Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων και Εμπόρων Καυσίμων, κ. Γιώργος Ασμάτογλου, μίλησε στο ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή «Κεντρικό Μαγκαζίνο» με τη δημοσιογράφο Ανδριάνα Ζαρακέλη.

Μεταξύ άλλων, δήλωσε:

Αναφορικά με την αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου

 Το πρόβλημα είναι ότι έχει αυξηθεί πάρα πολύ. Και κατά το παρελθόν αυτό που μας έχει δείξει το φυσικό αέριο είναι ότι έχει εκτιναχθεί πάρα πολλές φορές πολύ υψηλότερα από το πετρέλαιο θέρμανσης. Αυτό το λέγαμε διότι είχε αποδειχθεί όπως έγινε και τώρα αυτή την περίοδο όπου έχει ξεφύγει πάρα πολύ . Όλοι ευελπιστούσανε ότι θα έχουν μια κάποια οικονομία άρα τώρα όπως έρχεται έχουν αντιστραφεί οι όροι αλλά έχουν επενδύσει και δεν μπορούν να ξαναγυρίσουνε στο πετρέλαιο. Τώρα οι καταναλωτές βρίσκονται μπροστά σε μια πολύ υψηλή τιμή η οποία είναι δύσκολη για την τσέπη του έλληνα καταναλωτή.

Ερωτηθείς αν θα είναι γύρω στο 1,10 το λίτρο η μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης

Αυτό το 1,10 το λίτρο ισχύει για τις μεγάλες ποσότητες με τα σημερινά δεδομένα, μακάρι να έχουμε μείωση των τιμών μέχρι τις 15 Οκτωβρίου και το 1,10 να γίνει 1,08 ή 1,05 αλλά το 1,10 είναι για τα μεγάλα αστικά κέντρα και για τις μεγάλες ποσότητες θεωρώ ότι είναι τουλάχιστον από 500 λίτρα και πάνω. Αν πάμε στην Περιφέρεια και αν ζητηθεί μια μικρή ποσότητα με μια μεγάλη χιλιομετρική απόσταση για να πάει από το πρατήριο στον καταναλωτή θεωρώ ότι θα είναι ακριβότερα. Πιστεύω ότι στην ηπειρωτική Ελλάδα θα κυμανθεί μεσοσταθμικά γύρω στο 1,20 και στην νησιωτική Ελλάδα θα ξεπεράσει το 1,30. Και το λεω αυτό γιατί στη νησιωτική Ελλάδα έχει ξεπεράσει τα 2 ευρώ η αμόλυβδη βενζίνη. Αντιλαμβάνεστε ότι το όποιο επίδομα θα δοθεί δεν θα είναι λύση για αυτό έχω πει κατ’ επανάληψη να μειωθούν οι φόροι. Δεν θέλω να επιμένω μονίμως στον ειδικό φόρο κατανάλωσης, φόρος είναι και ο ΦΠΑ. Μην ξεχνάτε ότι τα νησιά του Βορείου Αιγαίου έχουν στο καύσιμο μειωμένο ΦΠΑ άρα είναι μια καλή κίνηση να μειωθεί ο ΦΠΑ ο οποίος επιβαρύνει όλο το ποσό άρα αν μειωθεί θα είναι μια πολύ σημαντική μείωση για να μπορέσει να γυρίσει η οικονομία και να μπορέσει το κράτος να βάλει χρήματα τα ταμεία του.

Αν για κάποιους λόγους οι εταιρείες εμπορίας βγούνε με χαμηλή τιμή θα είναι για λίγο καιρό διότι το μικρό περιθώριο κέρδους δεν μπορεί να κρατηθεί για να μπορούν να είναι βιώσιμες οι επιχειρήσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα άρα πρέπει να δοθεί λύση με την μείωση των φόρων.