Το 2022 όλο το ενδιαφέρον της κοινής γνώµης αναµένεται να στραφεί στις δικαστικές αίθουσες, καθώς πολύκροτες υποθέσεις φτάνουν στο ακροατήριο. Πρόσωπα που βρέθηκαν στο επίκεντρο των καταγγελιών για το ελληνικό «#ΜeΤoo», ηθοποιοί και σκηνοθέτες, επιχειρηµατίες και δράστες εγκληµάτων που συγκλόνισαν την ελληνική κοινή γνώµη πρόκειται να καθίσουν στο εδώλιο εντός της νέας δικαστικής χρονιάς.

Πέτρος Φιλιππίδης

Με την παρουσία όλων των γυναικών που έχουν καταγγείλει τον Πέτρο Φιλιππίδη πρόκειται να αρχίσει στις 18 Μαρτίου 2022 η δίκη του στο Μικτό Ορκωτό ∆ικαστήριο της Αθήνας για το αδίκηµα του βιασµού κατ’ εξακολούθηση και της απόπειρας βιασµού. Οι κατηγορίες που αντιµετωπίζει ο ηθοποιός και σκηνοθέτης, ο οποίος κρατείται από το περασµένο καλοκαίρι στις Φυλακές Τριπόλεως, αφορούν τρεις σοβαρές σεξουαλικές επιθέσεις σε βάρος γυναικών συναδέλφων του. Η πρώτη και πιο σοβαρή κατηγορία που αντιµετωπίζει είναι αυτή του βιασµού κατ’ εξακολούθηση, που κατηγορείται πως τέλεσε σε βάρος γυναίκας συναδέλφου του, το έτος 2008, όταν εκείνη τον συνάντησε προκειµένου να συζητήσουν τη συνεργασία τους για έναν ρόλο στο θέατρο. Η δεύτερη κατηγορία που αντιµετωπίζει αφορά την απόπειρα βιασµού και έχει χρόνο τέλεσης το 2010.

Και σε αυτήν την περίπτωση ο Πέτρος Φιλιππίδης φέρεται να συναντήθηκε µε την καταγγέλλουσα προκειµένου να της δώσει ένα διορθωµένο σενάριο του ρόλου της. Ο ηθοποιός φέρεται να την οδήγησε στο καµαρίνι του και εκεί να αποπειράθηκε να τη βιάσει. Η τρίτη ηθοποιός έχει καταγγείλει τον Πέτρο Φιλιππίδη για την απόπειρα βιασµού της µέσα στο αυτοκίνητό του το 2014.



Στο εδώλιο ο Λιγνάδης

Εντός του 2022 και συγκεκριμένα στις 11 Φεβρουαρίου, στο Μικτό Ορκωτό ∆ικαστήριο της Αθήνας, θα πραγµατοποιηθεί η δίκη του ηθοποιού και σκηνοθέτη Δηµήτρη Λιγνάδη. Ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου έχει παραπεµφθεί σε δίκη µε βούλευµα του Συµβουλίου Πληµµελειοδικών της Αθήνας για τέσσερις υποθέσεις βιασµού ανήλικων ή νεαρών ανδρών.

Οι δικαστές υιοθέτησαν την παραπεµπτική πρόταση της εισαγγελέως, η οποία είχε απορρίψει όλους τους ισχυρισµούς του ηθοποιού και σκηνοθέτη, ο οποίος αρνείται τις κατηγορίες και κάνει λόγο για σκευωρία που εξυφάνθηκε σε βάρος του. Πλέον, σε λίγους µήνες πρόκειται να βρεθεί απέναντι από τους τέσσερις καταγγέλλοντες µέσα στη δικαστική αίθουσα και να προσπαθήσει να αντικρούσει τα όσα του καταλογίζουν. Πάντως, τα µέχρι τώρα πορίσµατα των δικαστικών Αρχών κάνουν λόγο για «ένα άτοµο επικίνδυνο, µε πάθη και εµµονές, εµφορούµενο από έντονα αντικοινωνικά αισθήµατα».



Το οικονομικό σκάνδαλο

Ακόµα µία σηµαντική δίκη πρόκειται να ξεκινήσει στις αρχές του νέου έτους, και συγκεκριµένα στις 10 Ιανουαρίου. Πρόκειται για την υπόθεση της Folli Follie, που αφορά τους παραποιηµένους ισολογισµούς, τη χειραγώγηση της µετοχής της εταιρείας και την εξαπάτηση των επενδυτών της. Στο εδώλιο του Τριµελούς Εφετείου Κακουργηµάτων της Αθήνας θα καθίσουν ο ιδρυτής της εταιρείας, Δηµήτρης Κουτσολιούτσος, ο γιος του Τζώρτζης, η σύζυγός του, Καίτη, και άλλοι δέκα κατηγορούµενοι, στους οποίους αποδίδονται πέντε κακουργήµατα, µεταξύ των οποίων αυτά της εγκληµατικής οργάνωσης, της απάτης και της πλαστογραφίας.

