φορτίο στα αστικά λύματα του Ηρακλείου, αυξημένο κατά… 154% είναι το ιικό φορτίο στα αστικά λύματα των Χανίων, κατά… 337% αυξημένο ιικό φορτίο εμφανίζεται στα αστικά λύματα του Ρεθύμνου, ενώ μόνο στον Άγιο Νικόλαο η αύξηση του ιικού φορτίου παραμένει μόλις στο 2%.

Επίσης, ανησυχητική αύξηση παρατηρείται την τελευταία εβδομάδα στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων του Βόλου (+218%), ενώ η σχετική αύξηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα της Λάρισας φτάνει την τελευταία εβδομάδα στο 66%.

Τέλος, η Πάτρα, η οποία πλήττεται ανελέητα το τελευταίο χρονικό διάστημα από την επέλαση του τρίτου επιδημικού κύματος του νέου κοροναϊού, εμφανίζει περιορισμένη αύξηση κατά 15% στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων της.