«Ανοίγει η πλατφόρμα για τα ΑΦΜ», ο πρώτος τίτλος είδησης που διάβασα σήμερα σε ενημερωτική ιστοσελίδα. Φυσικά, αναφέρομαι στην πλατφόρμα gov.gr wallet, όπου πλέον κάθε πολίτης θα μπορεί να αποθηκεύσει και να χρησιμοποιεί εντός συνόρων την ταυτότητα και το δίπλωμα του.

Ψηφιακά, χωρίς καθυστερήσεις και με μεγάλη ευκολία. Όπως ακριβώς, δηλαδή, πρέπει να «συμπεριφέρεται» ο Δημόσιος Τομέας, οικοδομώντας μια εύρωστη σχέση κράτους-πολίτη.

Πέρα, όμως, από αυτό, η πρόοδος που έχει σημειωθεί στο ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους, έχει καταστήσει απτές μεγάλες αλλαγές στη ζωή μας που πριν ακόμα και λίγα χρόνια έμοιαζαν «όνειρο απατηλό».

Πρώτον, η δημιουργία του gov.gr που ταυτίστηκε με την αύξηση των διαθέσιμων ψηφιακών υπηρεσιών για τον πολίτη από 501 σε 1.400, στην αύξηση των ψηφιακών συναλλαγών από 8,8 εκ. το 2018 σε 567 εκ. το 2021, αλλά και την αποφυγή περίπου 60 ουρών σε δημόσια υπηρεσία για κάθε ένα πολίτη ξεχωριστά.

Δεύτερον, η άρτια πλατφόρμα και ο εθνικός σχεδιασμός για τον εμβολιασμό, που οδήγησε στην πραγματοποίηση 21.248.000 περίπου εμβολιασμών, εκ των οποίων οι 7.923.000 αφορούν τουλάχιστον 1 δόση, οι 7.633.000 αφορούν ολοκληρωμένο εμβολιασμό, καθώς και έχουν ολοκληρωθεί 6.267.000 εμβολιασμοί με αναμνηστική δόση.

Τρίτον, οι πλατφόρμες που ανέπτυξαν οι επιμέρους υπηρεσίες για τη διευκόλυνση του πολίτη, όπως το myADDE.gr ή το application.migration.gov.gr, όπου ο ενδιαφερόμενος μπορεί να πραγματοποιήσει τις συναλλαγές του με την εφορία εύκολα και γρήγορα ή και αντίστοιχα να υποβάλει και να ενημερωθεί για την εξέλιξη του αιτήματος κτήσης άδειας παραμονής. Μπορεί με κάποιες υπηρεσίες να μην είμαστε εξοικειωμένοι. Ωστόσο, αυτό δε μειώνει την αξία της ψηφιοποίησης του ακόμα και αν είναι αόρατη για το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού πληθυσμού, όπως λ.χ. στην περίπτωση του myConsulLive.gov.gr και την εύρεση στην πλατφόρμα ολοένα και περισσότερων προξενικών αρχών.

Τέταρτον, η εξέλιξη του δικτύου τηλεπικοινωνιών, η αναβάθμιση στο φάσμα του 5G, οι οπτικές ίνες σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, είναι βαθιές τομές που κατέστησαν την Ελλάδα ελκυστικό προορισμό για υποψήφιους επενδυτές, αλλά και για τη νέα τάξη εργαζομένων που αποκαλούνται ψηφιακοί νομάδες. Πολλοί από αυτούς ψήφισαν την Ελλάδα και πολλοί ακόμα αναμένεται να το κάνουν.

Είναι εύληπτη, λοιπόν, η αλλαγή στην καθημερινότητα και τη ζωή μας, με αποδείξεις, πράγματα και ονόματα. Όπως πρέπει να είναι εύληπτο και το που οφείλεται αυτή η αλλαγή στη λειτουργία του κράτους, αλλά και σε ποια πολιτική πρέπει να πιστωθούν αυτά τα άλματα. Στον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και στην ομάδα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που εργάζονται άοκνα, από την πρώτη στιγμή, για αυτό το αποτέλεσμα.

Σήμερα, μπορούμε να ατενίζουμε με αισιοδοξία το μέλλον του κράτους μας, κοιτώντας ως διαρκή υπενθύμιση το παρελθόν, αλλά και κρατώντας το παρόν ως ευοίωνη ένδειξη. Ένα μέλλον που εντοπίζεται σε ένα ψηφιακό πλαίσιο με ακόμα περισσότερη άνεση για τον πολίτη και τις συναλλαγές του με το Δημόσιο τομέα.

Σε αυτό το μέλλον δεν χωρούν η τεχνοφοβία και ο λαϊκισμός ορισμένων που επιμένουν να οραματίζονται τη χώρα μας πάνω σε βράχια. Αντιθέτως, χωρούν όλοι όσοι δε φοβούνται να συγκριθούν με την υπόλοιπη Ευρώπη πλέον, να επιμορφωθούν πάνω στο νέο ψηφιακό τρόπο ζωής και να συνδιαμορφώσουν τις διαρθρωτικές αλλαγές που θέλουν να δουν.

Χριστίνα Τσιλιγκίρη είναι Οικονομικός Σύμβουλος MSc, Πρόεδρος Σ.Ε.Φ.,
Πολιτευτής ΝΔ Β’ Πειραιά, Τομεάρχης Αθλητισμού και ΑΜΕΑ UNESCO Πειραιώς και Νήσων