Στο παραπεµπτικό βούλευµα επισηµαίνεται πως ο Δηµήτριος Κουτσολιούτσος και ο Γεώργιος Κουτσολιούτσος (ως ηθικοί αυτουργοί), µαζί µε άλλους συγκατηγορούµενούς τους, κατήρτισαν πλαστά έγραφα τραπεζών (statements), όπου αποτύπωναν ψευδώς σε πραγµατικούς αριθµούς λογαριασµών τεράστια χρηµατικά ποσά. Σύµφωνα µε το παραπεµπτικό βούλευµα, η συνολική ζηµία από τη δράση της εγκληµατικής οργάνωσης ανέρχεται σε 413.078.346,17 ευρώ.



Φονική πλημμύρα στη Μάνδρα

Τέσσερα και πλέον χρόνια από τη φονική πληµµύρα στη Μάνδρα, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 24 πολίτες, η στιγµή για την έκδοση της πρωτόδικης ετυµηγορίας της ∆ικαιοσύνης για την υπόθεση πλησιάζει. Στις 10 Ιανουαρίου θα αρχίσουν ενώπιον του Τριµελούς Πληµµελειοδικείου της Αθήνας οι απολογίες των 21 κατηγορουµένων στην υπόθεση, µεταξύ των οποίων η πρώην περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου. Επίσης, στη λίστα των κατηγορουµένων περιλαµβάνονται πρώην άρχοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, υπάλληλοι δασαρχείων και της Πολεοδοµίας.

Η ποινική δίωξη που έχει ασκηθεί για την υπόθεση είναι σε βαθµό πληµµελήµατος και αφορά τα αδικήµατα της ανθρωποκτονίας από αµέλεια, της σωµατικής βλάβης από αµέλεια, της πληµµύρας από αµέλεια και της παράβασης καθήκοντος. Μετά την ολοκλήρωση των απολογιών, θα έρθει η ώρα της εισαγγελικής πρότασης και στη συνέχεια το δικαστήριο θα εκδώσει εντός των πρώτων µηνών του 2022 την απόφασή του, ρίχνοντας έτσι την αυλαία σε µια υπόθεση που συγκλόνισε το Πανελλήνιο.



Βούλευμα για το Μάτι

Στις αρχές του 2022 αναµένεται το Συµβούλιο Πληµµελειοδικών της Αθήνας να εκδώσει το βούλευµά του για την υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, µε 102 θύµατα. Ήδη από τον Οκτώβριο του 2021 ο εισαγγελέας Γιώργος Πολυκράτης ζήτησε να καθίσουν στο εδώλιο 27 κατηγορούμενοι για την υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς της 23ης Ιουλίου 2018 στο Μάτι και τον Νέο Βουτζά.

Το Δικαστικό Συμβούλιο αναμένεται να αποφασίσει το επόμενο διάστημα ποιοι κατηγορούμενοι και για ποιες κατηγορίες θα καθίσουν στο εδώλιο. Σε κάθε περίπτωση, η υπόθεση θεωρείται από τις εισαγγελικές Αρχές ιδιαίτερα σημαντική, προκειμένου να δικαιωθούν οι άνθρωποι που κάηκαν, οι συγγενείς τους, όσοι τραυματίστηκαν και όσοι είδαν τα σπίτια και τις περιουσίες τους να γίνονται στάχτη και να δοθούν γρήγορα οι αποζημιώσεις.



Ξανά στο σκαμνί για τη δολοφονία της Ελένης

Στις 14 Φεβρουαρίου 2022 θα αναβιώσει στην αίθουσα του Μικτού Ορκωτού Εφετείου της Αθήνας η υπόθεση δολοφονίας της φοιτήτριας Ελένης Τοπαλούδη στη Ρόδο, το 2018. Οι γονείς της κοπέλας που έσβησε στα παγωμένα νερά του Αιγαίου θα βρεθούν για ακόμα μία φορά πρόσωπο με πρόσωπο με τους δράστες της αποτρόπαιας δολοφονίας, οι οποίοι έχουν καταδικαστεί από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο σε ισόβια κάθειρξη και 15 έτη ο καθένας για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και του ομαδικού βιασμού. Η φοιτήτρια βιάστηκε και χτυπήθηκε βάναυσα από τους δύο κατηγορουμένους, οι οποίοι στη συνέχεια και ενώ η Ελένη Τοπαλούδη ήταν ακόμη ζωντανή την πέταξαν στα βράχια σε παραλία της Ρόδου, με αποτέλεσμα το νεαρό κορίτσι να βρει τραγικό θάνατο.



