Aντιδράσεις έχει προκαλέσει ο διαχωρισμός των εμβολιασμένων και των ανεμβολίαστων στην εστίαση.

Ο Τηλέμαχος Νικολετάτος, ιδιοκτήτης καταστήματος εστίασης, δήλωσε στην τηλεόραση του Mega πως οι καταστηματάρχες δεν είναι ακόμα έτοιμοι για να μπουν στη θέση να διαχωρίζουν τους πελάτες τους και τόνισε πως η εστίαση μετράει πολλές «πληγές» τα τελευταία χρόνια.

«Δεν είμαστε έτοιμοι, ιδιαίτερα τα συνοικιακά μαγαζιά και τα μαγαζιά στην επαρχία. Δεν νομίζω ότι μπορούμε να μπούμε στο θέμα του διαχωρισμού. Έχουν δημιουργηθεί ομάδες στο Facebook κατά των διαχωρισμών των μαγαζιών, υπάρχουν φίλοι και συνάδελφοι που με ρωτάνε «είμαι ανεμβολίαστος, θα με πετάξεις έξω;». Θα υπάρξουν μικτές παρέες. Η εστίαση έρχεται από μία περίοδο τουλάχιστον λαβωμένη μετά τον νόμο περί απαγόρευσης του καπνίσματος και τα lockdown. Πάμε να μπούμε σε μία κανονικότητα και μας λένε «στοπ, διώξε τους μισούς πελάτες», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Δεν έδιωξε ανεμβολίαστους υπαλλήλους 

Σύμφωνα με τον ίδιο, η μετάλλαξη ήρθε και αλλάζει τα δεδομένα. Όπως δήλωσε, οι υπάλληλοι της επιχείρησής του έχουν εμβολιαστεί κατά 70% και δεν μπήκε στην διαδικασία να διώξει υπαλλήλους που δεν είχε εμβολιαστεί.

«Βγήκαμε από δεύτερο lockdown, πρέπει να πληρώσουμε τα χρέη που συσσωρεύτηκαν από την καραντίνα και έρχεται η δεύτερη μετάλλαξη. Έχουμε ανοίξει και δεν έχουμε πάρει το επίδομα εκκίνησης», είπε και πρόσθεσε πως η λύση θα βρεθεί μόνο μέσα από διάλογο.

Υπέρ του διαχωρισμού στην εστίαση είναι η δικηγόρος Εβίτα Βαρελά

«Από τη στιγμή που μία επιχείρηση έχει συνάθροιση, μπορεί να γίνει διασπορά του ιού. Θα πρέπει να βάλουμε «γκάζι» στον εμβολιασμό και να μην καθυστερούμε. Πρέπει ο κόσμος να πειστεί ότι ο μοναδικός μας στόχος είναι ο εμβολιασμός. Η οικονομία μας δεν θα το αντέξει. Θα πρέπει τα καταστήματα να δέχονται μόνο εμβολιασμένους πολίτες και οι υπάλληλοι να έχουν εμβολιαστεί».

Η ψυχολόγος Φρόσω Φωτεινάκη προσέγγισε το ζήτημα ψυχολογικά, εστιάζοντας στο φόβο που μπορεί να νιώθει κανείς απέναντι στον εμβολιασμό.

«Παρατηρώ μία πίεση εσωτερικά για το τι θα κάνουν οι πολίτες με το εμβόλιο. Υπάρχουν άνθρωποι που δυσκολεύονται να αποφασίσουν, χωρίς να είναι αρνητές, και πιέζονται εσωτερικά. Το πιο αγκυλωτικό συναίσθημα είναι ο φόβος, που δεν μας επιτρέπει να σκεφτούμε καθαρά και να πάρουμε μία απόφαση. Υπάρχουν άνθρωποι που είναι μπερδεμένοι με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων», δήλωσε.