Σαρωτικοί είναι οι έλεγχοι των Αρχών στην εστίαση και τα κέντρα διασκέδασης, προκειμένου να εφαρμόζονται απαρέγκλιτα τα μέτρα προστασίας κατά του κοροναϊού, στη λειτουργία των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος. 

Σε αυτό το πλαίσιο, ανεστάλη από την Αστυνομία στο Βόρειο Αιγαίο, η λειτουργία τριών καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος επί επτά μέρες και επιβλήθηκαν βαριά χρηματικά πρόστιμα.

Συγκεκριμένα, διοικητικά πρόστιμα 5.000 ευρώ επιβλήθηκαν στον καθένα από τους ιδιοκτήτες - υπευθύνους δύο καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος στην περιοχή της Μυτιλήνης και στην περιοχή του Πλωμαρίου, καθόσον διαπιστώθηκε ότι εξυπηρετούσαν όρθιους πελάτες. Επίσης αναστάλθηκε και η λειτουργία των καταστημάτων για επτά ημέρες.

Στη Σάμο, επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο 2.000 ευρώ σε ιδιοκτήτη - υπεύθυνο καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος. Όπως διαπιστώθηκε εξυπηρετούσε όρθιους πελάτες, ενώ αναστάλθηκε και η λειτουργία του καταστήματος για επτά ημέρες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά το τελευταίο διήμερο πραγματοποιήθηκαν 4.033 έλεγχοι ατόμων και επιχειρήσεων - καταστημάτων, όπου βεβαιώθηκαν συνολικά 97 παραβάσεις σχετικές με τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας και με τη λειτουργία καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, ενώ συνελήφθησαν και δυο άτομα.

Ειδικότερα, οι προαναφερόμενες συλλήψεις έγιναν στη Λήμνο και στη Χίο. Στη Μύρινα της Λήμνου συνελήφθη σήμερα επιχειρηματίας γιατί διαπιστώθηκε να έχει θέσει σε λειτουργία μουσικά όργανα (με ενισχυτή και ηχεία) σε επιχείρηση ιδιοκτησίας του στερούμενη αδείας αρμόδιας αρχής και σε ώρες κοινής ησυχίας, ενώ παραβίασε και νομοθεσία που αφορά την «πνευματική ιδιοκτησία»,

Στη Χίο, συνελήφθη επίσης επιχειρηματίας, διότι διαπιστώθηκε να λειτουργεί σε εξωτερικό χώρο καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος ιδιοκτησίας του μουσικά όργανα (με ενισχυτή και ηχεία) στερούμενος αδείας αρμόδιας αρχής, διαταράσσοντας και την κοινή ησυχία των περιοίκων.

Επεσαν τα πρώτα λουκέτα στην Αττική

Στο πλαίσιο των ελέγχων για την τήρηση των νέων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19 η Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου (ΔΙΜΕΑ) του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων διενήργησε ελέγχους Παρασκευή και Σάββατο, μεταμεσονύκτιες ώρες, σε καταστήματα εστίασης σε νότια και ανατολική Αττική.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 5.000 ευρώ και 7ήμερη αναστολή λειτουργίας σε 3 από αυτά για παραβίαση μέτρων κατά της Covid-19.

Οι έλεγχοι της ΔΙΜΕΑ, όπως τονίζουν στελέχη του υπουργείου, θα συνεχιστούν με εντατικούς ρυθμούς σε όλη την επικράτεια.

Τα τρία σενάρια για διασκέδαση - εστίαση 

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση επεξεργάζεται πλέον τρία σενάρια για τη λειτουργία της εστίασης, λόγω της έξαρσης του κοροναϊού:

Το πρώτο είναι να μετατεθεί η ημερομηνία έναρξης των μέτρων για τους κλειστούς χώρους, από τις 15 Ιουλίου στις 22 Ιουλίου.