«Ψευτογιατρός» και Ζακ

Εντός των πρώτων μηνών του 2022 δύο σημαντικές δίκες που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτό το διάστημα στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας πρόκειται να ολοκληρωθούν και να εκδοθούν οι αποφάσεις δικαστών και ενόρκων για τους κατηγορουμένους. Η πρώτη αφορά τη σοκαριστική υπόθεση του 48χρονου «μαϊμού» γιατρού, ο οποίος κατηγορείται για 12 ανθρωποκτονίες και 14 απόπειρες ανθρωποκτονιών καρκινοπαθών. Η δίκη βρίσκεται αυτήν την περίοδο στο στάδιο της εξέτασης των συγγενών των θυμάτων του «ψευτογιατρού», οι οποίοι με τις συγκλονιστικές περιγραφές τους έχουν αποτυπώσει στις καταθέσεις τους στο δικαστήριο πώς ο κατηγορούμενους έπεισε τους δικούς τους ανθρώπους να σταματήσουν τις θεραπείες τους και να ακολουθήσουν τη δήθεν αγωγή που τους έδινε με έλαια, βότανα, ενέσεις αρτεμισίνης και αυστηρή διατροφή, οδηγώντας τους τελικά, αντί στην ίαση, στον θάνατο.



Η δεύτερη απόφαση που αναμένεται εντός των πρώτων μηνών του 2022 αφορά την υπόθεση του βάναυσου θανάτου του 33χρονου Ζακ Κωστόπουλου, στην οδό Γλάδστωνος, στο κέντρο της Αθήνας, τον Σεπτέμβριο του 2018, με έξι κατηγορουμένους να κάθονται στο εδώλιο αντιμετωπίζοντας την κατηγορία της θανατηφόρας σωματικής βλάβης. Πρόκειται για τον κοσμηματοπώλη και τον μεσίτη που έχουν κατηγορηθεί για την υπόθεση εξαρχής, καθώς και για τέσσερις αστυνομικούς, οι οποίοι κλήθηκαν στο πλαίσιο της ανάκρισης να δώσουν εξηγήσεις για τον θάνατο του Κωστόπουλου. Ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορίας και πολιτικής αγωγής και πλέον αναμένεται στα τέλη Ιανουαρίου να εξεταστούν οι μάρτυρες υπεράσπισης και να απολογηθούν οι κατηγορούμενοι. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η πρόταση του εισαγγελέα και αργότερα, μετά τις τοποθετήσεις των δικηγόρων υποστήριξης κατηγορίας και υπεράσπισης, η απόφαση του δικαστηρίου για τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου.



Καρολάιν

Η δολοφονία της 20χρονης μητέρας Καρολάιν Κράουτς, τον Μάιο του 2021, που συγκλόνισε το Πανελλήνιο, θα αναβιώσει στην αίθουσα του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου εντός του 2022. Στο εδώλιο θα καθίσει ο σύζυγός της, Μπάμπης Αναγνωστόπουλος, προκειμένου να δικαστεί για δύο κακουργήματα και δύο πλημμελήματα. Οι δικαστές του αρμόδιου Δικαστικού Συμβουλίου τον παρέπεμψαν σε δίκη για τα κακουργήματα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση, τελεσθείσας σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, και της κακοποίησης ζώου, καθώς και για τα πλημμελήματα της ψευδούς καταγγελίας, επειδή κατέστησε άλλους ύποπτους των πράξεών του, και της ψευδούς κατάθεσης κατ’ εξακολούθηση, καθώς παραπλανούσε επί ημέρες τις διωκτικές Αρχές, για να εξασφαλίσει το ακαταδίωκτο για τον ίδιο. Δικαστές και ένορκοι θα αποτιμήσουν όλα τα στοιχεία της στυγερής δολοφονίας και θα αποφασίσουν την περαιτέρω ποινική μεταχείριση του συζυγοκτόνου, με τους γονείς της Καρολάιν να ζητούν την παραδειγματική τιμωρία του.



*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 30/12