Από εχθές, Δευτέρα ξεκίνησαν οι τριήμερες εκδηλώσεις για την επέτειο της εξέργεσης του Πολυτεχνείου, με «αποκορύφωμα» την Τετάρτη με την πορεία προς την Αμερικανικη Πρεσβεία.

Σημειώνεται πως για το επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛΑΣ, επιστρατεύτηκαν 6.000 αστυνομικοί, που βρίσκονται επί ποδός, καθώς έχουν ξεκινήσει οι «προσκλήσεις» στις ιστοσελίδες του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Σε αστυνομικό κλοιό βρίσκονται επίσης τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, αφού κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό να αποφευχθούν καταλήψεις.

Περιπολίες

Σημειώνεται πως αυξήθηκαν επίσης οι περιπολίες γύρω από αστυνομικούς στόχους, καθώς κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει καταδρομικές επιθέσεις μέχρι την Τετάρτη, ημέρα του εορτασμού και της πορείας μνήμης. Παράλληλα, σε κατάσταση «συναγερμού» βρίσκεται η Αστυνομία για πληροφορίες που αφορούν σημεία, που αποθηκεύονται μολότοφ.

 Έλεγχοι με drones

Την ίδια στιγμή, αυξημένη αστυνομική παρουσία θα υπάρχει και σε κυβερνητικά κτίρια και πρεσβείες για την αποτροπή τυχόν καταδρομικών επιθέσεων, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων.

Στο επιχειρησιακό σχέδιο της αστυνομίας, περιλαμβάνονται προληπτικοί έλεγχοι τόσο ατόμων, οι οποίοι θα καταλήγουν σε προσαγωγές ή συλλήψεις εάν κριθεί αναγκαίο, αλλά και κτιπολυτεχνρίων που ενδεχομένως να χρησιμοποιηθούν ως ορμητήρια για επεισόδια και επιθέσεις εναντίον αστυνομικών.
Επιπλέον, σε κλοιό ασφαλείας, επί 24ωρου βάσεως, μπαίνουν τα πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Οι εντολές της ηγεσίας της ΕΛΑΣ περιλαμβάνουν επίσης αυξημένα μέτρα σε Αστυνομικά Τμήματα, ενώ έχουν δοθεί σαφείς οδηγίες για αυξημένα μέτρα αυτοπροστασίας των αστυνομικών που πραγματοποιούν περιπολίες, υπό τον φόβο επιθέσεων σε βάρος τους.