Τα νεότερα για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος στη χώρα ανέφεραν στην καθιερωμένη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.


Στη σημερινή ενημέρωση συμμετείχε και ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) Γιώργος Πιτσιλής, προκειμένου να δώσει διευκρινίσεις σχετικά με τον τρόπο βεβαίωσης του διοικητικού προστίμου στους ανεμβολίαστους πολίτες άνω των 60 ετών.

Σημειώνεται πως το τελευταίο 24ωρο ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 18.834 νέα κρούσματα κοροναϊού και 672 οι διασωληνωμένους, ενώ «έχασαν τη μάχη» με τη νόσο 101 συμπολίτες μας

Αρχικά, η κα Θεοδωρίδου ανέφερε ότι συμπληρώνεται ένας χρόνος από τον εμβολιασμό στη χώρα, αλλά και 2 χρόνια από τις πρώτες αναφορές για λοιμώξεις στην Ουχάν, κι έτσι σημείωσε πως η χορήγηση των εμβολίων έχει αποδείξει την πολύτιμη συμβολή τους για την αποφυγή των θανάτων.

Θεοδωρίδου: Τα αντισώματα στα παιδιά

Η παραλλαγή Όμικρον, αύξησε και τις εισαγωγές των παιδιών στο νοσοκομείο. Οι γονείς θα πρέπει να ξέρουν ότι η νόσηση δεν είναι σοβαρή, και κυριώς για τα βρέφη κάτω του ενός έτους γίνεται για προληπτικούς λόγους, σημείωσε. 

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών ανέφερε επίσης ότι πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι η εξουδετερωτική ικανότητα των αντισωμάτων στα παιδιά ήταν ίδια με των ενηλίκων, ενώ η κυτταρική ήταν διπλάσια από αυτήν των ανηλίκων.

Τα αντισώματα στα παιδιά διαρκούν πέραν των έξι μηνών, σημείωσε και τόνισε ότι όλα δείχνουν πως τα παιδιά διαθέτουν ισχυρούς μηχανισμούς αντιμετώπισης της λοίμωξης.

Ο εμβολιασμός κατά την κύηση δεν προκαλεί προωρότητα

Για τις εγκύους, η κα Θεοδωρίδου, ανέφερε πως αποτελούν ομάδα αυξημένου κινδύνου. Σύμφωνα με έρευνες, το CDC συνιστά ένθερμα τον εμβολιασμό εγκύων κι εκείνων που στο άμεσο μέλλον πρόκειται να κυοφορήσουν. 

Διαφορετικά είναι τα αποτελέσματα για τις εγκύους που νόσησαν. Τα περιστατικά προωρότητας ήταν αυξημένα και μπορεί να προκαλέσει ακόμη και το θανάτου του βρέφους.  Το συμπέρασμα είναι πως το εμβόλιο προστατεύει και την έγκυο και το έμβρυο. 

Θεμιστοκλέους: Τέταρτη δόση για ανοσοκατασταλμένους

Ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι ξεπεράσαμε πλέον τα 18,65 εκατ. εμβολιασμούς. Υπάρχουν αυτήν την στιγμή 750.000 διαθέσιμα ραντεβού και κάλεσε  εκ νέου τους πολίτες άνω των 18 ετών να προγραμματίσουν τον εμβολιασμό τους. Τις επόμενες ημέρες θα ανοίξουν νέα ραντεβού για παιδιά στην Αττική, σημείωσε ακόμη.

Η πλατφόρμα για την τέταρτη δόση εμβολίου για τους ανοσοκατεσταλμένους θα ανοίξει την ερχόμενη Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2022, ανέφερε ο Μάριος Θεμιστοκλέους.

Πιτσιλής: Διευκρινίσεις για το πρόστιμο των 100 ευρώ στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών

Διευκρινίσεις για το διοικητικό πρόστιμο των 100 ευρώ στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών, το οποίο επιβάλλεται από σήμερα, έδωσε ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής από την πλευρά του, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας και του εμβολιασμού στην χώρα μας.

Ο γενικός γραμματέας Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, σημείωσε πως από τη μέρα ανακοίνωσης της υποχρεωτικότητας έχουν εμβολιαστεί 208.000 πολίτες άνω των 60 ετών και το ποσοστό ξεπερνά το 90,2%.

Αρχικά, ο κ. Πιτσιλής είπε πως η ΑΑΔΕ θα εκδίδει και θα βεβαιώνει σε μηνιαία βάση πρόστιμα ύψους 100 ευρώ σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί έως τις 16 Ιανουαρίου. Από τον συγκεκριμένο κατάλογο εξαιρούνται όσοι θεωρούνται κάτοικοι αλλοδαπής ή τελούν σε δικαστική συμπαράσταση.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Πιτσιλής, το πρόστιμο θα εμφανίζεται στο taxisnet στην κατηγορία των οφειλών και θα μπορούν να δουν εάν τους έχει επιβληθεί πρόστιμο στο emvolio.gov.gr.

Παράλληλα, στην πλατφόρμα myaade στην κατηγορία «Τα Αιτήματά μου» οι πολίτες που το επιθυμούν θα μπορούν να υποβάλουν τεκμηριωμένο και δικαιολογημένο αίτημα ένστασης το οποίο θα εξετάζεται από την αντίστοιχη αρμόδια υπηρεσία.

«Στο πλαίσιο αυτό στα ζητήματα που αφορούν αλλαγές φορολογικής κατοικίας και εκπροσώπησης από δικαστικό συμπαραστάση, οι αλλαγές θα μπορούν να δηλώνονται στην ΑΑΔΕ», είπε ο κ. Πιτσιλής, σημειώνοντας πως εάν κρίνεται πως κάποιος πολίτης δεν είναι υπόχρεος τότε το πρόστιμο θα διαγράφεται μέσω αντιλογισμού τον επόμενο μήνα.