Στη Μαύρη Θάλασσα, τον αρχαιοελληνικό Εύξεινο Πόντο, βρέθηκε ένα «ζευγάρι» μαχητικών αεροσκαφών F-16C Block.52+ της ιστορικής 337 Μοίρας «Φάντασμα» της 110 Πτέρυγος Μάχης, προκειμένου να συμμετάσχει σε πολυεθνική διακλαδική άσκηση ADEX (Air Defence Exercise), που πραγματοποιήθηκε εντός του FIR Βουκουρεστίου.

Η παρουσία των ελληνικών φτερών στην περιοχή αυτή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των διεθνών συνεργασιών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, συμφώνως με τους σχεδιασμούς του ΓΕΕΘΑ, συμμετέχοντας στην προαναφερθείσα αεροναυτική εκπαιδευτική δραστηριότητα, στο πλαίσιο της μεγάλης ΝΑΤΟϊκής ασκήσεως «Sea Breeze ’21”.



Συμμετείχε η Μόνιμη Ναυτική Δύναμη του ΝΑΤΟ-2

Στην άσκηση αυτή, εκτός του «ζευγαριού» της 337 Μοίρας, συμμετείχε η Μόνιμη Ναυτική Δύναμη του ΝΑΤΟ-2 (“STANDING NATO MARITIME GROUP TWO/SNMG-2), ένα από τα σκάφη της οποίας είναι και η τουρκική φρεγάτα “TGS “Barbaros”, καθώς και μαχητικά αεροσκάφη από της ΡΑΦ από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Luftwaffe της Γερμανίας, τη Ρουμανία καθώς και ένα αεροσκάφος εγκαίρου προειδοποίησης E-3A AWACS του ΝΑΤΟ.



Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την διάρκεια της ADEX, εκτελέστηκαν σενάρια αεροπορικής προστασίας και προσβολής ναυτικής δυνάμεως, στο πλαίσιο των οποίων το ελληνικό «ζευγάρι» των F-16 επιχείρησε σε ρόλο «συνοδείας» των επιτιθέμενων αεροσκαφών.

«Σκοπός της ADEX ήταν να επιδείξει την ικανότητα του ΝΑΤΟ στην ολοκλήρωση και αποτελεσματική συνέργεια των δυνάμεων του σε θάλασσα και αέρα, και να προαγάγει το επίπεδο της επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας, διαλειτουργικότητας και συνεργασίας των συμμετεχόντων σε Συμμαχικό πλαίσιο» σημειώνεται από το ΓΕΕΘΑ.