Στις 21 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί η τελετή για την παραλαβή του πρώτου Rafale από τη Γαλλία και όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό μια νέα εποχή για την ελληνική Πολεμική Αεροπορία μόλις αρχίζει.

Σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης θα παραδίδεται ένα κάθε μήνα και έως τις αρχές του 2023 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η παραλαβή και των 18 σούπερ μαχητικών.

Η γαλλική ενίσχυση της Ελλάδας αναμένεται να αλλάξει άρδην τις στρατιωτικές ισορροπίες στο Αιγαίο και ήδη στην Άγκυρα επικρατεί έντονος προβληματισμός.  Οι Τούρκοι ψάχνουν απεγνωσμένα τρόπους να αντιμετωπίσουν το νέο υπερόπλο της Αθήνας και όπως αναφέρουν ειδικοί, αυτό φάνηκε χαρακτηριστικά με την πρόσφατη κίνησή τους να καλέσουν προ ημερών για συμμετοχή σε μια άσκηση στην Τουρκία μαχητικά Rafale από το Κατάρ.

Αποκαλυπτικό δημοσίευμα

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το γαλλικό περιοδικό «Le Point» η Αγκυρα επωφελήθηκε από μια άσκηση στην οποία συμμετείχαν το Κατάρ και το Πακιστάν, με στόχο να βελτιώσει την τακτική της εναντίον των αεροσκαφών Rafale της Dassault, τα οποία απέκτησαν προσφάτως οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις. Η άσκηση «Αετός της Ανατολής» διεξήχθη από τις 21 Ιουνίου έως τις 3 Ιουλίου 2021, στην τουρκική αεροπορική βάση στο Ικόνιο.

Η εξοικείωση και οι προβληματισμοί

Οι Τούρκοι επιτελείς θεώρησαν ότι  θα είναι μια καλή ευκαιρία ώστε οι πιλότοι τους να αρχίσουν να εξοικειώνονται με τα μαχητικά που θα αντιμετωπίζουν σε λίγο καιρό στο Αιγαίο. Σημειώνεται ότι το Κατάρ διαθέτει στο οπλοστάσιό του Rafale, ενώ η Τουρκία όχι.

Στην Άγκυρα θεωρούν ότι έχουν ελπίδες να μην χάσουν το «παιχνίδι» στο Αιγαίο αν διαπραγματευτούν με τις ΗΠΑ για να αποκτήσουν τα F-35. Όμως, μέχρι να συμβεί αυτό, αναζητούν λύσεις για την αντιμετώπιση των ελληνικών Rafale.