Από τον Σπύρο Δαρσινό

Αστυνομική επιχείρηση ευρείας κλίμακας πραγματοποιήθηκε χθες από το πρωί και συνεχιζόταν μέχρι αργά το βράδυ σε διάφορες περιοχές της δυτικής Αττικής. Η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Δυτικής Αττικής συντόνισε επιτυχώς τη δράση όλων των αστυνομικών δυνάμεων που πήραν μέρος στην επιχείρηση με αποτέλεσμα τη σύλληψη τουλάχιστον έξι ατόμων. Στόχος ήταν η εξάρθρωση κυκλώματος που τα τελευταία χρόνια είχε καταφέρει να εξαπατήσει ηλικιωμένους σε 56 (!) ταυτοποιημένες περιπτώσεις.

Από τις τελευταίες πληροφορίες χθες το βράδυ, προέκυψε πως οι Αρχές εκτιμούν πως το όφελος της εγκληματικής ομάδας ανέρχεται σε ποσό άνω των 300.000 ευρώ, αν και η εκτίμηση αυτή κρίνεται επισφαλής
. Αυτό έχει να κάνει με το γεγονός πως η δραστηριότητα της συμμορίας πηγαίνει αρκετά χρόνια πίσω, με το ενδιαφέρον των Αρχών να προκαλείται εν τέλει από την «έκρηξη» του αριθμού των δράσεων της εγκληματικής ομάδας την τελευταία διετία. Από τις έρευνες που πραγματοποίησαν οι αστυνομικές δυνάμεις, πέρα από τις συλλήψεις, κατασχέθηκε το ποσό των 22.000 ευρώ, αλλά και οχήματα τα οποία χρησιμοποιούσαν οι δράστες για να εξυπηρετήσουν τους σκοπούς τους.

Το τρικ του… λογιστή

Αναφορικά με το modus operandi των δραστών, κατά πληροφορίες οι δράστες φέρονται να χρησιμοποιούσαν το τρικ του «λογιστή». Η ομάδα στόχευε σε ηλικιωμένους άνδρες και γυναίκες, συνέλεγε στοιχεία για τους ίδιους ή για συγγενικά τους πρόσωπα και «χτυπούσε». Με όπλο την πειθώ, εξαπατούσαν τα θύματα προσποιούμενοι τους λογιστές ή άλλου, παρεμφερούς είδους επαγγελματίες.

Έπειθαν τα θύματα πως δικαιούνται μεγάλες φορολογικές επιστροφές με την προϋπόθεση πως θα πλήρωναν παράβολα-μαϊμού για να πραγματοποιηθεί η επιστροφή
. Φυσικά όλα έπρεπε να γίνουν… ατάκα και επιτόπου. Έβαζαν τους ηλικιωμένους σε οχήματα και τους κατεύθυναν είτε σε ATM είτε στα σπίτια τους, αρπάζοντας μετρητά ή και κοσμήματα.

Σε κάποιες περιπτώσεις επικαλούνταν και την… αυθεντία. Καλούσαν συνεργό τους ο οποίος έπαιζε το ρόλο συγγενή, ο οποίος διαβεβαίωνε τους ηλικιωμένους πως τα όσα αναφέρουν οι «λογιστές» είναι αληθινά και πως πρόκειται για μία ευκαιρία που δεν πρέπει να… χαθεί. Η επιχείρηση, να σημειώσουμε, πως συνεχιζόταν μέχρι αργά το βράδυ. Κατά τη διάρκεια της ημέρας είχε ξεκινήσει η διαδικασία των καταθέσεων και των απολογιών, ενώ συνεχίζονταν οι έλεγχοι τόσο σε οχήματα όσο και σε πιθανά κρησφύγετα.


Δημοσιεύτηκε στην ΟΝ ΤΙΜΕ στις 30 Ιουνίου 2022