Ο πρόεδρος Ειδικών Φρουρών της Ελληνικής Αστυνομίας,Βασίλης Ντούμας, μίλησε στα «Παραπολιτικά» 90.1 FΜ, στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή.

Ο κ.Ντούμας εξήρε τη στάση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου για τις δομικές αλλαγές που επιθυμεί να κάνει στο σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας, αναφέροντας πως περιμένει «να γίνουν πράξη σύντομα για να κάνουμε ένα βήμα μπροστά».

Σε σχέση με το αν τίθεται πρόβλημα εκπαίδευσης των αστυνομικών, τόνισε ότι «πρέπει να πολλαπλασιαστεί η εκπαίδευση και να γίνει και συγκεκριμένη αλλά κυρίως να υπάρχει ένα υποστηρικτικό κέντρο επιχειρήσεων που αναδείχτηκαν κάποια θέματα, να μην υπάρχουν ασάφειες».

Ακόμη, ο κ. Ντούμας τόνισε ότι υπάρχουν και Ρομά αστυνομικοί, ενώ σε ερώτηση για το αν υπάρχουν μεταξύ των αστυνομικών κάποιοι που φέρονται αντιδεοντολογικά, τόνισε ότι αυτό δεν εκφράζει στο σύνολό της την Ελληνική Αστυνομία.

Aναλυτικά η συνέντευξή του

Αναφορικά με τις αλλαγές στην Ελληνική Αστυνομία που προανήγγειλε ο κ.Θεοδωρικάκος: «Μας ξάφνιασε θετικά γιατί καινούργιος υπουργός δείχνει όχι μια χλιαρή στάση να είναι με όλους κλπ, δείχνει μια στάση που κάνει μεταρρυθμίσεις, αλλαγές και προχωράει ένα βήμα παραπάνω. Αυτά που εξήγγειλε κατά συγκυρία ταυτίζονται με όσα λέμε εμείς δημόσια. Τι δεν έχουμε πει εμείς για την κάμερα; Και για την κοινωνία και για την Αστυνομία και γενικά για τις επιχειρήσεις όλων των ειδών η κάμερα είναι ο αυτόπτης αδιαμφισβήτητος και αδιάψευστος μάρτυρας. Το συντομότερο δυνατόν η κάμερα. Είναι θεωρητικές οι εξαγγελίες, να γίνουν πράξη σύντομα για να κάνουμε ένα βήμα μπροστά».

Ερωτηθείς αν υπάρχει πρόβλημα εκπαίδευσης στους αστυνομικούς

«Καταρχήν το πόρισμα και όσα είπε ο υπουργός δεν συνδέουν την εκπαίδευση των αστυνομικών με την συμπεριφορά των αστυνομικών στο περιστατικό. Γιατί αν θέταμε θέμα εκπαίδευσης των αστυνομικών, που για μένα αμύνθηκαν, είναι σαν να τους καταδικάζαμε και για αυτό το πόρισμα ασχολείται περισσότερο με τη λειτουργία του Κέντρου Επιχειρήσεων. Ο κ. Θεοδωρικάκος μιλάει για επανεκπαίδευση και η επανεκπαίδευση στις μονάδες πρώτης γραμμής είναι δεδομένη. Η ΔΙΑΣ επανεκπαιδεύεται περισσότερο από όλους τους αστυνομικούς όλης της Ελλάδος όμως φτάνει; Όχι. Πρέπει να πολλαπλασιαστεί η εκπαίδευση και να γίνει και συγκεκριμένη αλλά κυρίως να υπάρχει ένα υποστηρικτικό κέντρο επιχειρήσεων που αναδείχτηκαν κάποια θέματα, να μην υπάρχουν ασάφειες. Ένα Κέντρο Επιχειρήσεων που θα λειτουργεί προς όφελος των αστυνομικών ή ακόμα και των καταδιωκομένων. Να μην υπάρχει ρίσκο σε ότι αφορά τη ζωή ούτε του αστυνομικού ούτε των καταδιωκομένων».

«Δεν θέλουμε μια αστυνομία μελλοθάνατων, θέλουμε μια αστυνομία δημοκρατική, να ακουμπάει σε νόμους που είναι σαφείς και λειτουργούν προς όφελος της κοινωνίας.Υπάρχουν θέματα που μπορούν να βελτιωθούν, και στο νόμο περί χρήσεως όπλων και πολλά άλλα εκείνο που δεν καταφέραμε όμως σαν κοινωνία και σαν πολιτεία είναι να μην αποβάλλουμε το συμφέρον μας κυρίως το πολιτικό από οποιοδήποτε τέτοιο τραγικό περιστατικό. Είδαμε μια ολόκληρη βιομηχανία εναπόθεσε τις κομματικές του προοπτικές και το κομματικό του όφελος σε ένα νεκρό παιδί. Αυτή η σπέκουλα αν αποβληθεί από την κοινωνία και από τη λειτουργία του κράτους θα κερδίσουμε πολλά. Πρέπει εκεί να καταφέρουν οι πολιτικοί να ομονοούν για να γίνονται ριζικές αλλαγές, να γίνονται μεταρρυθμίσεις που ωφελούν την κοινωνία».

Αναφορικά με τις τοποθετήσεις του κ.Σπίρτζη για ακροδεξιούς θύλακες στα Σώματα Ασφαλείας

«Μίλησαν για Αστυνομία δολοφόνων, ακροδεξιών συγνώμη αν υπάρχουν πέντε χρόνια γιατί δεν κάναν κάτι να τους δείξουν ή τους ανακαλύπτουν όταν είναι εκτός κυβέρνησης;».

Για το αν υπάρχουν Ρομά αστυνομικοί

«Υπάρχουν αστυνομικοί Ρομά και ειδικοί φρουροί Ρομά αλλά γιατί να λέμε ότι είναι Ρομά εγώ το θεωρώ ρατσισμό. Βεβαίως υπάρχουν Ρομά, είναι εξαιρετικοί συνάδελφοί, εξαιρετικοί αστυνομικοί».

Για το αν υπάρχουν αστυνομικοί που δεν συμπεριφέρονται δημοκρατικά

«Γενικότερα υπάρχουν συμπεριφορές και πιθανόν να προέρχονται από ιδεολογίες που ασκούν βία ή υπέρμετρη βία ή βλέπουν ρατσιστικά αλλά αυτό δεν είναι η Αστυνομία, είναι οι αστυνομικοί. Όσοι λένε ότι αυτή είναι η Αστυνομία κάνουν τραγικά μεγάλο κακό στην κοινωνία και στη λειτουργία του κράτους».

Ακούστε αναλυτικά τη συνέντευξη