«Γεμάτο» Σεπτέμβριο αναμένουν οι ξενοδόχοι στους περισσότερους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της χώρας, με τις πληρότητες να ξεπερνούν το 90% και με έναν Οκτώβριο να προμηνύεται εξίσου θετικός. 

Η δυναμική των δύο προηγούμενων μηνών (Ιούλιος, Αύγουστος) σε αφίξεις δείχνει να επεκτείνεται, με τους επικεφαλής του κλάδου να κάνουν λόγο για ουσιώδη αύξηση της τουριστικής κίνησης σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο αλλά και τον Οκτώβριο του 2019.  Στο 100% κυμαίνεται η πληρότητα σε πολλά ξενοδοχεία της Σαντορίνης, κυρίως στην Καλντέρα, με τους επιχειρηματίες του κλάδου να βλέπουν υψηλό ποσοστό και στις προκρατήσεις του Οκτωβρίου, κυρίως χάρη στην αμερικανική αγορά. 

Έντονη ζήτηση

Δυνατό φθινόπωρο αναμένεται να έχει και η Ρόδος, όπου καταγράφεται έντονη ζήτηση από τη Μ. Βρετανία για το πρώτο εικοσαήμερο του Σεπτεμβρίου, ενώ πολύ δυναμικά, πάνω από το 90%, αναμένεται να κινηθεί η Χαλκιδική, που προβλέπεται «γεμάτη» μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου.  Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Τουρισμού, καλά νέα έρχονται και για την Κρήτη, όπου αρκετοί ξενοδόχοι βλέπουν πληρότητες μέχρι και το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου. Θετικό θα είναι το φθινόπωρο και για τα νησιά του Αργοσαρωνικού, την Αττική Ριβιέρα αλλά και την Κέρκυρα, όπου ήδη, από τον Αύγουστο, οι πληρότητες έχουν ξεπεράσει τα επίπεδα του 2019. 

Κινητικότητα

Στον κλάδο της κρουαζιέρας, το ιστορικό ρεκόρ που αναμενόταν για το 2022 επιβεβαιώνεται πανηγυρικά, θα λέγαμε, καθώς, πέρα από την άνευ προηγουμένου ζήτηση που καταγράφηκε το καλοκαίρι, πολλά λιμάνια είναι κατειλημμένα από κρουαζιερόπλοια για τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. Ειδικότερα, υψηλή κινητικότητα καταγράφουν η Κέρκυρα και το Κατάκολο, κάτι που δεν υπήρχε σε προηγούμενες αντίστοιχες σεζόν. 

Σύμφωνα με το υπουργείο Τουρισμού, 5.000 κρουαζιερόπλοια έχουν προσεγγίσει φέτος την Ελλάδα, γεγονός που αποτελεί εντυπωσιακή αύξηση κατά 25% σε σχέση με το 2019 και 150% σε σχέση με το 2021.  Τα αποτελέσματα αυτά, σύμφωνα με το περιβάλλον του αρμόδιου υπουργού, Βασίλη Κικίλια, όχι μόνο θα ενισχύσουν τα φετινά έσοδα, αλλά και θα επιταχύνουν τον μεγάλο στόχο του κλάδου για κρουαζιέρα όλο τον χρόνο. 



Ανατροπή

Ολα τα στοιχεία δείχνουν ότι ο τουριστικός κλάδος κατάφερε να φτάσει τα επίπεδα της κίνησης του 2019 και σε αρκετούς δημοφιλείς προορισμούς να τα υπερβεί.  Αυτό ήταν κάτι που στην αρχή της σεζόν δεν ήταν αναμενόμενο, καθώς οι αρχικές εκτιμήσεις από τους επικεφαλής των τουριστικών φορέων έδειχναν έσοδα γύρω στο 80%-90% της κίνησης του 2019. Σήμερα υπολογίζεται -χωρίς να είναι επιβεβαιωμένο επισήμως- άνοδος κατά 10%. 

Αρκεί να ρίξει κανείς μια ματιά στον Ιούνιο, οπότε οι ταξιδιωτικές εισπράξεις άγγιξαν τα 2,6 εκατ. ευρώ, αλλά και στον Ιούλιο, οπότε οι πτήσεις στα ελληνικά αεροδρόμια αυξήθηκαν κατά 12% σε σχέση με το 2019. Το ανοδικό κύμα συνεχίστηκε και τον Αύγουστο από την πρώτη εβδομάδα, κατά την οποία οι αφίξεις στα νησιά του Νοτιοανατολικού Αιγαίου σημείωσαν αύξηση 17%. 

Peak τον Αύγουστο

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Τουρισμού, ο Αύγουστος ήταν ο μήνας κατά τον οποίο σημειώθηκε τo «peak» της τουριστικής κίνησης, με περισσότερους από 1 εκατ. τουρίστες ανά εβδομάδα στα νησιά του Νότιου Αιγαίου και με πληρότητες που έφτασαν το 100% σε σχεδόν όλους τους δημοφιλείς προορισμούς. Ακόμα και τον μήνα Ιούλιο, οι απευθείας διεθνείς αφίξεις ήταν πάνω από ένα εκατομμύριο, ξεπερνώντας κατά 20% τον ίδιο μήνα του 2019, που ήταν χρονιά-ρεκόρ σε περιφερειακό επίπεδο. Κυβέρνηση και τουριστικοί φορείς ήδη βλέπουν ως πιθανό ένα «κλείσιμο» στα 20 δισ. ευρώ, καθώς παρατηρούν τεράστια αύξηση της τουριστικής κίνησης.

Ωστόσο, δεν έχουν εκλείψει τα ερωτήματα ως προς τα καθαρά κέρδη του 2022, κάτι που -όπως αναφέρουν- θα ξεκαθαριστεί στο τέλος της χρονιάς και για τα οποία κέρδη λαμβάνεται σοβαρά υπόψη το θέμα της ακρίβειας και της μεγάλης αβεβαιότητας που αναμένεται να επικρατήσει στην Ευρώπη λόγω της ενεργειακής κρίσης και της διακοπής του φυσικού αερίου.

Στο Βερολίνο

Το ταξίδι του υπουργού Τουρισμού στο Βερολίνο και οι συναντήσεις που είχε με τους επικεφαλής μεγάλων αεροπορικών εταιρειών και tour operators της Γερμανίας είχαν ως αποτέλεσμα την εξασφάλιση της επίσκεψης Γερμανών τουριστών όχι μόνο τους φθινοπωρινούς μήνες, αλλά και τον χειμώνα.

Αυτός ήταν ο πρώτος σταθμός σε μια σειρά επισκέψεων που θα πραγματοποιήσει ο αρμόδιος υπουργός σε χώρες της Βόρειας και της Κεντρικής Ευρώπης.   Ειδικότερα, έπειτα από συνάντησή του με τους επικεφαλής του Ομίλου της Lufthansa, της Eurowings και της Condor, νέες συμφωνίες έρχονται με τις γερμανικές αεροπορικές εταιρείες, για να πραγματοποιήσουν off season πτήσεις στην Ελλάδα, ενώ νέα ταξιδιωτικά πακέτα προγραμματίζονται με τους tour operators, καθώς -ως γνωστόν- το 70% των Γερμανών επισκεπτών στην Ελλάδα προέρχεται από tour operators, όπως είναι η TUI και η DER Turistik.

*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 10 Σεπτεμβρίου 2022.