Νέα κίνητρα για τον εμβολιασμό των νέων φαίνεται ότι βρίσκονται στον κυβερνητικό σχεδιασμό, εν μέσω, μάλιστα, θετικών μηνυμάτων μετά την ανακοίνωση του «Freedom Pass».

Αξίζει να σημειωθεί ότι αμέσως μετά την ανακοίνωση της «Κάρτας Ελευθερίας», κλείστηκαν 18.000 ραντεβού για εμβολιασμό για τις ηλικίες 18-25, ενώ όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, από τα 9.000 που ήταν ο καθημερινός μέσος όρος χθες έφτασαν τις 18.500.

Υπενθυμίζεται ότι το «Freedom Pass» είναι μια προπληρωμένη κάρτα αξίας 150 ευρώ, που θα δίδεται στους νέους (18-25 ετών) οι οποίοι έχουν ήδη εμβολιαστεί ή θα εμβολιαστούν στη συνέχεια.

Ποια τα επόμενα μέτρα

Σύμφωνα με πληροφορίες, το «Freedom Pass» φαίνεται να είναι μόνο η αρχή, καθώς στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης είναι και η χορήγηση δωρεάν data για σερφάρισμα στο ίντερνετ αλλά και για τη χρήση των social media.

Τα δωρεάν data αναμένεται να ανακοινωθούν πιθανότατα από τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη, και θα ισχύσουν μέσα στο καλοκαίρι.

Παράλληλα, από το φθινόπωρο εξετάζεται το ενδεχόμενο να συνεχιστεί και να επεκταθεί και σε άλλες ηλικίες το πρόγραμμα «Ψηφιακή μέριμνα», το οποίο αφορούσε αρχικά μαθητές και φοιτητές. Πρόκειται για ένα voucher μέσω του οποίου μπορούν να αγοράζουν οι νέοι φθηνότερα ηλεκτρονικούς υπολογιστές και tablet.

Ποιος ο στόχος της κυβέρνησης

Όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη, στόχος του πρωθυπουργού είναι να φέρει σε πρώτο πλάνο τη νέα γενιά, δίνοντας κίνητρα από πόρους που θα έρθουν μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης για την ψηφιακή ανάπτυξη της χώρας.

«Πιστεύω πως θα λειτουργήσει το voucher που δόθηκε ως επιβράβευση και ως ένα περαιτέρω κίνητρο. Οι νέοι έχουν κοινωνική συνείδηση, ήδη έχουν προσέλθει πάρα πολλοί για να εμβολιαστούν. Προσπαθούμε να βοηθήσουμε να ενθαρρύνουμε. Πιστεύω πως θα το κάνουν έτσι κι αλλιώς», τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.

Στήριξη από τις επιχειρήσεις

Ο πρωθυπουργός, μιλώντας σε χθεσινή εκδήλωση του ΣΕΒ, κάλεσε τις επιχειρήσεις να ακολουθήσουν το παράδειγμα της κυβέρνησης για την επιβράβευση των νέων που θα εμβολιαστούν.

«Δεν θέλω να αφήσω ασχολίαστο το γεγονός ότι ναι, υπήρξαν επιχειρήσεις που έσπευσαν να έρθουν και να συνταχθούν με την πρωτοβουλία της κυβέρνησης να επιβραβεύσει τους νέους οι οποίοι θα εμβολιαστούν, με το ποσό των 150 ευρώ, δίνοντας αντίστοιχες παροχές σε είδος που συνδέονται με τη δική τους δραστηριότητα», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ήδη στο εξωτερικό πολλές εταιρείες δίνουν κίνητρα στους εργαζόμενους ή στους πολίτες προκειμένου να σπεύσουν στα εμβολιαστικά κέντρα.
«Θα ενθάρρυνα περισσότερες επιχειρήσεις να κάνουν κάτι αντίστοιχο διότι είμαστε συμμέτοχοι σε μια μεγάλη προσπάθεια να πείσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες να εμβολιαστούν», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.