Τον πρωταγωνιστικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα στην ευρύτερη περιοχή τόνισε ο Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης Νίκος Χαρδαλιάς, με δήλωσή του πριν λίγη ώρα, στη διάρκεια της τελετής πέρατος του διήμερης διάρκειας «Βασικού Σχολείου Διαφυγής από βυθιζόμενο ελικόπτερο», που πραγματοποιήθηκε στις ειδικές εγκαταστάσεις (“Helo Dunker”) του Πολεμικού Ναυτικού στο Κοτρώνι Μαραθώνος και στο οποίο συμμετείχαν στελέχη του Αμερικανικού Στρατού, που συνεκπαιδεύονται από το περασμένο Νοέμβριο με την Αεροπορία Στρατού στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας.

Στην τελετή παρέστησαν, εκτός του ΥΦΕΘΑ, ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρυ Πάϊατ, ο Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ Αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης ΠΝ, εκπροσωπώντας τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, οι Αρχηγοί ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ, Στόλου Αντιναύαρχος Παναγιώτης Λυμπέρης ΠΝ και ο Υπαρχηγός Στόλου Υποναύαρχος Δημήτρης Κατάρας ΠΝ.

«Ξεκάθαρο το πρόσημο»

«Μέσα από συνέργειες, συνεκπαίδευση, συμμαχίες το πρόσημο της στρατηγικής μας είναι ξεκάθαρο. Θέλουμε μια χώρα ισχυρή ανάμεσα σε φίλους, σε συμμάχους, με πρωταγωνιστικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή» τόνισε, μεταξύ άλλων ο ΥΦΕΘΑ, προσθέτοντας: «Είναι χαρά μας που ολοκληρώσαμε αυτό το στάδιο εκπαίδευσης μετά από αίτημα των Αμερικανών συμμάχων μας».

Ο ίδιος σε άλλο σημείο δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού για την προσπάθειά τους «ώστε και σε αυτά τα σχολεία να είναι ξεκάθαρη η διάθεση, η βούληση και κυρίως οι δυνατότητες που έχουν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις».
 

«Είμαστε ευγνώμονες»

Από την πλευρά του ο Πρέσβης των ΗΠΑ Τζέφρυ Πάϊατ τόνισε ότι «Είμαστε ευγνώμονες που μπορέσαμε να δούμε, σήμερα, από κοντά, την επίδειξη συνεργασίας του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού με τον Αμερικανικό Στρατό» ενώ σε άλλο σημείο της δηλώσεώς του υπογράμμισε τις καθημερινές συνεκπαιδεύσεις του Αμερικανικού Στρατού των ΗΠΑ με τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας στο Βόλο και στο Στεφανοβίκειο. Ειδικώς για το «Βασικό Σχολείο διαφυγής από βυθιζόμενο ελικόπτερο», ο Τζέφρυ Πάιατ το χαρακτήρισε «πολύ σημαντικό για τα στελέχη του Αμερικανικού Στρατού» καθώς, όπως είπε, «τους δίνει την πιστοποίηση να πετούν πάνω από νερό» αλλά και «τη γνώση να επιβιώνουν».

Τα πτυχία

Τέλος, ο ΥΦΕΘΑ Ν. Χαρδαλιάς επέδωσε τα πτυχία στα οκτώ στελέχη της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορικού Ιππικού (1st Air Cavalry Brigade/1 ACB) και πιο συγκεκριμένα της 7/17 Μοίρας αυτής, που ολοκλήρωσαν την εκπαίδευση στο προαναφερθέν Σχολείο.