Εφιαλτικές είναι οι εφημερίες στα νοσοκομεία της Αττικής, με τις εισαγωγές περιστατικών covid να «γονατίζουν» τις αντοχές του συστήματος Υγείας αλλά και τους γιατρούς που καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες προκειμένου να σώσουν ζωές.

Οι εισαγωγές και οι διασωληνώσεις στα νοσοκομεία της χώρας συνεχίζονται με τους ίδιους ρυθμούς πιέζοντας ακατάπαυστα το σύστημα Υγείας.

 Συνολικά, χθες μέχρι τις 9 το βράδυ οι νοσηλευόμενοι ανέρχονταν σε 5.221,από τους οποίους οι 3.954 σε απλές κλίνες και οι 1.267 σε Μονάδες (ΜΕΘ, ΜΑΦ, ΜΕΛ, θαλάμους αρνητικής πίεσης).

 Οι διασωληνωμένοι ήταν 755, αποτελώντας νέο αρνητικό ρεκόρ για την περίοδο της επιδημίας. Από αυτούς, οι 477 είναι άνω των 65 ετών, οι 263 ηλικίας 40-64 ετών και άλλοι 15 ασθενείς είναι στη νεότερη ηλικιακή ομάδα 18-39 ετών. Αξιοσημείωτο, βέβαια, είναι το γεγονός ότι το ποσοστό των ανθρώπων 18-64 ετών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι φτάνει πλέον στο 37%, στοιχείο ιδιαίτερα ενδεικτικό της δυνατότητας του ιού να προσβάλλει πολύ σοβαρά και τους νεότερους.

 Το σκληρό επιδημιολογικό τοπίο συμπληρώνεται από τους 67 θανάτους που καταγράφηκαν χθες – οι νεκροί λόγω κοροναϊού τον Μάρτιο ανήλθαν σε 1.656.

 «Έχουμε μια ΜΕΘ έξω από τη ΜΕΘ»

Οι εικόνες που περιγράφουν οι γιατροί, αλλά και οι ειδικοί παραπέμπουν σε εμπόλεμες καταστάσεις και όπως ομολογούν και οι ίδιοι έχουν σε κάθε εφημερία να κάνουν με έναν πόλεμο.

Τραγικές είναι και οι καταστάσεις που περιέγραψε η  γιατρός στο νοσοκομείο «Γεννηματά», Ματίνα Παγώνη σημειώνοντας πως οι εφημερίδες εξελίσσονται για τους γιατρούς σε «δύσκολες νύχτες, πολύ δύσκολες νύχτες. Ειδικά για όσους συναδέλφους που ήταν στα επείγοντα covid. Ήταν να τους λυπάσαι. Έζησαν τραγικές στιγμές».

 Σύμφωνα με την ίδια, η εφημερία που ολοκληρώθηκε στο «Γεννηματά» είχε 72 εισαγωγές περιστατικών covid. Ταυτόχρονα, 13 διασωληνωμένοι είναι εκτός ΜΕΘ, ενώ το νοσοκομείο είναι γεμάτο και ήδη άρχισαν οι διακομιδές περιστατικών σε άλλα νοσοκομεία.


 «Έχουμε μια ΜΕΘ έξω από τη ΜΕΘ. Εμείς δεν κάνουμε διαλογή για το ποιοι θα διασωληνωθούν και ποιοι όχι. Όσοι έχουν κριτήρια διασωλήνωσης θα διασωληνωθούν. Δεν περιμένουμε να αδειάσει κρεβάτι για να διασωληνώσουμε. Διασωληνώνουμε και σιγά σιγά θα βρεθεί και το ανάλογο κρεβάτι» τόνισε η ίδια.

Ειδικότερα η κ. Παγώνη μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA τόνισε πως «Όποιος εφημερεύει, περνά τις δυσκολότερες στιγμές της ζωής του. Και είναι μεγάλη ευθύνη των ανθρώπων που διασωληνώνουν» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Όπως ανέφερε, οι περισσότεροι άνθρωποι που εισήχθησαν στο νοσοκομείο είναι νέοι. «Να δώσουμε μάχη να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί» σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι οι εισαγωγές περιστατικών covid είναι δύσκολα περιστατικά «γιατί αλλάζουν συνεχώς κλινική εικόνα».

 Μεταξύ όσων αντιμετωπίζουν οι γιατροί είναι και η ενημέρωση των συγγενών των ασθενών. «Την ενημέρωση την κάνει ένας. Πόσο πιεστικό είναι να ενημερώνεις έναν συγγενή από τηλέφωνο. Άλλο να έχεις τον άλλον απέναντί σου και να τους λες πέντε πράγματα και άλλο από ένα ψυχρό μέσο» ανέφερε, λέγοντας ότι η ίδια κάνει τις ενημερώσεις στο «Γεννηματά».

 «Πόλεμος» και στο «Τζάνειο»

Εξαιρετικά δύσκολη ήταν η εφημερία και στο «Τζάνειο» νοσοκομείο.

 Σύμφωνα με την συντονίστρια διευθύντρια Τμήματος Επείγοντων Περιστατικών και τμήματος Covid, Στυλιανή Γερακάρη, στην εφημερία που ολοκληρώθηκε έγιναν 60 εισαγωγές περιστατικών κοροναϊού.

 Ταυτόχρονα υπάρχουν 4 διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ.

 «Τον τελευταίο μήνα όλες οι εφημερίες είναι δύσκολες. Είναι πολύ δύσκολο να έχουμε διαθέσιμα κρεβάτια για τόσες εισαγωγές» τόνισε η κ. Γερακάρη, σημειώνοντας ότι στο νοσοκομείο έχουν επιστρατευθεί όλοι οι γιατροί στην αντιμετώπιση της covid – 19.

  3 στις 4 ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα στη διάθεση του ΕΣΥ

Μια αποτύπωση της κατάστασης στο ΕΣΥ έκανε και ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, κατά την ενημέρωση των εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων και όπως είχε σημειώσει σε όλη τη χώρα λειτουργούν 1.483 κλίνες ΜΕΘ (1.222 στα Νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ, 220 στα ιδιωτικά θεραπευτήρια και 41 στα στρατιωτικά Νοσοκομεία).

Από αυτές, οι 891 είναι ΜΕΘ-COVID και οι 592 ΜΕΘ non Covid. Περίπου οι μισές, 729 κλίνες ΜΕΘ, βρίσκονται στην Αττική (427 ΜΕΘ-COVID και 302 ΜΕΘ non Covid).

 Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Υγείας, ο ιδιωτικός τομέας έχει διαθέσει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας τις 174 από τις 233 κλίνες ΜΕΘ που διαθέτει στην Αττική, δηλαδή 3 στις 4 ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα στην Αττική βρίσκονται ήδη στη διάθεση του Ε.Σ.Υ..

 Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 59 κλίνες ΜΕΘ στην Αττική που έχει κρατήσει ο ιδιωτικός τομέας, οι 56 είναι κατειλημμένες. Μόνο τρεις κλίνες ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα είναι σήμερα κενές στην Αττική, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.