Με βάση τις προ εβδομάδας ανακοινώσεις, στις 15 Ιουλίου θα ανοίξουν οι κλειστοί χώροι, είτε ως αμιγείς (μόνο για εμβολιασμένους και με μεγαλύτερη πληρότητα) είτε ως μεικτοί (για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους και με σαφώς χαμηλότερη πληρότητα). Ωστόσο είναι πλέον ανοιχτό το ενδεχόμενο τροποποίησης των μέχρι σήμερα γνωστών αποφάσεων, καθώς νούμερο 1 προτεραιότητα παραμένει η προστασία της δημόσιας υγείας και το χτίσιμο του τείχους ανοσίας.

Κλειδί των αποφάσεων είναι η λέξη «προσαρμογή» με βάση τα πανδημικά δεδομένα ανά την επικράτεια. Και στο πλαίσιο αυτό η εφαρμογή των μέτρων μπορεί να μετατεθεί χρονικά κατά μία εβδομάδα ή ακόμα περισσότερο, καθώς συσχετίζεται άμεσα με την πορεία των κρουσμάτων του κορωνοϊού στην κοινότητα.

Αυτή τη στιγμή, στην κυβέρνηση θέτουν στο μικροσκόπιο την πορεία της πανδημίας, η οποία μπορεί να φέρει τροποποίηση στο γνωστό μοτίβο για τους αμιγείς και μεικτούς χώρους. Ανοιχτό είναι λοιπόν το ενδεχόμενο λήψης μιας απόφασης για λειτουργία χώρων αποκλειστικά για εμβολιασμένους, οι οποίοι θα έχουν και μεγαλύτερο ποσοστό πληρότητας, προκειμένου οι επιχειρηματίες να έχουν ένα ακόμα κίνητρο.

Το τρίτο σενάριο είναι να προχωρήσουμε με βάση όσα ήδη έχουν ανακοινωθεί: αμιγείς χώροι και μεικτοί χώροι, με ειδική σήμανση και υποχρεωτική δήλωση από τους επιχειρηματίες για τον τρόπο λειτουργίας.

Το γεγονός ότι η κυβέρνηση μελετά πλέον διορθωτικές κινήσεις στην εστίαση και τη διασκέδαση επιβεβαίωσε με δηλώσεις του ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας.

«Επειδή θέλουμε να χτίσουμε το τείχος ανοσίας μέσα στο καλοκαίρι και να εκμεταλλευτούμε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, η λέξη που πρέπει να συνοδεύει αυτό το διάστημα είναι η προσαρμογή. Τα μέτρα τα προσαρμόζουμε με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα και τις συστάσεις των ειδικών ώστε να εξασφαλίσουμε ότι μια αύξηση στα κρούσματα δεν θα μεταφραστεί σε πίεση στο σύστημα υγείας και ότι η οικονομική δραστηριότητα δεν θα διακοπεί με απότομα πισωγυρίσματα», είπε μιλώντας στο Mega.

Διευκρίνισε ότι: «εξετάζεται ξανά όλο το πλαίσιο για την λειτουργία της εστίασης, αυτά που είχαν ανακοινωθεί για αμιγείς και μικτούς», λέγοντας ότι είναι «άλλο πράγμα ένα εστιατόριο, άλλο ένα κέντρο διασκέδασης και άλλο ένα μπαρ σε μια τουριστική περιοχή που συνήθως χαρακτηρίζεται από ελάχιστα τραπέζια και όρθιους πελάτες σε σοκάκια της Μυκόνου της Πάρου κτλ. Είναι πολύ οριζόντιο να πει κανείς το πώς θα κινηθούμε αυτή τη στιγμή».

«Έχουν εξαγγελθεί συγκεκριμένα μέτρα για τις 15 Ιουλίου. Αν χρειαστεί να προσαρμοστούν, θα προσαρμοστούν αλλά όλοι θα τα ξέρουν έγκαιρα» πρόσθεσε.