Δίχως τέλος είναι η εξάπλωση του κοροναϊού στο Άγιο Όρος, στη σκιά της εισαγγελικής παρέμβασης μετά από δηλώσεις Αγιορείτη μοναχού για αντιεμβολιαστές μοναχούς, που με τη ρητορική τους καλούν πιστούς να μην εμβολιαστούν και ευθύνονται για πολλούς θανάτους.

Συνολικά, από τους 1.800 διαμένοντες οι 1.000 έχουν νοσήσει μία φορά σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», που επικαλείται σχετικές πηγές. Απ’όσους νόσησαν, μόνο οι 500 είναι εμβολιασμένοι, με την εβδομάδα που περνάει να μετράει τη χορήγηση 150 τρίτων δόσεων στο Κέντρο Υγείας.

Ανάμεσα στους «μόνιμους κατοίκους» προσμετρώνται και 400 Ρώσοι, Σέρβοι, Βούλγαροι και Ρουμάνοι, με τους τελευταίους, όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, να έχουν τη φήμη πως είναι «σκληροί» αρνητές του εμβολίου. Όταν είχαν μεταξύ τους νοσούντες κάλεσαν γιατρούς από το Βελιγράδι. Δεν δέχονταν Έλληνες.

Πάνω από 40 νεκροί στο Άγιον Όρος

Όπως ανέφερε ο ηγούμενος της Μονής Εσφιγμένου, αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος, εκτιμά ότι ήδη πάνω από 40 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους από τον covid, με τους δύο τελευταίους να πεθαίνουν την Τετάρτη. «Έχουν φύγει πολύτιμοι άνθρωποι που είχαν πολλά ακόμα να προσφέρουν» λέει στα «ΝΕΑ». «Ταυτόχρονα νοσούν αρκετοί πατέρες, ενώ «άλλοι είναι διασωληνωμένοι. Πονάει η καρδιά μας» προσθέτει.

Σε σχέση με τις περιπτώσεις ιερέων που διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις για την πανδημία και τον εμβολιασμό, με αφορμή και την πρόσφατη παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, παραδέχεται ότι το πρόβλημα επιμένει τόσο εντός όσο και εκτός του Περιβολιού της Παναγίας.

Το κλίμα που επικρατεί δε, στην Αθωνική Πολιτεία, φαντάζει πολεμικό, με τους «επαναστατημένους» ιερομόναχους να αποκαλούν «εγκάθετους» εκείνους που συντάσσονται με την εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου και μένουν πιστοί στη βιτριολική ρητορική τους για τα εμβόλια.