Στην Ελλάδα, η βασική μας ανησυχία ήταν να διασφαλίσουμε ότι, όταν θα ξανανοίξει ο τουρισμός, δεν θα έχουν χαθεί θέσεις εργασίας», ανέφερε την Πέμπτη 3 Ιουνίου ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της 66ης συνάντησης της Επιτροπής του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO) για την Ευρώπη.

«Πιστεύω ότι καταφέραμε να επιτύχουμε αυτόν τον στόχο μέσω μιας σειράς στοχοθετημένων μέτρων για τη στήριξη του τουρισμού», πρόσθεσε. Οι δηλώσεις ήρθαν μόλις λίγα εικοσιτετράωρα από την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περί έγκρισης του προγράμματος που είχε ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση για τη στήριξη των πληττόμενων από την κρίση της πανδημίας COVID-19 τουριστικών επιχειρήσεων.

Το πακέτο στήριξης ανέρχεται συνολικά στα 800 εκατ. ευρώ και διασφαλίζει, όπως είπε από την πλευρά της η αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, τη διευκόλυνση των ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων. Από εκεί και πέρα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την 1η Ιουνίου το πρώτο πακέτο στήριξης ύψους έως 420 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 350 εκατ. θα διατεθούν από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα - Επιχειρηματικότητα - Καινοτομία» (ΕΠΑΝΕΚ) του ΕΣΠΑ 2021-2027 και τα υπόλοιπα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Ειδικότερα, σύμφωνα με το αναλυτικό πρόγραμμα που κοινοποίησε το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, η νέα δράση, προϋπολογισμού 350 εκατ. ευρώ, προορίζεται για την παροχή κεφαλαίου κίνησης στις τουριστικές επιχειρήσεις με σκοπό την επιχορήγηση λειτουργικών δαπανών για τους δύο-τρεις πρώτους μήνες επανεκκίνησης της λειτουργίας τους.

Ποιους αφορά

Το συγκεκριμένο πακέτο στήριξης αφορά τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα των ξενοδοχείων, των καταλυμάτων, των ενοικιαζόμενων δωματίων, αλλά και όσους δραστηριοποιούνται στα τουριστικά γραφεία και τα ταξιδιωτικά πρακτορεία, καθώς και τις επιχειρήσεις τουριστικών λεωφορείων. Ακόμα, περιλαμβάνονται οι επιχειρήσεις franchise υπό την προϋπόθεση πλήρωσης ορισμένων κανονιστικών κριτηρίων του ΕΣΠΑ. Σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα πάρουν 300 εκατ. ευρώ και οι πιο μεγάλες, 50 εκατ. ευρώ. Οσον αφορά τον θαλάσσιο τουρισμό και το yachting, που δεν συμπεριλαμβάνεται στη λίστα, σύμφωνα με πληροφορίες των «Π» από το περιβάλλον του υπουργείου, αναμένεται να ενταχθούν σε κάποιο από τα επόμενα προγράμματα, που ενδέχεται να ανακοινωθεί από κάποιο συναρμόδιο υπουργείο. Η εξαγγελία του πακέτου στήριξης αποτέλεσε μεγάλη τονωτική ένεση για πολλούς ξενοδόχους που μέχρι σήμερα αμφιταλαντεύονταν εάν θα επαναλειτουργούσαν ή όχι τις μονάδες τους. Ηδη, από το περιβάλλον της ΠΟΞ υπάρχει μεγαλύτερη αισιοδοξία ότι μέχρι τις αρχές Ιουλίου θα έχουν ανοίξει όλα τα αδειοδοτημένα ξενοδοχεία.

Προβλέψεις

Η ψυχολογία είναι τονωμένη και στο μέτωπο του ΣΕΤΕ, με το επιτελείο να εστιάζει και στην εισροή τουριστών από τις ΗΠΑ, επιβεβαιώνοντας τα όσα είχε δηλώσει στα «Π» και η Ιωάννα Δρέττα, CEO της Marketing Greece. Χαρακτηριστικά, είχε τονίσει ότι οι ΗΠΑ ενδέχεται να αποτελέσουν τον μεγάλο game changer της φετινής σεζόν.

Οι εκπρόσωποι του ελληνικού τουρισμού γνωρίζουν πως το 2021 είναι άλλη μία χρονιά επιβίωσης, για αυτό και γίνονται προσπάθειες να ανοίξει το ταξίδι από τη βρετανική αγορά. Οι εκτιμήσεις τους είναι πως πραγματικές ροές τουριστών θα έχουμε από τον Ιούλιο, με την ελπίδα να επιμηκυνθεί η τουριστική σεζόν αλλά και να αυξηθούν οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής.

Οσον αφορά τις επιχειρήσεις που συστάθηκαν εντός του 2019, για την πτώση του τζίρου υπολογίζεται ίσος αριθμός ημερών λειτουργίας στο 2020, ενώ για τις συσταθείσες επιχειρήσεις το 2020 με μη μηδενικό τζίρο θα εντάσσονται αυτοδίκαια στη δράση. Οσο για τις επιχειρήσεις που ήταν σε στάδιο κατασκευής το 2019 και ξεκίνησαν να έχουν έσοδα το 2020, θα αντιμετωπίζονται ως συσταθείσες εντός του 2020. Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, στη διεύθυνση www.ependyseis.gr. Η έναρξη υποβολής τοποθετείται εντός του Ιουνίου και αιτήσεις θα μπορούν να υποβάλλονται έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2021. Η αξιολόγηση θα είναι άμεση και η εκταμίευση της επιχορήγησης θα γίνεται αμέσως μετά την έγκριση και την ένταξη στη δράση, χωρίς δηλαδή να απαιτηθεί η υποβολή νέας αίτησης.