«Με μια πρωτοποριακή μέθοδο διαπιστώσαμε την παρουσία της μετάλλαξης ‘Ομικρον στη Θεσσαλονίκη», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε Φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Νίκος Παπαϊωάννου.

Ο κ. Παπαϊωάννου σημείωσε πως αυτό δείχνει πως υπάρχει διάχυση της παραλλαγής στην κοινότητα.

Ακόμη επεσήμανε πως θα πρέπει να γίνει η τρίτη δόση, να φοράμε μάσκα, να αποφεύγουμε τον συγχρωτισμό και πριν από την έξοδο να κάνουμε ένα self test.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Νίκου Παπαϊωάννου στα Παραπολιτικά 90,1

Αναφορικά με τα ευρήματα της Όμικρον στα λύματα στη Θεσσαλονίκη, ο πρύτανης του ΑΠΘ σημείωσε: «Με μια πρωτοποριακή, έγκαιρη, έγκυρη και ευαίσθητη μέθοδο διαπιστώσαμε την παρουσία της μετάλλαξης Όμικρον στα λύματα του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης πριν ακόμα επιβεβαιωθεί το πρώτο εργαστηριακό κρούσμα της Όμικρον στην πόλη μας. Την ποσοτικοποίηση θα τη δούμε τις επόμενες μέρες όμως πρακτικά αυτό δείχνει ότι για να το πιάσουμε στα λύματα υπάρχει διάχυση. Αν είναι μικρή ή μεγάλη θα το δούμε».

«Όποιος δεν έχει κάνει την τρίτη δόση ας την κάνει, είναι επιστημονικά αποδεκτό ότι η τρίτη δόση βοηθάει. Δεύτερον όπου και να πάμε μάσκα. Τρίτον αν μπορούμε να αποφύγουμε τους συγκρητισμούς και τέταρτον αυτές τις μέρες που θα βρεθούμε με φίλους ένα self test πριν πάμε στο σπίτι των φίλων για να περάσουμε εμείς καλά. Είναι ένα τετράπτυχο το οποίο ας το βάλουμε στα must, στα πρέπει της καθημερινότητάς μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαϊωάννου.

«Είμαστε σχεδόν σίγουροι ότι θα υπάρξει επικράτηση του στελέχους Όμικρον το πότε θα επικρατήσει, θα ξεκινήσει ανάλογα με τη συμπεριφορά αλλά φαίνεται ότι από αρχές και μέσα Γενάρη θα επικρατήσει», υπογράμμισε ο ίδιος.