Για βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων, έκανε λόγο ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Χαράλαμπος Γώγος, προειδοποιώντας, ωστόσο, ότι χρειάζεται τείχος ανοσίας, ώστε να αποφευχθεί το τέταρτο κύμα του φθινοπώρου.

«Φοβόμαστε και απευχόμαστε το τέταρτο κύμα το φθινόπωρο… έχει να κάνει με το τείχος ανοσίας αν μέχρι τον Σεπτέμβριο – Οκτώβριο είναι τέτοιο που αποτρέπει τη διασπορά, σαφώς πάνω από 60% με 70%, θα βοηθήσει να το αποφύγουμε μαζί με τα τεστ», εξήγησε ο κ. Γώγος, μιλώντας στον «ΣΚΑΪ».

Για το ωράριο κυκλοφορίας και την πλήρη απελευθέρωσή του αποσαφήνισε ότι όλα είναι πιθανά γιατί τα πράγματα είναι σαφώς καλύτερα. «Πάμε με βήμα – βήμα, κάθε Παρασκευή κρίνουμε βάσει των επιδημιολογικών δεδομένων. Είναι σαφές ότι πάμε καλύτερα, δεν επιβεβαιώθηκαν κάποιες προβλέψεις, κι αυτό δείχνει την ισχύ της εμβολιαστικής κάλυψης», σημείωσε.

Ο κ. Γώγος εμφανίστηκε σύμφωνος στη μουσική σε οργανωμένα μέρη, αλλά όχι στη μουσική στα κορονοπάρτι.
«Ο καιρός είναι θετικός, υπάρχει μικρότερη μετάδοση στους ανοιχτούς χώρους, σε συνδυασμό με τους εμβολιασμούς. Είναι ευτύχημα για τη χώρα που έχουμε τρεις μήνες καλοκαίρι», είπε ο κ. Γώγος για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας.

Τι είπε για υποχρεωτικό εμβολιασμό

«Η αναγκαιότητα του εμβολιασμού είναι πλέον προφανής και φέρνει στο τραπέζι διάφορα», σχολίασε ο καθηγητής ερωτηθείς για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών, σημειώνοντας ότι το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης 65% στους μεγάλους είναι λίγο πίσω.

Όπως διευκρίνισε, μόλις ανοίξουν οι εμβολιασμοί για όλους μπορούμε να συζητήσουμε το θέμα της αναγκαιότητας εμβολιασμένων για συγκεκριμένες ευαίσθητες ομάδες, κατ’ εξοχήν τους υγειονομικούς, αλλά και όσους εργάζονται σε κλειστούς χώρους. Ξεκαθάρισε ότι ένα νοσοκομείο για να λειτουργήσει καλά χωρίς να κινδυνεύουν ασθενείς και χωρίς να κλείνουν τμήματα λήγω κρουσμάτων, πρέπει να έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον το 90% των εργαζομένων.

Ερωτηθείς σχετικά με τον εμβολιασμό, ο κ. Γώγος δήλωσε: «Τα προνόμια των εμβολιασμένων είναι δεδομένα και να μη θεσμοθετηθούν. Είναι ελάχιστες οι αντενδείξεις για τον εμβολιασμό. Όσο νωρίτερα εμβολιαστούμε τόσο καλύτερα για την όποια δραστηριότητά μας». «Με το εμβόλιο αποφεύγεις τα τεστ αλλά και την ανησυχία», τόνισε ο κ. Γώγος.