Ενεργοποιείται αύριο η ηλεκτρονική συνταγογράφηση για τα αντιγριπικά εμβόλια προκειμένου να εμβολιαστούν μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου, όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

 Η επιδημία κορωνοϊού που βρίσκεται σε εξέλιξη επισπεύδει την ανάγκη θωράκισης των πολιτών για τη γρίπη, με τους ειδικούς να δηλώνουν με αγωνία ότι η συνύπαρξη του κορωνοϊού στην κοινότητα μαζί με τον ιό της γρίπης, αποτελεί ένα πρόβλημα για το οποίο ακόμα δεν έχει δοθεί η απάντηση.

  Βέβαιο είναι ότι η επιστημονική κοινότητα έχει θέσει ως μείζονα προτεραιότητα τον αντιγριπικό εμβολιασμό των πολιτών μέσα στις επόμενες έξι εβδομάδες, ώστε να υψωθεί στέρεο τείχος ανοσίας έναντι της γρίπης. Μάλιστα, οι ειδικοί ανέφεραν ως παράδειγμα προς μίμηση και για τη γρίπη και για τον κορωνοϊό αυτό που επιτεύχθηκε κατά τον περσινό χειμώνα: εμβολιάστηκε το 84% των ατόμων άνω των 60 χρόνων, θωρακίζοντας τη χώρα με τον πιο ασφαλή τρόπο.

 Στόχος να παραληφθούν 4,2 εκατομμύρια εμβόλια

 Από την πλευρά του, το υπουργείο Υγείας έχει φροντίσει για την επάρκεια των εμβολίων. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, ήδη έχει γίνει η παραλαβή 1,7 εκατομμυρίων δόσεων αντιγριπικού εμβολίου, ενώ ο φετινός στόχος είναι να παραληφθούν 4,2 εκατομμύρια εμβόλια.

 Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν

 Τα αντιγριπικά εμβόλια προστατεύουν κυρίως από τις επιπλοκές της λοίμωξης και φυσικά μειώνουν και τη μετάδοση. Η κύρια ομάδα πολιτών που χρειάζεται το αντιγριπικό εμβόλιο είναι η ομάδα των ατόμων άνω των 60 ετών.

 Η δεύτερη μεγάλη κατηγορία είναι παιδιά άνω των 6 μηνών και ενήλικοι που έχουν χρόνια υποκείμενα προβλήματα, παθολογικές καταστάσεις, χρόνιες νεφροπάθειες, ηπατοπάθειες, ανοσοανεπάρκειες κλπ. Επίσης είναι η ομάδα των παχύσαρκων ατόμων, ενηλίκων και ανηλίκων. Ακολουθούν οι έγκυες, οι λεχοείδες και οι θηλάζουσες. Άλλη κατηγορία αποτελούν άτομα που στο περιβάλλον τους υπάρχουν μωρά κάτω των 6 μηνών ή άλλα ευάλωτα άτομα.

 Υπάρχει η μικρή κατηγορία των παιδιών που παίρνουν ασπιρίνη και χρειάζεται επίσης να εμβολιαστούν.

 Επίσης, πληθυσμιακές κατηγορίες μεγάλες, όπως είναι άτομα σε κλειστές κοινότητες, οι επαγγελματίες υγείας, άστεγοι, πρόσφυγες, και άτομα τα οποία επαγγελματικά ασχολούνται με διάφορα ζώα που μπορούν να ενέχονται ως υπόδοχα για τον ιό της γρίπης.